Menu

Jak postupovat na letišti? Návod krok za krokem

Aktualizováno dne 27.10.2023

Poletíte letadlem poprvé v životě, nebo se do oblak plánujete vznést už poněkolikáté? Rozlehlý areál letiště dokáže zmást jak začátečníka, tak i ostříleného cestovatele. Nestresujte se před odletem na dovolenou a zjistěte, jak postupovat na letišti a nezapomenout na žádný důležitý krok

Jak postupovat na letišti? Návod krok za krokem
18 minut čtení
Cestovní pojištění

Příprava na leteckou cestu začíná už několik dní před odletem. Leteckým podmínkám musíte přizpůsobit vaše zavazadlo a rovněž zjistit, zda se můžete odbavit na letišti, nebo doma přes internet. V tomto článku si tedy povíme nejen, jak postupovat na letišti, ale také jak se na takovou cestu vůbec řádně připravit.

automatický terminál

Jak udělat check-in?

Když si přes internet koupíte letenku, přijde vám do emailu potvrzení o rezervaci a zaplacení. Pro vstup do letadla však potřebujete palubní lístek (boarding pass). Jak jej získat? Pro obdržení palubního lístku potřebujete absolvovat proceduru zvanou check-in (odbavení). Provedení check-inu je jiné u běžných a nízkonákladových společností. U všech leteckých firem se můžete odbavit přímo na letišti, ovšem ne vždy je letištní check-in bezplatný.

1.) Check-in u běžných aerolinek

  • Check-in na přepážce - Běžné aerolinky vám check-in bezplatně umožní přímo na letišti u přepážky. Stačí, když jim předložíte váš občanský průkaz nebo cestovní pas a kód vaší rezervace (najdete jej v potvrzovacím e-mailu).
  • Self check-in - Na letišti Václava Havla se rovněž můžete obsloužit sami v automatickém terminálu (stojan, který najdete v blízkosti fyzických check-inů, který vypadá trochu jako zvláštní bankomat - příklad na obrázku výše), do kterého zadáte kód vaší rezervace, naskenujete si váš cestovní doklad a přístroj vám vytiskne palubní lístek. S palubním lístkem můžete zamířit rovnou k bezpečnostní kontrole, o které najdete více informací dále v článku.

2.) Check-in u nízkonákladových aerolinek

  • Online check-in - Nízkonákladové aerolinky mají check-in na letišti většinou zpoplatněný.  U tohoto typu společností se předpokládá, že si jej uděláte zdarma přes internet. Check-in si můžete udělat v rozmezí 48 až 2 hodin před odletem. Oznámení o tom, že už je možné check-in provést, vám přijde do emailu.
    Proces online odbavení je většinou velmi jednoduchý a intuitivní. Z emailu se prokliknete na internetovou stránku letecké společnosti, kde vás v několika krocích provedou online odbavením. Celý proces většinou netrvá déle než 5 minut.
    Jediné, na co si dejte pozor, jsou nechtěné služby. Řada nízkonákladových společností vám automaticky do vaší nabídky zahrne pronájem auta v cílové destinaci, cestovní pojištění a další služby, o které (zřejmě) nemáte zájem. Proto si v závěru check-inu odklikněte všechny služby, o které nestojíte, ať zbytečně neplatíte peníze navíc.

Tip! Na zahraniční cestu se rozhodně nevydávejte bez cestovního pojištění. Nikdy totiž nevíte, co se může stát a pokud nejste kryti pojišťovnou, existují situace, u kterých se nedoplatíte. Cestovní pojištění v dnešní době zařídíte za 5 minut online zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

zavazadlo

Co si můžu vzít do letadla?

Letecká doprava má oproti té automobilové nevýhodu v tom, že si do kufru nemůžete přibalit cokoliv. Pravidla se liší v závislosti na tom, zda si s sebou berete příruční kufr (hand luggage, cabin baggage) nebo odbavené zavazadlo (checked baggage). Příruční zavazadlo je většinou do váhy 10 kg a hodí se pro kratší zahraniční pobyty, zatímco odbavené zavazadlo je většinou ve větších rozměrech a váhový limit se pohybuje okolo 25 kg. Bližší váhové specifikace jsou uvedené v emailu od letecké společnosti.

Příruční zavazadlo si s sebou můžete vzít do letadla, zatímco odbavené se umístí do podpalubí. Přehledná tabulka zobrazuje seznam položek, které si můžete vzít do příručního a odbaveného zavazadla. 

