Menu

Jak dlouho trvá připojení elektřiny? Co je potřeba k rychlému vyřízení?

Aktualizováno dne 18.4.2023

Bez elektřiny nedáme doma ani ránu. Používá se na topení, svícení, ohřev vody a pro provoz nejrůznějších spotřebičů. Bez připojení k elektřině nedostaneme na stavbu domu ani stavební povolení. Jak dlouho trvá připojení elektřiny a jak postupovat, aby bylo vyřízení co nejrychlejší?

Jak dlouho trvá připojení elektřiny? Co je potřeba k rychlému vyřízení?
9 minut čtení
Energie

Obvykle je připojení do sítě jen administrativní otázkou. Často se vychází se situace, kdy už je přípojka do místa vybudovaná a je nutné pouze zapojit elektroměr. Jak dlouho trvá připojení elektřiny, pokud k dané nemovitosti nevede přípojka? Obecně platí, že trvale obydlená místa jsou dostatečně zasíťovaná. Výstavba přípojky je pak otázkou jen několika měsíců. Celá problematika je však poměrně komplikovaná.

Distributor nebo dodavatel?

Nejprve by měl koncový zákazník pochopit, jak fungují v tomto odvětví vazby. Narazíte na dva pojmy. Distributor a dodavatel elektrické energie.

Distributor je majitel elektrické soustavy. S distributorem řešíte otázky technického rázu jako jsou přípojka, elektroměr a jističe. Po technické stránce zajišťuje dodání elektrické energie až do vaší zásuvky. Distributora nejde měnit. Toho máte určeného na základě lokality, kterou připojujete do sítě.

V České republice jsou 3 distributoři elektrické energie:

  • v Praze PREdistribuce, a. s.
  • v jižních Čechách a na jižní Moravě E.ON Distribuce, a.s.
  • na severní Moravě, v severních a západních Čechách ČEZ Distribuce, a. s.

Blíže se s rozdělením můžete seznámit na webu Energetického regulačního úřadu.

Dodavatel je ten, od koho si elektřinu kupujete. Sjednáváte si s ním smlouvu i cenu. Můžete si vybrat dodavatele, který vám vyhovuje. Podívejte se na námi připravený seznam dodavatelů energií.

I soustava připojení k plynu funguje na podobném principu. Na specifika připojení plynu se podívejte v našem dřívějším článku.

přepis elektřiny

Jak dlouho trvá připojení elektřiny?

Připojení elektřiny probíhá přes distributora, který zajišťuje elektrickou přípojku. Jde o zařízení, kterým se napojuje nemovitost do sítě. Přípojka je odbočení z distribuční sítě až do vaší pojistkové nebo kabelové sítě. Nejvíce urychlíte připojení elektřiny, když budete mít vše připravené a dodáte požadované dokumenty v co nejkratším čase.

Jak dlouho trvá připojení nového odběrného místa?

Připojení existujícího odběrného místa s již vybudovanou přípojkou trvá obvykle od 1 měsíce do čtvrt roku. Pokud přípojka není v místě ještě vybudovaná, je potřeba rozšířit distribuční síť, upravit ji nebo vytvořit nové vedení, počítejte s půl rokem až rokem a půl. Tento čas v sobě zahrnuje tvorbu projektové dokumentace, v případě budování sítě i sjednání věcných břemen s majiteli přípojkou dotčených pozemků.

Tip! Srovnávač elektřiny je nejlepší způsob, jak najít nejvýhodnější cenu přímo pro vás. Stačí zadat pár údajů a uvidíte seznam nabídek od různých dodavatelů. Můžete si vybrat tu, která vám nejvíce vyhovuje, a vše vyřídit online. Vyzkoušejte náš nezávislý srovnávač elektřiny ještě dnes a ušetřete peníze i svůj čas!

Porovnej si ceny elektřiny

Co je potřeba pro připojení elektřiny?

Pro zahájení vytvoření připojení je nutné podat žádost o připojení k distribuční soustavě. V žádosti se vyplňují:

  • technické parametry přípojného místa – velikost jističe (např. 1×16 A, 3×25 A), počet fází (jednofázové nebo třífázové),
  • druh odběru (rodinný dům, chata) a vybavení objektu elektrickými spotřebiči a jejich příkon (tepelné čerpadlo, varná deska, bojler),
  • kontaktní údaje, jméno, příjmení, případně IČO, adresa trvalého pobytu,
  • situační plán s polohou objektu, např. katastrální mapa s vyznačením objektu.

Jaký je další postup?

Ne každý zná na otázku o typu jističe správnou odpověď. Lepší informaci vám poskytne elektrikář nebo dodavatel elektřiny.

Po podání žádosti obdržíte do 30 dnů návrh Smlouvy o připojení. V tomto návrhu naleznete termín, do kterého k připojení dojde, a způsob, jakým to bude provedeno. Obdržíte také lhůtu platnosti návrhu.  

Distributorovi musíte také ve stanovené lhůtě uhradit poplatek odpovídající podílu na nákladech za zřízení přípojky. Ačkoliv většinu nákladů na realizaci přípojky hradí distributor, vy se na nich také podílíte. Poplatky jsou stanoveny Energetickým regulačním úřadem Vyhláškou o připojení. Výše vychází z hodnoty požadovaného příkonu.

vnitřní osvětlení

Dál už jen s elektrikářem

Po všech těchto aktivitách kontaktujte elektrikáře a proveďte přípravu odběrného místa. Distribuční společnosti definují přípravu odběrného místa v tzv. Připojovacích podmínkách nebo přímo ve Smlouvě o připojení. Popis zahrnuje umístění a provedení přípojky, zapojení měřící soustavy, instalaci rozvaděče s elektroměrem.

Poté vám elektrikář vystaví revizní zprávu. Revizní zprávu potřebujete pro dodavatele elektřiny k sepsání smlouvy o dodávkách elektrické energie a montáž elektroměru. S vybraným dodavatelem elektřiny uzavřete smlouvu o sdružených službách (nebo smlouvu o distribuci a dodávce elektřiny).

Po podepsání smlouvy s dodavatelem elektrické energie vám bude zaslán termín montáže elektroměru.

Jak postupovat, když se stěhujete do bytu bez elektroměru?

Pokud se stěhujete do bytu, který už byl napojený na distribuční soustavu, ale ze kterého byla elektřina odpojena a odebrán elektroměr, vyplňte také žádost o připojení do distribuční soustavy. Tuto žádost stačí podat dodavateli elektřiny společně s revizní zprávou. Revizní zpráva v tomto případě potvrdí, že je dané místo možné připojit – z technického i bezpečnostního pohledu. Na zpracování žádosti má distributor 30 dnů. V mezičase se vám ozve distribuční společnost pro instalaci elektroměru. Jak dlouho trvá připojení elektřiny? V tomto případě jde o rychlý proces, který je často vyřešený do měsíce.

Nad výběrem distributora mnoho času nestrávíte. Ten je daný. Věnujte ale svůj čas a energii výběru dodavatele. Zvažujte jak cenu nabízené služby, tak také reputaci dodavatele. Může vám to ušetřit spousty starostí.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.