porovnej24 logo
test

Jaká je vaše spotřeba dat a 6 tipů, jak ji snížit

28. 4. 2022 | Aktualizováno: 28. 4. 2022
|
Délka čtení: 12 min.

Stává se vám, že vaše mobilní data pokaždé spotřebujete už v polovině měsíce a poté musíte složitě lovit wi-fi signál v ulicích nebo při jízdě tramvají znuděně zírat z okna? Aby se vám to nestávalo, je důležité zjistit, jaká je vaše konkrétní spotřeba dat a které úkony jich spotřebovávají nejvíc.

V současné době si někteří filozofující moralisté postesknou, jak se společnost stává neosobní a jak při cestě dopravním prostředkem všichni nepřítomně zírají do svých smartphonů. Ruku na srdce: málokdo má tolik času, aby si mohl dovolit při své 40 minutové jízdě do zaměstnání nedělat naprosto nic. Vždyť právě cestování dopravním prostředkem je ideálním způsobem, jak vyřídit emaily, odepsat přátelům na Facebooku či se naučit nový jazyk. Ušetřené minuty pak člověk může investovat například do společného času se svou rodinou či přáteli.

Pokud mobilní telefon využíváte tímto způsobem každodenně, možná vás někdy překvapí vašem spotřeba dat a nutnost jejich dokoupení, či několikadenní čekání na novou várku.

psaní zpráv

Jak zjistit, jaká je spotřeba dat?

Odhadovaná spotřeba dat

Pokud si vybíráte nový tarif nebo přemýšlíte o změně, spočítejte si nejdříve, jaká je vaše spotřeba mobilních dat. Snadno ji zjistíte například díky jednoduché kalkulačce Vodafone. Zadáte zde vaše běžné úkony na internetu:

  • přibližný počet odesílaných emailů

  • počet shlédnutých online videí

  • počet stažených aplikací

Kalkulačka zjistí, jaká je vaše odhadovaná spotřeba dat za měsíc.

Aktuální spotřeba dat

Ještě před několika lety člověk zjišťoval spotřebu dat poměrně složitou cestou. V dnešní době se ovšem typicky stačí přihlásit do aplikace daného operátora, kde okamžitě vidíte aktuální spotřebu nebo např. zaslat smsku s kódem. Pojďme si představit všechny možnosti našich hlavních mobilních operátorů:

OperátorAplikaceDalší způsoby

Vodafone

web v sekci Čerpání

smskou s textem KOLIK DAT na číslo 7700

T-Mobile

telefonátem na číslo 123523#

telefonátem na číslo 4603 (poté stistnout 523)

O2

instagram

Které aktivity „ujídají“ nejvíce dat?

Vytvořili jsme žebříček činností, které spotřebovávají nejvíce dat.

  • Online videohovory (Skype, Messenger, Viber)

  • Sledování online videí ve vysoké kvalitě (YouTube, Stream, atd.)

  • Poslouchání hudby přes internet (Spotify, Apple Music, Hudba Google Play)

  • Nahrávání fotografií a videí na sociální sítě

  • Webové stránky a sociální sítě, na kterých se nachází spousta fotografií (například Instagram)

  • Nahrané aplikace typu Facebook či Gmail (je tudíž mnohem úspornější přihlašovat se na sociální sítě přímo přes internet, nikoliv přes aplikaci).

Aplikace, které spotřebovávají nejvíce dat

Věděli jste, že některé aplikace jsou schopné spotřebovat až 30 % vašich dat, i když je aktivně nepoužíváte? Podívejte se na seznam největších žroutů dat podle posledního průzkumu britské společnosti Buymobiles.net, která se zabývá přeprodejem mobilních telefonů.

Aplikace Spotřeba dat za hodinu Průměrné denní používání Velikost aplikace

Tiktok

840 MB

742 MB (53 minut)

244,9 MB

Instagram

720 MB

1,74 GB (145 minut)

175,9 MB

Twitter

360 MB

780 MB (145 minut)

159,2 MB

Snapchat

160 MB

80 MB (30 minut)

218,7 MB

Facebook

100 MB

242 MB (145 minut)

258,7 MB

Netflix

3 GB (HD videa)

4 GB (80 minut)

97,3 MB

YouTube

3 GB (HD videa)

550 MB (11 minut)

238,5 MB

Spotify

40 MB

67 MB (100 minut)

126,9 MB

iPhone

Jak šetřit data na iPhonu?

Pokud vlastníte telefon s logem nakousnutého jablka, můžete vaši spotřebu dat snížit těmito způsoby.

