Menu

Jak vybrat levný mobilní telefon, který vydrží: Praktické tipy a triky

16.8.2023

Běžně stojí nový mobilní telefon kolem deseti tisíc. Nejnovější modely hlavních hráčů na trhu mívají cenovku od třiceti do padesáti tisíc. V posledních letech se důrazně prosazuje také kategorie opačného spektra cen. Kdo hledá levný mobilní telefon, najde ho.

Jak vybrat levný mobilní telefon, který vydrží: Praktické tipy a triky
12 minut čtení
Telefonování

Levný mobilní telefon není jen přístroj s SOS tlačítkem pro přivolání lékařské pomoci. I za 3.000 korun získáte telefon s dotykovým displejem, kvalitním fotoaparátem a rychlým načítáním webových stránek. Vyjasněte si své požadavky, ze kterých u nového mobilu neustoupíte a pusťte se do výběru. Pomůže vám s ním náš průvodce.

Tlačítkový mobilní telefon

Přechod z tlačítek na dotykový displej je pro někoho náročný a odmítne ho podstoupit. Ostatně i přechod z dotykové obrazovky na mačkací tlačítka představuje test trpělivosti. Po letech, kdy byly tlačítkové telefony spíše středem výsměchu, se vrací na trh.

Zvládají focení, videohovory, některé telefony i práci s aplikacemi jako jsou Facebook nebo Twitter. Jsou vybaveny barevným displejem. Cizí jim není ani Bluetooth pro spárování s handsfree v autě nebo pro poslech hudby.

Jejich výhodou je kompaktnost

Rozměry jsou ideální do kabelky i do kapsy kalhot. Rozhodně kvůli tlačítkovému telefonu nebudete muset prohlubovat kapsu. Rozlučte se s luxusem jako je navigace. Pokud po ní v autě toužíte, musíte si ji pořídit jedině jako samostatnou jednotku. Tlačítkový telefon není nadupaný technologií. Multimediální obsah zvládá jen v omezené míře. Prostě na něm vyřídíte jen to, co je potřeba a telefon odložíte.

Není překvapením, že v této kategorii najdeme výrobky značky Nokia, kterou máme spojenou se začátky mobilních telefonů.

Levný mobilní telefon – tlačítkový

Vlastnosti

Cena

Alcatel 2019G

jen 80 gramů, výdrž baterie až 14 dnů, fotoaparát, přehrávač hudby

900 Kč

CPA Halo 18

výdrž až 10 dnů, přehrávač, barevný displej

1.000 Kč

Nokia 225 4G

hraní her i sledování videí online, Facebook i Twitter

1.300 Kč

CAT B40

outdoorový telefon s IP68 (odolný proti prachu a vodě)

2.500 Kč

Tip! Hledáte tarif, který bude přesně podle vašich představ? Využijte srovnávač mobilních tarifů a najděte tu nejlepší nabídku přizpůsobenou vašim potřebám. Kalkulačka tarifů vám v tom bude skvělým pomocníkem.

Srovnání mobilních tarifů

odolný mobil

Smartphone do 2.000 Kč

Pokud vám tlačítkový telefon prostě nesedí, najdete svého favorita i u smartphonů.

V kategorii do 2.000 Kč jsme našli jediný kousek. Jde o Alcatel 1, verze z roku 2021. V zásadě nečekejte technologickou hitparádu. Máte telefon na volání a SMS. Tento smartphone s operačním systémem Android zvládne fotky v průměrné kvalitě. Ustojí připojení na internet a běžné datové služby, sociální sítě i messengery. V základu má 16 GB interní paměti, kterou můžete rozšířit SD kartou.

Alcatel 1 využijete jako první telefon pro děti, které ještě neocení kvality a hodnotu vyšších řad a telefon využijí jen na volání, případně komunikaci s kamarády. Pády telefonu a rozbitý displej vás jako rodiče nebude tolik mrzet. Vy jako rodič budete mít splněno, dítě  bude mít telefon s barevným displejem. Jeho cena se pohybuje okolo 1.600 Kč.

Tip! Přečtěte si náš další článek: "Mobilní tarify srovnání 2023: Kompletní přehled"

Levný mobilní telefon do 3.000 Kč

O něco vyšší cenová hranice nabízí širší spektrum smartphonů na výběr. Vedou mezi nimi značky Xiaomi a Motorola. S telefony si zajistíte použitelnější fotografie. Mají až 2 objektivy, ve výjimečných případech i 3.

Jak v této cenové kategorii najít to nejlepší? Soustřeďte se na 4 faktory:

  • Plynulý chod telefonu vám zajistí alespoň 4jádrovým procesorem a paměť 2 GB RAM.
  • Pro plné bezproblémové použití datových služeb volte telefon s podporou 4G/LTE.
  • Hledejte telefony se slotem pro paměťovou kartu. Rozšíříte tak omezené interní úložiště.
  • Pohlídejte si, aby měl telefon konektor Jack 3,5mm pro připojení sluchátek. V opačném případě byste museli hledat redukce nebo bezdrátová sluchátka.