Položka Můžete si jej vzít do příručního zavazadla? Můžete si jej vzít do odbaveného zavazadla?
Sprejová kosmetika (deodoranty, apod.) Ano (v maximálním objemu  100 ml) Ano (i v objemu nad 100 ml)
Tekutiny (nápoje, holicí voda, sprchový gel, atd.) Ano (v maximálním objemu  100 ml) Ano (i v objemu nad 100 ml)
Nůžky, nůž Ne Ano
Volné žiletky, břitvy Ne Ano
Elektronika (mobil, tablet, notebook) Ano Ano
Powerbanka Ano

Ne

Dron Ano (se souhlasem letecké společnosti) Ano (bez napájecích baterií)
Stravu pro miminko (do 2 litrů) Ano (se souhlasem letecké společnosti) Ano

cestovní kosmetika

Jak přibalit kosmetiku do příručního zavazadla?

Letíte jen s příručním zavazadlem a nevíte, jak se popasovat s pravidly ohledně kosmetiky do 100 ml? Existuje hned několik způsobů:

  • Pokud letíte do levnějších destinací (východní Evropa, jižní Asie), kosmetiku jednoduše nakoupit až na místě
  • V drogerii si můžete koupit cestovatelské balení kosmetiky. Pozor, zde je třeba počítat s cenovou nevýhodností. Například sprchový gel o objemu 100 ml koupíte za 70 % ceny běžného sprchového gelu o 300 ml.
  • V lékárně a obchodech s drogerií si můžete nakoupit zkumavky a přelít do nich svou tekutou kosmetiku.
  • Cestovatelské obaly si můžete vyrobit i sami. Postačí vám k tomu tlustá plastová brčka, jejichž konce slepíte tavnou pistolí.

Tip! Cestovní balení vaší oblíbené kosmetiky si můžete nakoupit i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Podívejte se na zajímavé cashbacky u:

* Notino.cz - až 10 % z nákupu zpět
* Yves-rocher.cz - 5 % z nákupu zpět
* Sephora.cz - 5 % z nákupu zpět

letiště

Jak postupovat na letišti a zorientovat se v jeho areálu?

Pokud poletíte letadlem úplně poprvé nebo jste dlouho neletěli, celý proces od příprav přes cestu na letiště po přistání může být hodně stresující záležitostí. Ničeho se ale nebojte! S námi se vám nové vrásky na čele neobjeví! Detailně poradíme, jak si poradit se všemi situacemi na malém letišti jako je to pražské, ale i velkých letištích jako např. Charles De Gaulle Airport (CDG) v Paříži, které tradičně patří mezi nejhorší letiště na světě. Pro větší přehlednost si celý proces toho, jak postupovat na letišti rozdělíme do několika částí:

příjezd na letiště

1.) Příjezd na letiště

  • Jak dlouho před odletem být na letišti? Letecké společnosti většinou požadují, abyste se k odbavovací přepážce dostavili nejpozději 40 minut před odletem. My však doporučujeme větší časovou rezervu. Na pražské letiště se dostavte raději 1 - 1, 5 hodiny před odletem, ať se zbytečně nestresujete. Pokud odlétáte z velkého letiště (například v Londýně, Paříži), dostavte se raději 2 hodiny před odletem, protože tato letiště jsou skutečně obrovská a není snadné se na nich zorientovat.
  • Jak postupovat na letišti? Hned, jak vstoupíte do prostor letiště a potřebujete check-in na přepážce, přistupte k velké digitální tabuli, kde najdete číslo svého letu a číslo přepážky, která vás odbaví. Obvykle se jedná o cca 3 přepážky, ze kterých si můžete libovolně vybrat.
  • Co ještě udělat hned po příjezdu na letiště? Postup se liší, pokud cestujete s příručním, nebo odbaveným zavazadlem, a pokud jste si udělali check-in doma přes internet, nebo jej budete dělat až na letišti. V tabulce níže přehledně najdete, jak postupovat na letišti v různých situacích.
Příruční zavazadlo Kufr k odbavení Check-in Kam postoupit?
ANO NE doma přes internet k bezpečnostní kontrole
ANO NE na letišti k odbavovací přepážce
ANO ANO doma nebo na letišti k odbavovací přepážce

bezpečnostní kontrola na letišti

2.) Bezpečnostní kontrola na letišti

Dalším krokem je bezpečnostní kontrola, která je pro mnoho lidí nejnepříjemnější součástí celého procesu, ale když budete vědět, do čeho jdete, s klidem ji zvládnete. Jedná se o prověření, zda v kufru nemáte nebezpečné věci.