  • Vypněte funkci automatického Wi-Fi asistenta. Jedná se sice o užitečnou funkci, která v případě slabého Wi-Fi připojení automaticky přepne na mobilní data, ovšem je datově poněkud náročnější. Vypnete ji přes Nastavení > Mobilní data, kde tuto funkci zneaktivníte.

  • Snižte kvalitu obrázků v iMessage. Obrázky spotřebovávají data vražedným tempem. Chcete-li tomu zabránit, navštivte Nastavení > Zprávy. V nabídce zaklikněte možnost Režim nízké kvality obrázků.

  • Zbavte se automatického přehrávání videí. Jistě jste si všimli, že při brouzdání Facebookem a Instagramem se vám automaticky spouští videa, aniž byste na ně klikli. Jak jsme již zmínili v předchozím textu, tyto mediální soubory spotřebovávají velké množství dat. Přejděte do Nastavení, kde by měla být možnost zakázat automatické přehrávání videí.

Tip!

Tip! Chcete si pořídit nový repasovaný iPhone? Jděte na to chytře s cashbackem - službou, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět! Například Smarty.cz právě teď nabízí až 8 % zpět a to se při vysokých cenách iPhonů vyplatí!

mobil pro mladé

Jak šetřit data na Androidu?

  • Využijte chytrou aplikaci. Google nabízí aplikaci navrženou speciálně pro Android, která má schopnost zjistit, které aplikace na vašem mobilu vám ubírají nejvíce dat. Jmenuje se Datally a je zcela zdarma.

  • Zapněte kompresi dat v Google Chrome. Jestliže používáte Google Chrome, využijte chytrou funkci, která umí zkomprimovat data na serverech Google, díky čemuž jich tolik nespotřebujete.

  • Dejte šanci OperaMax. Věděli jste, že OperaMax vám nemusí posloužit jen jako prohlížeč, ale být pro vás užitečným manažerem spotřeby dat? Dokáže pohlídat vaše aplikace a celkově váš pohyb na internetu, aby byl co nejvíce datově úsporný (tzn. že například automaticky přehraje videa v nižší a úspornější kvalitě).

Znáte další tipy a triky, jak ušetřit na spotřebě dat? Podějte se s námi dole v komentářích! Ty nejzajímavější a nejužitečnější rádi přidáme do článku.

Sdílet článek

Související články

  • test
    08. ledna 2024|Porovnej24
    Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!

    Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

  • test
    02. listopadu 2023|Porovnej24
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    01. listopadu 2023|Porovnej24
    Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?

    Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

  • test
    21. srpna 2023|Porovnej24
    5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?

    Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G vs 4G.

  • test
    31. května 2023|Porovnej24
    Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

    Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když přestanete kouřit, jak překonat závislost na nikotinu a jak oslavit Světový den bez tabáku. Nechte se inspirovat k beztabákovému životu!

  • test
    24. května 2023|Porovnej24
    Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?

    Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění úroků z hypotéky a úvěru v daňovém přiznání.

  • test
    03. dubna 2023|Porovnej24
    Pojistka na blbost: Jak funguje a co dělat při škodní události?

    Na procházce polní cestou si házíte s dětmi míčem a nedíváte se kolem. Projíždí cyklista. Zásah. Zlomená noha. V obchodě se s taškou přes rameno otočíte. Váza letí k zemi. Při vaření zapomenete na sporáku utěrku. Hoří. Nehody, které pokryje pojistka na blbost.

  • test
    27. března 2023|Porovnej24
    Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

    Možná to znáte z vlastní zkušenosti, že jednou za čas vám přijde dopis od vaší pojišťovny, který obsahuje návrh na indexaci pojištění majetku, tzn. zvýšení ceny pojistného a také pojistných částek vaší nemovitosti. Tisíce lidí tento dopis otráveně vyhodí do koše. Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

  • test
    20. března 2023|Porovnej24
    Podnikatelská půjčka pro začínající OSVČ i start-upy s potenciálem

    V hlavě máte skvělý nápad. K jeho realizaci vám chybí peníze. Nejste si jisti, jaké máte možnosti a kde peníze získat. Začátek podnikání je vždy spojený s nejistotou a mnoha otázkami. V dnešním článku se podíváme, jak funguje podnikatelská půjčka. 

  • test
    23. února 2023|Porovnej24
    Pozor na podvodné emaily! Jak se chránit před phishingem?

    Technicky zdatní hackeři mohou posílat podvodné emaily z jakéhokoli místa na světě a používat cizí adresy k získání důvěryhodnosti. Takové zprávy mohou být velmi přesvědčivé a těžko odhalitelné.