Menu

Jak opravit plynové vzpěry? Vyplatí se oprava svépomocí?

25.9.2023

Rádi si usnadňujeme život. Někdy stačí drobnost, jindy jde o složité vynálezy. Plynová vzpěra je jeden z nenápadných pomocníků. Zvládá přitom těžkou práci. Jak opravit plynové vzpěry, abychom se na ně mohli dále spoléhat?

Jak opravit plynové vzpěry? Vyplatí se oprava svépomocí?
9 minut čtení
Havarijní pojištění

Využíváme ji v domácnosti, v autě, ve strojírenství. Možná si její přítomnost neuvědomujeme, dokud správně funguje. Pokud máte auto, používáte ji denně. Pokud máte otočné kancelářské křeslo, možná se s ní také setkáváte. Nefunguje-li vám správně, sjíždíte na židli dolů a sedíte téměř na zemi. Nefunguje-li v autě, zvedáte víko kufru ručně a zjišťujete, jak je těžké. Všechno jde opravit, ale jak opravit plynové vzpěry?

Co je plynová vzpěra?

Plynová vzpěra je jednoduchý mechanismus. Používá se ke zvedání krytu, vík, těžkých předmětů. Přitom jde o důmyslné řešení. Hrají klíčovou roli v tom, aby se předměty daly lépe ovládat, byly ergonomičtější a bezpečnější. Platí to od automobilů po letecký průmysl a od nábytku po lékařské vybavení.

Je to hydraulické nebo pneumatické zařízení. Skládá se ze dvou částí:

  • válce naplněného stlačeným plynem (obvykle dusíkem),
  • pístní tyče (pístnice).

Pístnice se zasouvá do uzavřeného válce. Ten je na straně pístnice uzavřen těsněním, aby nedocházelo k úniku plynu a ztrátě tlaku. Na jedné straně pístu je stlačený plyn, který se po uvolnění (např. odemknutí kufru) roztahuje a víko kufru zvedá. Plyn uvnitř válce působí jako tlumící prostředek, který tlumí sílu působící na pístní tyč a umožňuje plynulý a řízený pohyb.

Plynové vzpěry jak opravit

Konec životnosti plynové vzpěry

Jako každá mechanická součást se však i plynové vzpěry mohou časem opotřebovat nebo poškodit. Když se tak stane, můžete se ocitnout před volbou: Měli byste plynovou vzpěru opravit, nebo vyměnit?

Na dobu použitelnosti plynové vzpěry má vliv několik faktorů:

  • Stáří a celkový stav. Pokud je plynová vzpěra relativně nová a nedošlo k jejímu výraznému opotřebení, může být její oprava cenově přijatelná. Zkorodovanou a promáčklou plynovou vzpěru raději neopravujte.
  • Kvalita a trvanlivost. Kvalitní výrobky od renomovaných značek vám vydrží roky. U nich se vyplatí zvážit jejich opravu. Nekvalitní vzpěra, která už několikrát selhala, zaslouží rovnou výměnu.
  • Bezpečnost. Pokud plynová vzpěra podepírá těžké předměty nebo má zásadní význam pro funkčnost zařízení, je nejbezpečnějším postupem její výměna. Neodborná oprava s sebou může nést zranění.
  • Odborné znalosti. Opravy vzpěr často vyžadují specializované nástroje a odborné znalosti. Pokud nemáte přístup k potřebnému vybavení a nevíte, jak na to, můžete docílit pouze dalšího poškození. V takových případech je nejlepší vyhledat odbornou pomoc.

Tip! Nečekané nehody se stávají každý den. Ujistěte se, že jste připraveni na všechny nepředvídatelné situace s vhodným havarijním pojištěním.

Nejlevnější havarijní pojištění

Jak opravit plynové vzpěry svépomocí?

Plynová vzpěra je spotřební zboží, které se časem opotřebuje a má omezený počet zdvihů. Opravou často nedosáhnete stejných vlastností, jaké měly vzpěry na začátku. O poznání jednodušší je nákup nové plynové vzpěry. Oprava je na místě v případě nedostupnosti daného modelu. Oprava je náročná na zkušenosti i výbavu. Musíte zařídit:

  • náhradní díly,
  • těsnění,
  • plničku na tlakování vzpěr.

Některé rady na opravu plynové vzpěry jsou vysloveně kutilské. Doporučuje se např. mírně ohnout pístní tyč.

Při montáži vzpěry si pohlídejte, že ji dáváte správným směrem

Měla by být válcem nahoru. Důvod spočívá v oleji, kterým je pístnice promazávaná a stéká přirozeně dolů. U automobilů je to zdánlivě naopak, ale jen zdánlivě. Při otevřeném kufru je pístnice skutečně umístěna směrem nahoru. Ale po zavření kufru se plynová vzpěra dostává do správné polohy a olej stéká dolů. Pokud ale k tomuto překlopení nedochází, měl by být válec umístěný nahoře. Vždy se raději inspirujte původním stavem montáže.

U plynové vzpěry můžete zpočátku narazit na problém, při kterém se plynová vzpěra bude pohybovat jen velmi pomalu. Příčinou bývá přilepené těsnění k táhlu. V takovém případě stačí jen několikrát plynovou vzpěru rozhýbat.

Jak na plynové vzpěry

Kolik stojí nové plynové vzpěry?

Náklady na náhradní vzpěru se zásadně liší. Cena závisí na velikosti, značce a použití. V některých případech může být cena nové vzpěry srovnatelná nebo dokonce nižší než náklady na opravu stávající vzpěry. Než se rozhodnete, prozkoumejte ceny náhradních vzpěr a porovnejte je s odhadovanými náklady na opravu. Pokud je oprava výrazně levnější, možná stojí za zvážení.

Při nákupu se soustřeďte na několik parametrů, abyste správně vybrali:

  • celková délka plynové vzpěry v roztaženém stavu,
  • výška zdvihu (jak moc se pístnice mohou vysunout),
  • výtlačná síla v newtonech,
  • typ závitu (oka).

Tip! Ušetřete na náhradních dílech díky slevovým kupónům. Stačí si vybrat eshop, kde nakoupíte, při placení vložit slevový kód a ihned uvidíte pokles ceny. Nakupujte se slevou až 90 %!

Druhy plynových vzpěr

Ideální je starou plynovou vzpěru vyjmout, změřit ji, nebo přímo rovnou najít na ní označení a podle toho koupit nové. Výtlačná síla musí být dostatečně velká, aby uzvedla kufr auta a také jej udržela. Pamatujte také na to, že na zvednutí kufru auta potřebujete dvě plynové vzpěry. Některé plynové vzpěry jsou na konci a na začátku vybaveny oky. Jimi se prostrčí šrouby a upevní. Jde o nábytkové plynové vzpěry.

Vzhledem k ceně nové plynové vzpěry se oprava ne vždy vyplatí. Její oprava stojí u standardních výrobků stejně jako nákup nové. Řešení je případně nákup vzpěry z vrakoviště. Nejsnadnější cesta, jak je opravit tedy ideálně spočívá v nákupu nových vzpěr.

Druhy plynové vzpěry

Cena nové plynové vzpěry

Plynová vzpěra zadních dveří (Škoda Octavia, cca 540 N)

350 Kč

Plynová vzpěra zadních dveří (Volkswagen Transporter, cca 910 N)

550 Kč

Nábytková plynová vzpěra (cca 100 N)

50 Kč

Plynová vzpěra (800 N, celková délka 255 mm)

660 Kč

Plynová vzpěra (1.400 N, délka 1.000 mm)

1.400 Kč

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.