  • Do bedýnky dáte své příruční zavazadlo a veškeré osobní věci (mobil, peněženku).
  • Veškerá elektronika musí být vytažená z tašky a umístěná samostatně do bedýnky (notebook, fotoaparát).
  • Do bedýnky rovněž umístíte všechny kovové věci (klíče, pásek, náušnice) a také vaši kosmetiku.
  • Kosmetické produkty umístíte do průsvitného sáčku.
  • Všechny vaše věci pošlete po pohyblivém pásu ke skeneru.
  • Vy sami projdete skenovací bránou a přitom roztáhnete ruce do stran. 

V případě, že se nevyskytne žádný problém, opět si své věci vezmete a pokračujete do duty free zóny. Pokud brána zapípá, bezpečnostní pracovník se snaží najít příčinu problému (například kovový pásek nebo zapomenutá mince v kapse). Jakmile je problém vyřešen, vezmete si věci a pokračujete dál.

duty free na letišti

3.) Duty-free zóna

Ano, jedná se o tu luxusní část letiště plnou stylových kaváren a obchodů. Zde se můžete procházet, čichat k drahým parfémům a obdivovat značkové zboží. Pokud si budete chtít něco koupit, obchod produkt zabalí do ochraného balení, které si bez problémů můžete vzít do letadla i na přestupy.

Před nákupy se na informační tabuli ujistěte, ze které brány (gate) vám odlétá letadlo. Počítejte s tím, že brána může být celkem daleko a dostat se k ní vám může trvat 10 - 15 minut. 

brána na letišti

4.) Brána (gate)

Gratulujeme, dostali jste se až ke konečné metě, a tou je brána, kterou nastoupíte do letadla. Tady vás už nečeká nic složitého - jen předložíte palubní lístek a cestovní doklad, a můžete nastoupit do letadla. Někdy bývá letadlo přistaveno přímo k bráně, tudíž do něj přejdete skrz tunel. Někdy ovšem u brány čeká autobus, který cestující převeze přes runway k letadlu.

přestup na letišti

Nejčastější dotazy lidí, kteří letí poprvé

Doufáme, že jsme vám zodpověděli všechny vaše otázky týkající se toho, jak postupovat na letišti. Nezodpověděli? Nevadí, tady jsou odpovědi na nejčastější dotazy cestovatelů v letecké dopravě.

1.) Co dělat, když ztratím palubní lístek?

V takovém případě můžete leteckou společnost požádat o bezplatné vytištění nového. Nízkonákladové linky můžou mít tuto službu zpoplatněnou, proto zkuste usmlouvat slevu, nebo na letišti najděte kavárnu, ve které umožňují tisk.

2.) Jak probíhá přestup na letišti? 

Někdy se do cílové destinace nedostanete přímým letem, ale musíte někde přestoupit. Co dělat v takovém případě se zavazadly? Pokud jste si celou cestu koupili jako jeden let, zavazadla vám automaticky přemístí do dalšího letadla, tudíž je nemusíte v přestupní destinaci vyzvedávat a znovu odbavovat. Rozdíl je pouze tehdy, pokud jste si cestu koupili jako dva lety zvlášť (například letíte do Bangkoku a koupili jste si zvlášť let z Prahy do Dubaje, odkud budete pokračovat do Bangkoku).

Co se týká příručního zavazadla, zůstává po celou dobu s vámi. Vy sami si ho tedy přemístíte z letadla na letiště a poté do dalšího letadla.

3.) Jak dlouho trvá odbavení na letišti?

Celkový čas závisí na tom, jaké jsou na letišti aktuálně fronty. Check-in většinou trvá zhruba 2 minuty, ale můžete na něj stát řadu 5 - 15 minut. Časově nejnáročnější bývá bezpečnostní kontrola, která obvykle trvá 5 - 10 minut, ale když je přeplněné letiště, můžete na ni čekat ve frontě i přes 30 minut. Rovněž je třeba počítat s časem, nutným na nalezení odletové brány (mnohdy potřebujete 10 - 15 minut). Proto si raději vyhraďte dostatečnou časovou rezervu, ať nezmeškáte letadlo.

Jak postupovat na letišti nyní již víte. Pokud ovšem máte další dotazy na toto téma, neváhejte se nás zeptat dole v komentářích pod článkem. Na všechny rádi odpovíme, ty nejužitečnější přidáme do článku k vidění pro další cestovatele jako jste vy.

Ještě by se vám mohly hodit... naše další praktické tipy pro cestovatele:

* Jak na výběr z bankomatu v zahraničí, aby vás vyšel co nejlevněji?
* Dovolená ve zkušební době: Kdo na ni má nárok?
* Všechno, co jste chtěli vědět o pojištění zavazadel na dovolené

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…