Menu

Jak postupovat při dopravní nehodě?

Aktualizováno dne 23.3.2021

Je to jen chvilka a může se stát dopravní nehoda. Může jít o ťukanec na parkovišti, nedobrždění při dojíždění aut na semaforech, ale i nehodu na dálnici. Jak postupovat při dopravní nehodě? Znáte svá práva a povinnosti?

Jak postupovat při dopravní nehodě?
10 minut čtení
Povinné ručení

I nacouvání do zaparkovaného auta, odřenina a ťukanec na parkovišti totiž musíte na místě řešit, protože jsou to dopravní nehody. Pokud z místa zmizíte a poškozený skutečnost oznámí, bude se řešit porušení zákona ve smyslu “neohlášení dopravní nehody” nebo “ujetí od dopravní nehody”, což Vás může stát poměrně hodně bodů, správní řízení a pokutu k tomu. Víte tedy, jak postupovat při dopravní nehodě?

první pomoc

Jak postupovat při dopravní nehodě?

Předpokládejme, že šlo na první pohled jen “o plechy” a jako řidič jste v pořádku. Nejprve v běžném provozu zapněte výstražná světla, abyste zabránili dalším nehodám a dali vědět ostatním řidičům, že je něco špatně. Před vystoupením z automobilu si pro jistotu oblečte reflexní vestu (na dálnici je to povinnost, ve městech spíše doporučení mít nějaké reflexní prvky, abyste byli vidět). A umístěte výstražný trojúhelník.

Účastníci dopravní nehody jsou povinni zjistit, zda je někdo zraněný a v případě potřeby poskytnout první pomoc. Záchranná služba Vám i telefonicky poskytne všechny potřebné instrukce, jak takové osobě pomoci a Vám bude jen stačit plnit jejich instrukce.

Nepřivolání záchranné služby a neposkytnutí první pomoci může být považováno za trestný čin. Pokud došlo ke zranění osob, musíte vždy volat policii. A to i pokud šlo o dopravní nehodu s lehkým zraněním.

Policii musíte nehodu hlásit, pokud:

  • dojde ke zranění či úmrtí osob,
  • dojde k hmotné škodě převyšující na některém ze zúčastněných vozidel (včetně přepravovaných věcí nebo jiných) částku 100 000 Kč,
  • dojde ke hmotné škodě nižší než 100 000 Kč, ale nedohodnete se s účastníkem nehody na zavinění a není tak možné vyplnit shodně formulář o dopravní nehodě,
  • hmotná škoda byla způsobena na majetku třetí osoby (např. svodidla, veřejné osvětlení, cizí zaparkované auto), ale i v případě nehody se služebním automobilem.

Do příjezdu policie s automobily nemanipulujte, pokud je to jen trochu možné. Pokud je potřeba silnici uvolnit pro průjezd vozidel záchranářů, vyproštění zraněných, a automobily jsou pojízdné, dohodněte se předem s policií.

Na silnici vyznačte polohu vozidel (křídou, sprejem), zdokumentujte situaci fotografiemi a až poté můžete vozidla přemístit.

řidič

Ujetí od autonehody

Jednou ze základních povinností účastníka dopravní nehody je zastavit vozidlo a poskytnout pomoc osobám, které jsou zraněné. Ujetí od autonehody je jeden z nejzávažnějších přestupků, a proto je za něj v rámci bodového systému řidičům přičteno 7 bodů z bodového hodnocení. Na místě je možné udělit pokutu do 5 000 Kč, ve správním řízení pak od 2 500 Kč do 5 000 Kč. K tomu je možné udělit i zákaz činnosti na jeden až šest měsíců, pokud tento přestupek spáchá řidič dvakrát a vícekrát za 12 měsíců.

autonehoda

Evropský záznam o dopravní nehodě

Celou dopravní nehodu zdokumentujte, popište a vyplňte do dokumentu “Evropský záznam o nehodě”. Tento formulář jednotně předepisuje pro celou Evropu Comité Européen des Assurances (CEA) s dostanete ho od Vaší pojišťovny při sjednávání pojištění. Poslouží vám i při cestách v zahraničí k rychlé likvidaci pojistné události.

