Menu

Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?

7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí povinnost pro všechny?

Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
11 minut čtení
Povinné ručení

Oprávnění k jízdě po dálnici uděluje dálniční známka. Ještě donedávna ji řidiči lepili do rohu čelního okna, dnes mají k dispozici její elektronickou variantu. Změnila se jízda po dálnici bez známky a její penalizace za poslední dobu?

Povinnost dálniční známky

Vezmeme si to postupně. Povinnost jízdy s dálniční známkou mají vozidla s nejméně čtyřmi koly a nejvyšší povolenou hmotností 3,5 tuny. Nutnost se tedy nevztahuje na motocykly a přípojné vozíky. Přesto existují i další výjimky a osvobozená vozidla:

  • vozidla na elektřinu,
  • hybridy a vozidla na vodík,
  • vozidla sloužící k přepravě zdravotně způsobilých osob,
  • historická vozidla.

jízda po dálnici bez známky

Vybraná vozidla potřebují k osvobození podání oznámení v podobě PDF formuláře zaslaného datovou schránkou, případně naskenovaný vyplněný dokument s ověřeným podpisem odeslaný na adresu epodatelna@edalnice.cz.

Jak probíhá kontrola?

Dálniční známky kontrolují policisté prostřednictvím kamer ve vozidlech, statickými kamerami mimo vozidla a na mýtných branách prostřednictvím skenování registrační značky a jejího prověření v evidenci vozidel. Kolik stojí řidiče jízda po dálnici bez známky? Na místě jim hrozí pokuta až 5.000 Kč, ve správním řízení pak až 20.000 Kč.

Výjimky a osvobozená vozidla

Povinnost dálniční známky udává zákon č. 13/1997 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a jeho novely. Kromě výše uvedených osvobozených vozidel – tedy elektromobily, vodíkové a hybridní pohony s CO2 emisemi do 50 g/km, mají výjimku i další vozidla.

  • Vozidla přepravující zdravotně způsobilé osoby s průkazem ZTP nebo ZTP/P v případě, že je majitelem vozidla tato osoba nebo osoba jí blízká.
  • Vozidla přepravující nezaopatřené dítě léčené se zhoubným nádorem.
  • Vozidlo sloužící pro převoz zdravotně postižených osob, ale jen za předpokladu, že je majitel vozidla provozovatel speciálního domova pro tyto osoby.
  • Vozidla složek záchranného systému.
  • Vozidla určená či jedoucí k provádění záchranných či likvidačních prací, případně vozidla sloužící k ochraně obyvatelstva.

Speciálním případem je výjimka v případě objížďky. Jízda po dálnici bez známky se netrestá v případě, že je nutné z důvodu objížďky použít zpoplatněnou komunikaci. Pozor ovšem na zneužití těchto výjimek – řidičům hrozí pokuta až 100.000 Kč.

Kromě výjimek existují v České republice úseky dálnic bez poplatku. Obvykle se jedná o obchvaty větších měst, kdy jsou zavedeny nezpoplatněné úseky z důvodu dosažení plynulosti dopravního provozu. Úseky dálnic bez poplatku mapuje služba Mapy.cz.

Kde koupit dálniční známku?

Už víme, že jízda po dálnici bez známky se nevyplatí a řidičům hrozí pokuta. Jenže zatímco papírové dálniční známky pořídili na každé čerpací stanici, elektronické dálniční známky situaci změnily.

  • Elektronický obchod edalnice.cz – řidiči jednoduše zadají registrační značku, vyberou druh dálniční známky a zaplatí prostřednictvím online platební brány.
  • Síť obchodní míst – kompletní síť poboček k prodeji elektronické dálniční známky zahrnuje České pošty a čerpací stanice EuroOil. Jejich seznam najdete zde.
  • Samoobslužné kiosky – obvykle se nacházejí na hraničních přechodech a řidiči koupí dálniční známku stejně jako na internetu. Pozor ovšem na síť falešných kiosků, které prodávají předražené elektronické dálniční známky, na kterou upozorňoval YouTube kanál Kluci z Prahy.

jízda po dálnici bez známky výjimky

Kolik stojí dálniční známka?

Ceny elektronických dálničních známek rozlišují vozidla s běžným pohonem a eco-variantu. Do této kategorie patří vozidla jezdící na biometan, zemní plyn a plug-in hybridy s podílem emisí CO2 nad 50 g/km.

Při prodeji řidiči narazí na tři platnosti elektronických dopravních známek s platností 10 dní, 30 dní a 1 rok. Nejvýhodněji vychází varianta na rok, kterou používají řidiči cestující po dálnici pravidelně. Nejkratší platnost vybírají řidiči, kteří na dálnici řídí  například jednou ročně na dovolenou.

Od března 2024 dojde ke změnám cen i platnosti dálničních známek. Nově bude možné zakoupit i jednodenní známku.

Ceník elektronických dálničních známek pro rok 2023

Platnost

Běžný automobil

Eco-varianta

10 dní               

310 Kč

155 Kč

30 dní

440 Kč

220 Kč

1 rok

1.500 Kč

750 Kč

Elektronické dálniční známky 2024

Čeští řidiči jezdí s elektronickou dálniční známkou už přes tři roky. Za tu dobu prošel formát jen nevýraznými změnami. Ty největší novoty přijdou v roce 2024, kdy na trh přijdou nové elektronické dálniční známky a změní se i jejich cena.

První novinka platí hned od nového roku. Nově lze koupit dálniční známku s až měsíčním předstihem. Řidiči tak nemusí kupovat známku na dovolenou v den odjezdu, ale vybavit se jí předem.

Největší změny přijdou od 1. 3. 2024. V tento den spustí web www.edalnice.cz pořízení jednodenní známky s platností 24 hodin od nákupu. Kromě toho se změní i ceny. Známka s nejdelší platností výrazně zdraží, kratší platnosti naopak zlevní. Kromě toho dojde k rozdělení pohonů do více kategorií.

Ceník elektronické dálniční známky od roku 2024

 

1 rok

30 dní

10 dní

1 den

Standardní palivo

2300 Kč

430 Kč

270 Kč

200 Kč

Biometan

1150 Kč

210 Kč

130 Kč

100 Kč

Zemní plyn (ne LPG)

1150 Kč

210 Kč

130 Kč

100 Kč

Plug-in hybrid

570 Kč

100 Kč

60 Kč

50 Kč

Jízda na dálnici bez dálniční známky se nevyplácí. Pokud ale řidiči jezdí pouze nárazově, od roku 2024 se jim otevírají nové možnosti elektronických dálničních známek. Díky tomu vyjde dálniční známka levněji.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…

bodový systém advokát
Bodový systém řidičů: Jak se vyhnout bodům a udržet čistý záznam?
17.1.2024

Součástí našich životů v dnešní uspěchané době je každodenní pohyb na silnicích. Autem se chceme dostat co nejrychleji a hlavně bezpečně na místo určení. Pokud se zapomeneme, zamyslíme, neuhlídáme naši pozornost, riskujeme dopravní nehodu nebo pokutu.…