Menu

Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?

23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
8 minut čtení
Energie

Prali jste si oblečení, se kterým v následujících hodinách počítáte. V kalhotách a halence potřebujete vyrazit do práce, zimní špinavé oblečení si potřebujete vzít odpoledne znovu na svah. Ale jak rychle usušit prádlo, abyste ho mohli vzít co nejdříve na sebe? Je sušička ta nejefektivnější varianta?

Jak na sušení prádla?

Sušení prádla není žádná raketová věda. Přesto je dobré myslet na výhody a nevýhody různých řešení.

  • Sušička prádla prohání bubnem horký vzduch a poté prádlo ochlazuje, aby se nemačkalo. Přebytečná voda a vlhkost se u kondenzačních sušiček hromadí ve speciální nádobě, u ventilačních sušiček se odvádí pryč z místnosti v podobě páry.
  • Sušák na prádlo je prostě klasika. Pokud žijete v bytě, pak si nejspíš uvědomujete, kolik místa zbytečně zabírá. Jde o levnou variantu sušení, která je ale zdlouhavá. Pokud potřebujete sušení urychlit, zapnete v zimě topení. Na druhou stranu vás pak ještě pravděpodobně čeká žehlení.

Sušička prádla a její pro a proti

  • I sušička zabírá další místo v domácnosti. Umisťuje se proto často na pračku, takže nezabírá další prostor už tak omezené podlahové plochy.
  • Usuší vaše prádlo v krátkém čase, obvykle za 30-90 minut, v závislosti na množství a typu prádla.
  • Sušičky jsou energeticky náročné a zvýší náklady na energii.
  • Rozhodně do sušičky nepatří všechno oblečení. Některé materiály trpí (elastické, krajkové, plastové a nažehlovací obrázky, funkční materiály) a ze sušičky vychází oblečení v jiné velikosti.

jak rychle usušit prádlo

Další alternativy topení

  • Sušení přímo na vzduchu je nejlevnější, ale trvá déle a rozhodně vám nenabídne řešení, jak rychle usušit prádlo.
  • Při použití topení vstupují do sušení další náklady, ale pořád je proces poměrně levný.
  • Praní musíte dobře naplánovat. Na sušák se vám vejdou maximálně dvě vyprané pračky.
  • Pokud se prádlo na sušáku různě překrývá a nenecháte volný prostor k proudění vzduchu, zatuchne.
  • Prádlo ponechané jen tak v bytě natahuje pachy třeba z vaření.
  • V bytě je potřeba větrat, abyste si nezaložili na plíseň.
  • Sušák umístěný hned u topení sníží teplotu v místnosti.

Sušení v sušičce se může docela prodražit

Cena nové sušičky na prádlo se pohybuje nejčastěji od 10.000-20.000 Kč. Pro mnohé domácnosti jde o poměrně důležitý prvek rodinného rozpočtu. Dále je potřeba počítat s průběžnými náklady za každé sušení. Cena samotného sušení prádla v sušičce se skládá z několika položek:

  • Spotřeba elektrické energie sušičky: Sledujte štítky na sušičce. Energetická třída B znamená okolo 5,2 kWh na jedno sušení, sušičky s označením A+++ pak 1,58 kWh. Průměrná spotřeba se pohybuje kolem 3 kWh na cyklus.
  • Cena elektrické energie se v České republice mění jako na houpačce. Průměrná cena za 1 kWh elektřiny pro domácnosti se sazbou D02d se pohybuje okolo 5,80 Kč.
  • Doba provozu sušičky: Jak dlouho sušičku použijete, závisí na množství a typu prádla, ale průměrně to může být 1-2 hodiny na cyklus.

Celkový náklad na sušení v sušičce

  • průměrná spotřeba elektrické energie: 3 kWh,
  • průměrná cena elektrické energie: 5,8 Kč za kWh,
  • doba provozu sušičky: 1,5 hodiny,
  • celkový náklad: 3 kWh * 5,8 Kč/kWh * 1,5 hodiny = 26,10 Kč na jeden cyklus sušení.

Tip! Cenové nabídky dodavatelů energií si můžete ověřit v naší kalkulačce elektřiny:

Ušetřete za elektřinu

jak rychle usušit prádlo

Na kolik vás vyjde zapnuté topení?

Cena zapnutého topení závisí na typu topení, množství a samozřejmě také na době provozu.

Vláda zavedla na plyn pro rok 2023 cenový strop ve výši 2,50 Kč/KWh, tedy 3,025 Kč/KWh s DPH. Aktuálně se cena pohybuje okolo 2 Kč/KWh.

Sušení prádla u topení bude trvat podobnou dobu jako v sušičce. Ale předpokládejme, že se na sušáku u topení za takto krátkou dobu usuší podstatně méně prádla než v sušičce. Zbytek oděvů na sušáku bude už od zdroje tepla dál a nebude schnout tak rychle.

Celkový náklad na sušení při zapnutém topení:

  • průměrná spotřeba topení 4 kWh,
  • průměrnou cenu plynu 2 Kč/kWh,
  • dobu sušení 1,5 hodiny,
  • cena topení na jeden cyklus sušení bude 4 * 2 * 1,5 = 12 Kč.

Jak rychle usušit prádlo?

Z našeho srovnání vychází sušení na topení výhodněji než při použití sušičky. Množství usušeného prádla je za danou dobu ale podstatně menší. Nejlevnější varianta je samozřejmě sušení na sušáku bez dalšího vytápění. To je ale také časově nejnáročnější.

Doporučujeme: Když vytáhnete prádlo z pračky, zkuste sušení ještě trochu pomoci. Opětovným ždímáním v pračce prádlu už spíše ublížíte a vlhké zůstane téměř stejně. Místo toho si vezměte dva savé ručníky. Jeden si položte na tvrdou podložku a druhý smotejte. Oblečení položte na jeden ručník a druhým na oblečení zatlačte a několikrát ho přejíždějte tam a zpátky. Až pak dejte oblečení sušit. Urychlíte tím celé sušení.

Pokud hledáte cestu, jak rychle usušit prádlo a týká se to jednoho nebo dvou kousků, pak je rozhodně cenově lepší využít topení. Pokud potřebujete usušit rovnou celou pračku prádla, volte raději sušičku, pokud ji máte k dispozici. Nicméně je důležité brát v úvahu ekonomické a ekologické hledisko a volit metodu, která je pro vás nejlepší. Nejekologičtější je samozřejmě sušení na vzduchu. A je zdarma. Až na to následné žehlení.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…