Menu

Jak na přepis auta? Podívejte se na postup krok za krokem!

Aktualizováno dne 4.2.2022

Ne každý má dostatek peněz na to, aby si mohl dovolit koupit nové auto. A i lidé, kteří na to finanční možnosti mají, někdy sáhnou po ojetém voze, protože nabídka takových automobilů je v dnešní době velmi obstojná. Máte v plánu koupi ojetiny? V tom případě se vám bude hodit náš návod, jak uskutečnit přepis auta z původního majitele na vás.

Jak na přepis auta? Podívejte se na postup krok za krokem!
9 minut čtení
Povinné ručení

Možná jste slyšeli děsivé zkazky o tom, jak lidé koupili auto, prošvihli lhůtu nahlášení na úřadě a automobil uvízl v tzv. „polopřevodu.“ Stát tato vozidla vyvlastnil a o koupené vozidlo tak přišlo několik desítek řidičů.

Polopřevody jsou v dnešní době naštěstí minulostí. Polopřevod byl ze zákona odstraněn už v roce 2015, čímž se celý proces zjednodušil. Přepis auta je možné provést v rámci jediné návštěvy na jakémkoliv registru vozidel s rozšířenou působností. Ale jak tedy na přepis auta? Kde vlastně začít? Podívejte se do našeho návodu krok za krokem.

povinné ručení

Sjednání povinného ručení

Pro samotný proces přepisu auta potřebujete dokument zvaný zelená karta, který je důkazem o tom, že máte sjednané povinné ručení. Podle zákona totiž s nepojištěným autem nemůžete vyjet na vozovku. Abyste tudíž mohli s koupeným vozidlem vůbec opustit brány autobazaru, sjednejte si povinné ručení. 

Nejenže předejdete riziku, že při cestě z autobazaru domů zapříčiníte autonehodu, jejíž následky budete muset platit z vlastní kapsy, ale rovněž získáte zelenou kartu, která je pro přepis auta nezbytná (viz níže).

Tip! Povinné ručení si můžete během minuty sjednat i online a zelenou kartu obdržet obratem emailem. V našem nezávislém porovnávači si navíc sami vyberete to nejlevnější nebo nejvýhodnější na trhu.

Vyzkoušejte porovnávač povinného ručení

přepis auta

Přepis auta - co je potřeba?

Přepis auta je v dnešní době možné zrealizovat během pár minut. Nezbytností ovšem je doložit potřebné dokumenty. Které z nich budete potřebovat?

  • Žádost o zápis silničního vozidla do registru silničních vozidel - tento formulář si můžete stáhnout z webových stránek Ministerstva dopravy ČR a vyplnit v pohodlí domova, nebo ji vyplnit až na úřadě. 
  • Platná Zelená karta povinného ručení
  • Kupní smlouva
  • Velký technický průkaz
  • Malý technický průkaz
  • Protokol o evidenční kontrole - tento protokol nesmí být v okamžiku přepisu vozidla starší než 30 dní, tudíž pokud jste v poslední době neabsolvovali prohlídku STK, budete tam muset zajet. Kontrola se vztahuje na vozidlo, tudíž není důležité, zda ji podstoupí prodávající nebo kupující.
  • Doklady totožnosti prodávajícího i kupujícího - případně plnou moc k zastupování druhé strany při přepisu.

přepis auta

Kde dochází k přepisu vozu?

Přepis auta můžete uskutečnit na registru vozidel na dopravním odboru kteréhokoliv úřadu obce s rozšířenou působností. Nevýhodu představuje skutečnost, že se na úřadě musí sejít obě strany, tzn. kupující i prodávající. Pokud se nemůžou v jeden den a jeden čas setkat (například kvůli velké vzdálenosti), lze přepis auta vyřešit prostřednictvím plné moci.

Automobil musí být přepsaný do 10 dní od podpisu kupní smlouvy. Pokud automobil kupujete, při prošvihnutí této lhůty vám nic nehrozí. Odpovědnost za přepis totiž leží na prodávajícím. Pokud nedojde k přepisu auta do 10 dní od podpisu smlouvy, hrozí mu pokuta až 50 000 Kč. Pokud jste prodávajícím vy, doporučujeme si tuto dobu ohlídat a nepředávat vozidlo kupujícímu dříve, než dojde k řádnému přepisu.

Tip! Promeškali jste danou lhůtu a teď si potřebujete půjčit na pokutu? Doporučujeme si nejdříve porovnat nabídky různých finančních institucí:

Najděte nejvýhodnější půjčku

přepis vozu

Kdo platí přepis auta a další poplatky

Při tomto procesu počítejte s tím, že zaplatíte určité poplatky. Samotný přepis vozidla je zpoplatněn částkou 800 Kč, kterou platí prodávající, pokud není smluvně určeno jinak. K tomu si připočítejte poplatek za evidenční kontrolu na STK ve výši 400 Kč a případně ekologickou daň. 

Výše ekologické daně se odvíjí od emisní třídy vozidla. Čím vyšší má automobil emisní normu, tím nižší emise produkuje a tím nižší ekologickou daň zaplatíte. Přehledná tabulka ukazuje výši daně v závislosti na emisní normě vozidla.

Emisní norma Výše poplatku
EURO 3, EURO 4, EURO 5, EURO 6 bez poplatku
EURO 2 3000 Kč
EURO 1 5000 Kč
EURO 0  10 000 Kč

řidič

Co se vám bude ještě hodit?

Na závěr přidáváme užitečné informace, které vám můžou v průběhu koupě či prodeje ojetého vozidla pomoct.

  • Nezapomeňte si odhlásit povinné ručení, pokud vůz prodáváte. K tomu postačí zaslat vaší pojišťovně žádost o ukončení a kopii kupní smlouvy. Povinné ručení tak skončí v den, kdy bude vaše žádost doručena do sídla pojišťovny. 
  • Pokud zatím ojetý vůz vybíráte, dejte si pozor, abyste náhodou nekoupili automobil, který byl v minulosti bouraný. Na toto téma jsme sepsali článek  ZDE.
  • Přepis auta můžete delegovat na speciální firmu. Abyste nemuseli chodit na úřad, můžete vše svěřit do rukou specializované firmy, která vše vyřídí za vás.
  • Registrační značky se při změně majitele nemění.

Zajímavosti z auto-moto světa... u nás na blogu ještě najdete v těchto článcích:

* Auta s nejnižší spotřebou na světě
* Povinné ručení: Babetta, moped a jiná vozítka
* Proč si pořídit chytré auto?

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…