Menu

Jak vybrat televizi?

Aktualizováno dne 12.10.2021

Věděli jste, že už v roce 1980 vlastnilo podle československého sčítání lidu televizor 89 % domácností, přičemž jen 6 % z nich vlastnilo barevný televizor? Podle aktuálních průzkumů má televizor 97,5 % českých domácností, takže si otázku „Jak vybrat televizi?“ rozhodně nepokládáte sami.

Jak vybrat televizi?
11 minut čtení
Elektřina

V tomto článku si tedy přiblížíme, jak vybrat televizi. Aktuální nabídka je totiž nesmírně bohatá a existuje nespočet značek, které kvalitní televizory vyrábějí, jedná se například o značku LG, Panasonic, Philips, Samsung nebo Sony. Televizi byste samozřejmě neměli vybírat jenom podle výrobce, ale také podle řady dalších důležitých parametrů. Jakých? Pojďme se na ně podívat a zjistit, jaká televize vyplní vaše představy do posledního pixelu.

Ve zkratce byste se při výběru televize měli zaměřit na velikost televize, rozlišení, technologii displeje, spotřebu, frekvenci obrazu, funkce a v neposlední řadě také na značku a samozřejmě i cenu. V následujících odstavcích vám tyto klíčové parametry přiblížíme.

radost z televize

1.) Jak vybrat televizi podle velikosti

Velikost televize, respektive její úhlopříčka, je pro většinu lidí jedním z nejdůležitějších parametrů vůbec. Velikost úhlopříčky se udává v palcích a jeden palec odpovídá 2,5 cm.

Úhlopříčku byste měli zvolit na základě osobních preferencí a také podle prostorových možností. Při vzdálenosti diváka od televize 1,8 metrů je vhodná velikost úhlopříčky 17 až 27 palců. Pokud je divák vzdálený od televize více než 3,6 metrů doporučujeme zvolit televizi s úhlopříčkou 56 palců a více.

Věděli jste, že... si novou televizi můžete pořídit i přes cashback a dostat část peněz za nákup zpět? Podívejte se třeba na:

* OKAY.cz - až 5 % z nákupu zpět 
* LGshop.cz - až 5 % z nákupu zpět
* Philips.cz - 5 % z nákupu zpět

televize

2.) Rozlišení

Rozlišení vyjadřuje, kolik obrazových bodů – pixelů televize má. Platí, že čím je vyšší množství pixelů, tím je obraz ostřejší. Dnes se nejčastěji můžete setkat s rozlišením:

  • Full HD (1920 x 1080 pixelů),
  • 4K Ultra HD (3840 x 2160 pixelů) a také
  • 8K Ultra HD (7680 x 4320 pixelů).

Co se týče Full HD, jedná se dnes o běžný standard, přičemž toto rozlišení umožňuje sledovat televizní signál v poměrně dobré kvalitě. Pokud však chcete vsadit na modernější technologie a kvalitnější obraz, poohlédněte se po televizi s rozlišením 4K Ultra HD nebo 8K Ultra HD. Při volbě televize s rozlišením 8K Ultra HD už však počítejte s vyšší investicí.

film v televizi

3.) Technologie obrazu

Moderní televizory využívají zejména dvě zobrazovací technologie, jedná se o LCD s LED podsvícením nebo technologii OLED. Televizory s LED technologií se díky speciálnímu podsvícení vyznačují úsporností a delší životností. Technologie OLED vyniká skvělou kvalitou barev i velmi nízkou odezvou.

Ovládání televize

4.) Spotřeba

Pokud chcete minimalizovat další výdaje spojené s provozem televizoru, měli byste se zaměřit také na spotřebu elektrické energie. Spotřeba menší chytré televize s úhlopříčkou cca 40 palců se pohybuje okolo 40 až 50 kWh za rok. Velké televizory s úhlopříčkou až 85 palců můžou spotřebovat až 200 kWh za rok. V případě, že chcete vědět, jaká spotřeba je spojená s vámi vybraným modelem, orientujte se podle energetického štítku.

