Menu

Interiérový design a garsonka: Poradíme vám, jak oddělit spaní od zbytku prostoru

Aktualizováno dne 24.9.2020

Bydlíte v garsonce nebo malém bytě? Pak jistě znáte každodenní boj způsobený nedostatkem místa. Nechte se inspirovat tipy od interiérových designerů na možnosti rozložení bytu a pohodlného spaní.

Interiérový design a garsonka: Poradíme vám, jak oddělit spaní od zbytku prostoru
6 minut čtení
Bydlení

Pokud bydlíte v malé garsonce, jistě jste narazili na otázku umístění postele do prostoru. Ta mnohdy zabere až několik metrů čtverečních místa – a klidně i čtvrtinu vaší garsonky. Přes to všechno byste se měli doma cítit dobře a příjemně. I proto vám dnes řekneme, jak na design garsonky a oddělení spaní od zbytku prostoru.

spaní v garsonce

Garsonka a pohodlné spaní mohou jít ruku v ruce

Každý průměrný člověk prospí až jednu třetinu svého života. I proto byste neměli brát spánek v garsonce jako provizorium, ale důvod, proč hledat ta nejlepší vhodná řešení.

To, že bydlíte v malém bytě, totiž neznamená, že byste se měli vzdát svého snu o pohodlné posteli, na které se dobře vyspíte. Protože existují i postele, které můžete umístit bez problémů i do garsonky. Pohodlný kout na spaní by měl být základem každého bytu. Garsonka a její design nemusí být tedy znouzecnost.

Kvalita vaší postele a matrace se projeví na kvalitě vašeho spánků, ale i na stavu vašich zad.

spaní v garsonce

Interiérový design a rozložení nábytku v garsonce

Jestliže bydlíte v garsonce, dost možná je právě postel tím kusem nábytku, který zabírá nejvíce místa – alespoň, co se podlahy týče. V případě, že bydlíte sami, vám bude nejspíš stačit obyčejná postel. Pokud jste dva, mělo by stačit lůžko o rozměrech 160 cm × 200 cm.

Garsonka a rozdělení obytných zón

Místo, kde budete spát, se vždy snažte oddělit od zbytku prostoru. A to například závěsem, knihovnou, paravánem či jiným kusem nábytku. Jde tady zejména o to, abyste získali pocit odděleného spaní. Je to mnohem příjemnější, než kdybyste spali metr od kuchyňské linky, kde si váš partner bude ráno připravovat snídani. Není to tedy jen designové řešení v garsonce, ale i praktické. Takto se totiž vyspíte mnohem lépe.

Osvětlení v garsonce

Chytře rozdělené by mělo být také osvětlení. To centrální (lustr či jiné stropní svítidlo) se snažte umístit tak, aby nebylo přímo nad postelí. Pokud využijete více menších, lokálních, svítidel, bude se vám spát mnohem lépe, než kdyby vám svítilo světlo rovnou nad hlavou. Tedy v případě, že jste dva.

Tip! Pokud plánujete nákup nového nábytku, který si lépe sedne do malého prostoru, doporučujeme využít cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Nejpopulárnější cashbacky v obchodech s vybavením domácnosti najdete na:

* Sconto.cz - až 10 % z nákupu zpět
* Moebelix.cz - 4 % z nákupu zpět
* Asko-nabytek.cz - až 5 % z nákupu zpět

garsonka design

Využijte sklápěcí a vyklápěcí systémy

Nejvíce prostoru můžete ušetřit postelí s vyklápěcím systémem. Postel je během zde schovaná ve stěně (většinou připevněna bezpečnostními popruhy ve schránce, která má vzhled skříně), večer ji jen vyklopte a můžete spát. Dopřejete si tak vzdušný a moderní design. Garsonka bude najednou disponovat většími užitnými prostory.

Chcete se dovědět o více typů postelí, které šetří místo? Podívejte se do našeho průvodce 5 tipů jak vyřešit spaní v obýváku!

patrová postel

Vestavěné patro

Pokud máte malý byt, který se pyšní vysokým stropem, je volba jasná. Vestavěné patro je ideálním způsobem, jak oddělit svoje spaní od zbytku prostoru. Co se výšky týče, na posteli byste měli být schopni pohodlně se posadit. Výška stropu, u které má smysl vestavěné patro zvažovat, je od 320 cm.

Tip! Pokud si na tento větší projekt potřebujete půjčit peníze, porovnejte si půjčky od jednotlivých bank v našem nezávislém srovnávači a najděte tu nejvýhodnější.

Najděte nejvýhodnější půjčku

rozkládací pohovka

Rozkládací pohovka

Velmi častým způsobem šetření místa v garsonce je rozkládací pohovka. Pokud jste se i vy rozhodli pro právě tuto variantu, doporučujeme vám hledat kvalitní kousky, na kterých se opravdu kvalitně vyspíte. Nikdo nechce pohovku, která se rozpadne po pár měsících používání.

Interiérový design v garsonce neberte na lehkou váhu. V takto malém prostoru se vám vyplatí i odborná rada.

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.