Levný mobilní telefon do 3.000 Kč

Vlastnosti a výhody

Cena

realme C31

velký displej, rozlišení pro pohodlné čtení na slunci, v základu je vybaven OS Android 11, má 2 zadní fotoaparáty – hlavní 13Mpx s umělou inteligenci, vedlejší na makro režim, přední fotoaparát na selfie 5Mpx

2.300 Kč

Motorola Moto E20

velká kapacita baterie – telefon vydrží až dva dny, displej 6,5" je vhodný pro sledování videí, hlavní fotoaparát 13 Mpx, druhá kamera 2 Mpx

 

 

2.300 Kč

Xiaomi Redmi 12C

selfie kamera, 6,71“ displej s HD rozlišením, interní paměť 32/64/128 GB s možností rozšíření až o 1 TB

2.800 Kč

Tip! Ušetřete peníze při koupi mobilního telefonu využitím slevových kódů. Vyberte si svůj oblíbený eshop, vložte slevový kód při placení a okamžitě zjistíte, kolik jste ušetřili. Nakupování s výhodou nikdy nebylo snazší - získejte slevy až 90 %!

levný mobilní telefon

Smartphone do 5.000 Kč

Ačkoliv už kategorie do 3.000 Kč nabízela zajímavé modely, obvykle jste si museli jasně říct, co je pro vás u telefonu prioritou. Pro někoho jsou to fotky, pro jiného použití datových služeb, pro jiného výdrž baterie. Smartphone do 5.000 Kč už často pokryje všechny tyto body najednou. A je z čeho vybírat.

Smartphone

Vlastnosti

Cena

Samsung Galaxy A14

3 zadní fotoaparáty (50, 5, 2 Mpx), Android 13, velikost displeje 6,6" pro sledování videí, vysoký jas i kontrast

4.300 Kč

Huawei nova Y70

kapacita baterie 6.000 mAh, které stačí nabíjet jen 2x týdně, bez operačního systému Android – bez služeb Google a aplikací z Google Play, přední displej zabírá až 90 % přední plochy

4.500 Kč

Xiaomi Redmi Note 12

paměť 4GB RAM a 128GB úložiště zajistí plynulý výkon pro hry i videa, 3 zadní fotoaparáty 50, 8, 2 Mpx, přední dokonce 13 Mpx, rychlé nabíjení – na 50 % už za 22 minut

4.700 Kč

Motorola Moto G53

úhlopříčka 6,5" je ideální pro sledování videí v širokém formátu, výkon telefonu vám umožní také hrát hry, fotografie z mobilu se nebudete stydět tisknout – hlavní fotoaparát 50 Mpx, makro 2 Mpx, přední 8 Mpx, telefon je vybaven OS Android 13

4.900 Kč

Levný mobilní telefon není jen předražená plácačka na mouchy. I za pár tisíc získáte telefon nabitý technologiemi, zvládnete pořídit kvalitní fotografie a podíváte se na videa bez sekání.

Ještě by se vám mohly líbit... naše další články ze světa mobilních telefonů:

Telefonní čísla začínající 9: Hovor za pár korun, i několik stovek
Kde mám auto? Aplikace, se kterými najdete svůj vůz
20 x nejlepší hry na mobil zdarma pro Android i iPhone

Mohlo by vás zajímat

mobilní tarify pro podnikatele
Mobilní tarify pro podnikatele: Co je důležité při výběru?
23.8.2023

Podnikatel se na svůj mobil, operátora i tarif spoléhá. I menší zádrhel ho v důsledku může stát peníze nebo zmařenou podnikatelskou příležitost. Co nabízí současné mobilní tarify pro podnikatele?

5g přijímač
5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?
21.8.2023

Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G…

mobilní tarify srovnání
Mobilní tarify srovnání 2023: Kompletní přehled
14.8.2023

Zvyšování cen je v současné době všudypřítomné. Nevyhnulo se ani tarifům mobilních operátorů. Na trhu sice stále ještě najdete tarify do tří set korun měsíčně, jejich nabídka je ale co do počtu i služeb značně osekaná. Připravili jsme proto pro mobilní…

mobilní operátoři
Srovnání mobilních operátorů: Jaký operátor je nejlepší?
21.9.2022

Poté, co se nabídka českých operátorů stala terčem kritiky za předražená data (díky čemuž jsou tuzemské telefonní služby jedny z nejdražších v Evropě), šli operátoři do sebe a připravili si pro zákazníky neomezená data a další užitečné benefity. Jakých…