Tip! Jistě jste si všimli, že elektřina opět zdražila. Věděli jste ovšem, že můžete srovnáním dodavatelů energií ušetřit i třeba 10.000 Kč ročně? Zkuste si to zdarma zde:

Porovnej dodavatele elektřiny

televize

5.) Frekvence zpracování obrazu

Pod pojmem frekvence zpracování obrazu se ukrývá informace o tom, kolikrát za vteřinu dokáže televize změnit snímek na obrazovce. Čím více snímků dokáže televize zobrazit, tím plynuleji obraz působí. Běžně se frekvence zpracování obrazu pohybuje od 50 po 100 Hz. Vysokou obnovovací frekvenci ocení zejména hráči počítačových a konzolových her.

smart TV

6.) Funkce televize

Chytré televize nabízejí řadu praktických funkcí, které vám ještě více sledování televize zpříjemní. Jaké funkce to jsou?

  • Herní režim: Je určený pro milovníky her a minimalizuje délku odezvy obrazovky.
  • Hlasový asistent: Televizory s hlasovým asistentem obsahují mikrofon, můžete tak jednoduše hlasem zadávat asistentovi pokyny nebo se dotazovat.
  • Zrcadlení obrazu: Díky zrcadlení obrazu, známému také jako Chromecast, můžete jednoduše propojit s televizí mobil nebo tablet a zrcadlit jeho obrazovku na televizi.
  • HDR a Dolby Vision: Tyto technologie zlepšují divácký prožitek tím, že vylepšují kontrast obrazu.
  • Ambilight: Zařízení s funkcí ambilight mají v zadní části LED pásky, které podsvěcují stěnu za televizí, a opticky tak rozšiřují obraz.
  • PIP: Funkce PIP umožňuje sledovat více zdrojů obrazu současně.
  • Ovládání gesty: Některé moderní televizory je možné ovládat pomocí gest.

televize

7.) Značka výrobce televizorů

Pokud chcete mít jistotu, že zvolíte kvalitní televizi, na kterou se budete moci spolehnout, vsaďte na osvědčeného výrobce, ke kterým patří značka Samsung, LG, Sony, Philips, Panasonic a další. Při výběru se nezapomeňte podívat také na recenze uživatelů, případně na srovnávací testy, které vám napoví, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých modelů.

Žebříček nejoblíbenějších značek televizorů:

  • LG
  • Samsung
  • Panasonic
  • Sony
  • Philips
  • Orava
  • TCL
  • Hisense
  • Hyundai
  • Thomson

nákup televizoru

8.) Jak vybrat televizi podle ceny?

Cena televizí je samozřejmě závislá na jejich rozměrech i funkcích. Už v cenové hladině od 5 000 do 10 000 Kč pořídíte kvalitní televize s menšími rozměry a s Full HD nebo dokonce 4K rozlišením.

Televizory, které se ohybují od 10 000 Kč do 20 000 Kč, ve většině případů umožňují připojení k internetu a mají větší rozměry a také více funkcí. Nejluxusnější televize s rozlišením 8K už se pohybují okolo 40 000 Kč a výše. Na trhu jsou samozřejmě k dostání i modely určené pro ty nejnáročnější zákazníky, jejichž cena přesahuje 200 000 Kč.

Teď už víte, jak vybrat televizi a na co všechno se zaměřit. Kromě ceny, velikosti a značky, byste měli vzít v potaz také technologii displeje, rozlišení, spotřebu nebo zajímavé funkce televize. Věříme, že se vám podaří vybrat dokonalou televizi, na kterou se nebudete moci vynadívat.

Tip! Chcete si pořídit novou televizi, ale momentálně na ni nemáte? Porovnejte si u nás možnosti financování a krásný obraz můžete mít již zítra.

Porovnej půjčky

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.