Menu

Jaké výhody přináší rodinný účet a která banka má nejlepší podmínky?

Aktualizováno dne 28.7.2021

Vadí vám neustálé domlouvání, kdo to tentokrát zaplatí? Z kterého konta budete odesílat pravidelné platby? Uvažujete, že jeden rodinný účet by byl ideální? Podívejme se, jaké jsou výhody a nevýhody společného účtu. A mrkneme se i na banky, kde takový účet můžete zřídit.

Jaké výhody přináší rodinný účet a která banka má nejlepší podmínky?
8 minut čtení
Běžné účty

Rodinný účet má určitě spoustu výhod, které pramení ze zjednodušení rodinného financování. Všechno je jednodušší, přehledné a dobře řiditelné. Ale má také mnoho úskalí, které je dobré zvážit před tím, než si takový účet pořídíte. A pozor, společný účet partnerů může v konečném důsledku dost zamávat i se vztahem dvou lidí. Nicméně poradíme vám, jak si takový účet pořídit, na co si dát pozor i jak najít příjemný kompromis.

rodinné spoření

Rodinný účet nebo společný účet partnerů

Pro někoho je zřízení společného účtu další logický krok v partnerství. V takovém případě je ale důležité promyslet si, jaké změny rodinný účet do společného života přinese. Největším úskalím bývá naprostá ztráta finančního soukromí. Oba partneři totiž začnou mít dokonalý přehled o financích partnera. Na druhé straně je to ale skvělé pro plánování rodinného rozpočtu a vytváření úspor, které můžete přesouvat na spořicí účet.

Věděli jste, že… pouze 30 % partnerů má jeden společný účet, ze kterého hradí chod rodiny? Zbytek má účty oddělené nebo volí kompromisní řešení, tedy jeden společný účet a k tomu dva oddělené pro každého z partnerů.

společné finance

Výhody a nevýhody jednoho rodinného účtu

Připravili jsme pro vás přehled benefitů, ale i nevýhod, které vám do partnerství a rodinného života přinese jeden společný účet. Doporučujeme dobře si je projít a zvážit všechny body, než takový účet založíte.

Výhody rodinného účtu

  • Ideální přehled o příjmech i výdajích rodiny
  • Snadné hledání úspor
  • Dva lidé kontrolují pravidelné platby
  • Skvělý podklad pro plánování rodinného rozpočtu
  • V případě úmrtí jedno z partnerů má druhý stále přístup k účtu, nastavování trvalých příkazů apod.

Nevýhody rodinného účtu

  • Ztráta soukromí
  • Možná příčina hádek po některé platbě
  • Nerovnost práv partnerů k účtu (majitel vs. disponent)
  • Problémy v případě rozchodu partnerů

platba kartou

Nerovnost partnerů před bankou

Bohužel je to tak. Pouze jediná banka u nás umožňuje účet, kde jsou dva spolumajitelé. U mBank můžete založit účet, kde mají spolumajitelé stejná práva k účtu.

Ostatní banky dávají přednost modelu majitel a disponent. Majitel účtu pak má větší práva než disponent. Ten může zadávat příkazy, vybírat či vkládat peníze. Nesmí však měnit nastavení účtu. A majitel účtu mu kdykoliv může disponentské právo odebrat.

rodina

Rodinný účet u nejoblíbenějších českých bank

Naprostá většina bank v České republice preferuje model majitel účtu a ustanovený disponent. Některé dovolují nastavení disponenta a jeho práv v internetovém bankovnictví a jejich počet neomezují. U jiných je situace složitější. Můžete třeba platit za další platební karty.

1.) Česká spořitelna

Rodinný účet vytvoříte z běžného účtu České spořitelny přidáním disponenta. Zajímavá je služba Zdravé finance, která pomáhá hlídat rodinný rozpočet.

2.) Fio banka

Také Fio banka preferuje společný účet v modelu majitel a disponent. Můžete mít ale více účtů a ty spravovat v jenom internetovém bankovnictví. Přístupy a právo disponovat z účtem můžete nastavovat neomezeně. K rodinnému účtu jsou dvě platební karty zdarma.

3.) Airbank

Opět je rodinný účet u Airbank v modelu majitel disponent. Majitel může disponenta přidat jednoduše v internetovém bankovnictví. Dvě platební karty jsou u účtu zdarma, za každou další je pak poplatek. Majitel účtu nastaví, co může disponent s účtem a penězi dělat a co už ne.

4.) Komerční banka

Můj účet u Komerční banky je klasickým běžným účtem, ke kterému můžete přidat disponenta. Je to jediná varianta rodinného účtu u KB. První karta je zdarma, za každou další je poplatek.

5.) mBank

K osobnímu účtu mBank mohou být nastaveni až dva spolumajitelé s vlastní platební kartou. Spolumajitelé pak ale nemohou u mBank otevřít vlastní individuální účty.

Tip! Z většiny běžných účtů můžete hravě vytvořit rodinný účet. Podívejte se na aktuální nabídku běžných účtů českých bank:
Porovnej běžné účty

Před založením společného účtu zvažte ještě jednu možnost. Kompromis, který může zachránit klid v domácnosti. Založte rodinný účet pro hlavní společné platby, spoření a většinu nákladů. A zároveň si ponechte každý svůj osobní účet pro soukromá vydání. Žena se pak nemusí zpovídat, proč zase utrácela v parfumerii. Muž nemusí vysvětlovat, proč nutně potřebuje další pár běžeckých bot, když už jich má doma pět.

Mohlo by vás zajímat

platba kartou
Nejlepší běžný účet 2023
10.1.2023

Bez běžného účtu se v současné době jen stěží obejdeme. Na běžný účet chodí výplata, platíme z něj v obchodech, máme z něj nastavené trvalé příkazy, inkasa. Banky se přitom předhání, aby ten jejich účet nalákal co nejvíce klientů. Najít nejlepší běžný…

společný účet manželů
Společný účet manželů: Je to dobrý nápad? Kde vám jej dají zadarmo?
8.12.2022

Pro páry, které chtějí mít přehled o rodinných financích, je zajímavým řešením společný účet manželů. Jaké má výhody a úskalí a jak se k takovému řešení staví české banky?

online banking
Bankovní poplatky: Jak na nich co nejvíc ušetřit, nebo se jim zcela vyhnout?
17.11.2022

Číhají nevinně na vašem bankovním kontě a tváří se, že vůbec neexistují. Pak provedete nějakou neočekávanou akci (výběr z cizího bankomatu nebo zahraniční platbu) a ony vystrčí své růžky a strhnou vám za tento úkon z účtu nějakou peněžní částku. Jaké…

platba telefonem
Co je Google Pay a které banky tuto službu podporují?
29.9.2022

Chcete vědět co je Google Pay, k čemu se hodí, a jak ho použít při platbě v obchodě? Připravili jsme pro vás přehledný článek, který vám na tyto dotazy odpoví.