Menu

Vyplatí se investice do stříbra?

Aktualizováno dne 28.3.2022

V posledních letech se pozornost investorů obrací ke stříbru. Vzhledem k jeho podhodnocené ceně a širokému využití na poli průmyslu jej mnozí považují za kov budoucnosti. Jaká má investice do stříbra specifika?

Vyplatí se investice do stříbra?
12 minut čtení
Investice

Řada investorů se nyní namísto zlata zaměřuje na jeho méně populárního (a levnějšího) sourozence stříbro. Oproti zlatu je skutečně cenově dostupnější. To však nejsou jediné důvody, proč získává na popularitě. Investice do stříbra je zajímavá a to hned z několika důvodů, které si představíme v následujících řádcích.

investice do stříbra

Výhody investice do stříbra

1.) Široké využití

Investoři se ke stříbru obracejí jako ke komoditě, která je nejenom uchovatelem hodnoty, ale má pro lidstvo reálné využití. Až 60 % objemu tohoto drahého kovu se využívá v oblasti průmyslu. Stříbro se vyznačuje nejlepší elektrickou a tepelnou vodivostí ze všech známých kovů, díky čemuž je hojně zastoupené v odvětví elektroniky. Například většina konektorů od elektrospotřebičů je natřena tenkou vrstvou stříbra. Stříbro se využívá i pro výrobu některých typů baterií.

Další užitečnou vlastností stříbra je jeho odrazivost, což umožňuje jeho využití v oblasti fotovoltaiky. Uvádí, že v posledním desetiletí se poptávka po stříbře ve fotovoltaickém průmyslu zvýšila zhruba o 20 %. V dnešní době, kdy je brán důraz na ekologičnost výroby a obnovitelnost přírodních zdrojů, roste význam slunečních elektráren a řada domácností si na střechu instaluje fotovoltaické panely. To způsobuje vyšší poptávku po stříbře a tím pádem i růst jeho ceny. Odrazivost tohoto kovu je využívaná i v nábytkářství na výrobu zrcadel.

V neposlední řadě se stříbro využívá v klenotnictví. Velké klenotnické firmy (například Tiffany & Co) dokonce hlásí, že stříbrné šperky jsou u zákazníků oblíbenější, než ty zlaté. Řada klientů je preferuje nejen kvůli nižší ceně, ale i proto, že jim stříbrná barva připadá vizuálně atraktivnější, než zlatá.

Tip! Pokud plánujete nákup stříbrných šperků, doporučujeme na to jít od lesa. Šperky si totiž můžete pořídit i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Zajímavé cashbacky na šperky teď najdete například na:

* Sperky.cz - až 11 % zpět z nákupu
* Klenotyaurum.cz - 7 % zpět z nákupu

2.) Tenčící se zásoby

V zemské kůře je méně zlata než stříbra (stříbro se v přírodě vyskytuje zhruba 16 krát častěji, než zlato). To je jeden z důvodů, proč je zlato cennější. Cena stříbra by však v budoucnu mohla růst díky tomu, že stříbrné zásoby se spotřebovávají rychleji. Za poslední čtyři desetiletí lidé spotřebovali 90 % vytěžených zásob stříbra. V současné době je nyní dostupného zhruba pětkrát méně vytěženého stříbra než zlata.

Pokud lidstvo nenajde vhodnou alternativu k tomuto kovu, jeho cena kvůli snižujícím se zásobám pravděpodobně poroste.

3.) Větší výkyvy

Stříbro patří ke komoditám, vyznačujících se větší volatilitou. Což může být výhoda i nevýhoda. Zatímco zlato má z dlouhodobého hlediska stabilní stoupající trend, stříbro se vyznačuje většími výkyvy. Což je nevýhoda v tom, že investorovo stříbro se může v krátké době velmi propadnout, anebo naopak na tom může vydělat díky nákupu na nižší cenové hladině a prodeji na vyšší.

Například ten, kdo zainvestoval do stříbra v roce 2007 (tzn. těsně před ekonomickou krizí) se dočkal většího zhodnocení, než u zlata. Cena zlata se znásobila 3,1 krát, zatímco cena stříbra 3,6 krát.

investice do stříbra

Jaké má stříbro nevýhody?

Investice do tohoto kovu má však četné stinné stránky. Předtím, než se investor rozhodne vložit peníze do tohoto kovu, měl by vědět tyto věci:

1.) Daň z přidané hodnoty

Na rozdíl od zlata je nákup stříbra spjatý s daňovou povinností. Investorovi je při koupi navýšena cena kovu o DPH ve výši 21 %, což značně snižuje výhodnost této investice.

2.) Cena stříbra roste pomaleji

U stříbra v dlouhodobém horizontu sice dochází ke zhodnocování, ale pomaleji, než u zlata. V období některých výraznějších výkyvů se sice stříbro dokáže zhodnotit rychleji než zlato, ale z dlouhodobého hlediska roste cena zlata rychleji. Za posledních patnáct let se cena stříbra znásobila 2,5 krát, přičemž cena zlata 3,75 krát.