Kde sehnat záznam o dopravní nehodě?

Záznam o dopravní nehodě každoročně většina pojišťoven posílá svým klientům spolu s novou zelenou kartou. Tento dokument není součástí povinné výbavy, ale měli byste se postarat o to, abyste v autě vždy alespoň jeden výtisk měli.

Tip! Ke stažení je z webu Ministerstva dopravy v sekci Dokumenty nebo přímo pod tímto odkazem, nebo na stránkách pojišťovny, u které máte sjednané povinné ručení.

Co dělat, když nemáte formulář dopravní nehody?

Záznam o nehodě není povinné předkládat pojišťovně na oficiálním vzoru, ale i jen na obyčejném papíru. Vezměte si jakýkoliv papír, který máte po ruce a s druhou stranu nehodu sepište. Ale i tak je potřeba myslet na všechny náležitosti.

záznam o nehodě

Jak vyplnit záznam o dopravní nehodě?

Na tomto formuláři by Vás nemělo překvapit nic, na co byste v danou chvíli neznali odpověď. Jde např. o:

  • datum, čas a místo dopravní nehody,
  • nákres dopravní nehody, který můžete doplnit fotodokumentací místa nehody a poškozených vozidel,
  • z řidičského průkazu zjistíte jména a adresy řidičů, datum platnosti, číslo průkazu,
  • od svědků nehody zjistěte pro jistotu jméno, příjmení a kontakt,
  • ze zelené karty (dokladu o pojištění) se bude hodit číslo smlouvy, platnost, jméno pojišťovny, pobočka.
  • informaci o automobilu jako registrační značka, rok výroby, typ automobilu, značka.

Pozor! Je-li pojistná událost autonehoda, nemusíte na místě pořizovat fotodokumentaci, ale rozhodně se to doporučuje.

Podpisy obou stran

Při vyplňování hlášení dopravní nehody pojišťovně nezapomeňte na podpisy obou stran dopravní nehody. Je to sice formální krok ze seznamu, jak postupovat při dopravní nehodě, ale může to být důvod prodloužení vyřizování celé pojistné události, nebo může být pojišťovnou rovnou zamítnuto. O dopravní nehodě hlášení pojišťovně doručte co nejdříve.

Jak oznámit pojistnou událost?

Pojistnou událost autonehodu můžete oznámit pojišťovně i telefonicky. Telefonicky se na pojišťovnu můžete obrátit samozřejmě rovnou z místa autonehody, aby vám pomohla, jak postupovat při dopravní nehodě. Vyplněný záznam o dopravní nehodě můžete na pojišťovnu doručit elektronicky, nebo osobně na pobočku. Podívejte se také, co vše povinné ručení kryje.

Tip! Před tím, než si povinné ručení pořídíte, porovnejte nabídky trhu a ujistěte se, že máte to nejvýhodnější. Pokud už povinné ručení máte, podívejte se, že neplatíte víc než musíte.

Porovnej povinné ručení

Role policie na místě dopravní nehody

Policie na místě vytváří nejen dokumentaci o dopravní nehodě, ale i fotodokumentaci s následky dopravní nehody, které předává České kanceláři pojistitelů. Řidič už v případě asistence policie nemusí vyplňovat záznam o dopravní nehodě.

Zjišťování škod dopravní nehody

Dopravní nehoda je zážitek, který si budete nejspíš pamatovat celý život. Po prvotní úlevě, kdy si ověříte, že všichni v automobilu jsou bez zranění, přijde na řadu zjišťování škod. Ale pokud to jsou opravdu jen plechy a Vy máte kvalitní povinné ručení nebo dokonce havarijní pojištění, není se co strachovat.

Tip! Nezapomínejte že tu je i havarijní pojištění vozidla. Na rozdíl od povinného ručení vám v případě havárie, kterou zaviníte, pojišťovna uhradí škodu na vašem vlastním vozidle.

Porovnej havarijní pojištění

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…