Rok (v lednu) Cena stříbra (průměr v USD za unci) Cena zlata (průměr v USD za unci)
2010 17,81 1120,80
2011 29,28 1390,17
2012 29,91 1646,37
2013 30,95 1694,09
2014 19,85 1229,69
2015 16,33 1218,72
2016 14,11 1083,92
2017 16,58 1179,70
2018 16,40 1289,98
2019 15,69 1283,20
2020 17,42 1499,67
2021 25,78 1817,30
2022 22,96 1805,68

Zdroj: Yahoo Finance

investice do zlata

Alternativy ke stříbru a možnost jeho nahrazení

Zlato je už po několik tisíciletí považováno za velmi vzácný kov a i kdyby jeho využití v průmyslu kleslo, je jen malá šance, že jej lidé zničehonic přestanou považovat za cenný. Zlato bylo díky svému luxusnímu vzhledu považováno za cenné už v době starověkého Egypta a nastavení lidské mysli a hodnotový systém se zřejmě jen tak nezmění.

Naproti tomu stříbro má svou hodnotu hlavně v průmyslovém využití. Což může jeho cenu ještě více nakopnout, ale i snížit v případě, kdyby byla vynalezena levnější alternativa stříbra. Kdyby byla například vynalezen materiál, který má stejně dobrou vodivost a odrazivost, cena stříbra by se výrazně snížila.

Tip! Každý typ investice by měl být doplněn vysoce bezpečnou variantou. Tzn. investovat do něčeho s nejistým výnosem a vyšším možným zhodnocením (například drahé kovy, akcie, atd.) a do něčeho se zaručeným výnosem (například spoření).
Porovnej spoření

stříbrné mince

Shrnutí: Vyplatí se investice do stříbra?

Tato komodita má řadu nevýhod, z nichž největší je povinnost platit DPH. Pokud vás investice do stříbra láká, neočekávejte nějaké zázračné zbohatnutí. Drahé kovy slouží spíše jako uchovatel hodnoty peněz. U stříbra je navíc nutné počítat s výraznějšími cenovými výkyvy, než u zlata. Proto je dobré obrnit se větší trpělivostí. Může se vám totiž stát, že nakoupíte stříbro, jehož cena posléze začne klesat a vy budete muset čekat třeba osm let, než se se cenová hladina vrátí na původní úroveň, nebo dokonce začne výrazněji růst.

U všech typů investic platí, že byste měli investovat jen ty peníze, které si můžete dovolit ztratit. Do investic se pusťte jen tehdy, pokud máte našetřenou dostatečnou finanční rezervu v minimální výši 3 - 6 vašich měsíčních platů. Na tuto finanční rezervu nesahejte a mějte ji na spořicím účtu pro případ nenadálých výdajů (například ztráta zaměstnání, pokažené auto či závada na domě).

Peníze, které máte navíc, si můžete dovolit vložit do investic. Při investování je důležité rozložit riziko - tzn. nevsadit všechno „na jednu kartu,“ ale mít peníze rozložené ve více aktivech (například drahé kovy, a akcie a dluhopisy z různých odvětví).

Tip! Další nezbytně důležitou věcí je zjištění si informací o výnosnosti a rizikovosti investic. Na našem portálu poskytujeme nezávislé porovnání různých investičních příležitostí. Vyhodnocujeme jejich potenciální výnosnost a rizikovost, tudíž se můžete rozhodnout, kterou cestou se chcete při investování vydat.
Porovnej investice

Mohlo by vás zajímat

nákupy online
Milujete nákupy online? Jak ušetřit v Lidlu, Mallu, Notinu a dalších eshopech?
20.11.2023

Jak ušetřit při nákupu online? Získejte více za své peníze pomocí cashbacku, věrnostních programů a exkluzivních nabídek v populárních eshopech.

investiční aplikace
Online investice: Kde zhodnotit peníze pár kliky?
31.8.2022

Chcete rychle a jednoduše zhodnotit své volné finanční prostředky bez toho, abyste vycházeli z domu? Pak jsou pro vás těmi pravými online investice, které umožňují investovat odkudkoliv prostřednictvím počítače nebo třeba mobilního telefonu.

protiinflační dluhopisy
Kde koupit protiinflační dluhopisy?
25.8.2022

Nechat ležet peníze na běžném účtu, nebo je investovat? Velká část Čechů se přiklání k investování a jedním z nejoblíbenějších investičních nástrojů jsou dluhopisy. V souvislosti s dluhopisy si mnozí pokládají otázku, kde koupit protiinflační dluhopisy.

investice
Spoření vs. investice: Jakou variantu zvolit?
23.8.2022

Vzhledem k rekordní výši inflace nemalé procento Čechů uvažuje nad tím, jak zhodnotit své volné finanční prostředky. Nabízí se možnost spoření nebo investice. Pro jakou variantu se ale rozhodnout a co všechno vzít při rozhodování v potaz?