Menu

Kdy vyrazit do Asie? Co s sebou a jaká místa navštívit?

8.3.2023

Cestování do Asie může být vzrušující a obohacující zážitek. Vyžaduje již ale určité plánování, abyste si cestu náležitě užili. Chcete se vydat do Pekingu, Thajska nebo Indie? Čtěte dál.

Kdy vyrazit do Asie? Co s sebou a jaká místa navštívit?
10 minut čtení
Cestovní pojištění

V tomto článku vám poskytneme tipy na místa jihozápadní a východní Asie, která stojí za návštěvu. Dozvíte se také, ve kterém ročním období je nejlepší vyrazit na cestu. Nevynecháme ani rady, co si vzít s sebou.

Proč cestovat do Asie?

Asie je kontinent, kde si každý najde to své:

  • rušné ulice Pekingu,
  • klidné pláže Thajska,
  • posvátná místa Indie,
  • vyspělé technologie

A mohli bychom pokračovat. Laos, Vietnam, Myanmar, Kambodža, Čína, Korea…co země, to zaručená studnice pokladů. V každé z nich se dá strávit překrásná dlouhá dovolená. Poznávat lidi, ochutnávat jídla, ponořit se do historie nebo objevovat přírodní krásy.

ladakh indie

Milujete hory? Kam jinam vyrazit, než do Asie!?

Můžete se zde totiž vydat rovnou do těch nejvyšších hor světa. Ztratit se v údolích Ladaku. Strávit nezapomenutelné chvíle v některém z odlehlých klášterů. V duchu hesla, že cesta je cíl, se toulat odlehlými končinami. Potkávat jen pastevce a jejich stáda.

Krásně si vyčistíte hlavu, mnohdy si sáhnete na dno svých sil. Pohled na zasněžené vrcholky majestátních hor vám vynahradí jakékoliv nepohodlí. Zážitky z Himalájí se řadí k těm opravdu nezapomenutelným.

Tip! Zabezpečte si bezstarostné cestování do Asie s cestovním pojištěním! S komplexní ochranou se nemusíte bát nemocí, úrazů nebo ztráty zavazadel. Porovnejte si nabídky pojišťoven a užijte si svou cestu naplno!

Najděte nejlepší cestovní pojištění

Poklidné pláže Asie

Thajsko je dnes již velmi dobře známou destinací i našim turistům a cestovatelům. Koh Pangan, Koh Samui, Koh Phi Phi. Jedny z nejkrásnějších ostrovů, průzračná temně tyrkysová voda a bílý písek. Co víc si pro příjemnou relaxaci přát.

Jste-li milovníkem moře, nabízí se vám nekonečné možnosti, kam pokračovat za dalším plážovým dobrodružstvím. Anebo kde zakotvit na delší dobu. Bali k tomu přímo vybízí. Dnešní doba nahrává digitálnímu nomádství. Proč to nezkusit právě zde?

indie

Indie a její tajemná krása

Nádherné pláže můžete najít i v Indii ve státě Goa. V Anjuně navštivte známý hippie market. Zde také probíhají legendární party pod širým nebem. Pokud jste příznivcem elektronické hudby, nenechte si tento zážitek určitě ujít.

V Indii toho ale můžete najít mnohem více, než zasněžené hory či úchvatné pláže. Posvátné město Váránasí vám nabídne dech beroucí okamžiky. Budete svědkem toho, jak zde lidé na břehu posvátné řeky Gangy nejen žijí, ale i umírají.

V Rajastánu poznáte několik nádherných měst, rozesetých v poušti. Jaipur, Jodpur, Jaisalmér. Barevná města plná památek a historie. A kouzelná vesnice Pushkar se svým posvátným jezerem. Muži v křiklavě barevných turbanech a přenádherná barevná sárí žen, jejich úsměvy. To budou momentky, které se vám vryjí do paměti.

japonsko

Láká vás východní Asie? Co třeba Japonsko?

Japonsko je nádherná země plná kontrastů. Na jedné straně mrakodrapy, nejrychlejší vlaky na světě a nejnovější technologie. Na straně druhé historie, chrámy a zapadlé vesničky. Nezapomenutelná je i pověstná zdvořilost místních obyvatel a okouzlující příroda.

Plánujete-li cestu do Japonska, určitě nevynechejte horu Fudži, park Nara, či město Kjóto. Zážitkem je i výlet šinkansenem. Chcete-li se vyhnout městskému shonu a davům turistů, vydejte se do Tohoku. Poznáte malé vesničky, rýžová pole a pomalý vesnický život.

Tip! Při cestování do zemí třetího světa se může stát cokoliv. Proto je důležité mít pojištění, které vás ochrání před nečekanými zdravotními problémy, ale i úrazy. S kvalitním životním pojištěním budete mít jistotu, že si svoji cestu užijete naplno, a to bez jakýchkoliv starostí. Nečekejte a sjednejte si ho ještě dnes!

Sjednejte si životní pojistku

Kdy do Asie vyrazit?

Nejlepší doba pro návštěvu Asie závisí na tom, kam se chystáte. Počasí v jihovýchodní Asii je obecně horké a vlhké po celý rok, takže pokud chcete uniknout chladným zimám v Evropě, je to skvělá destinace.

Nejlepší doba pro návštěvu Asie je v období sucha, které trvá od října do dubna. V tomto období je příjemnější počasí a je zde méně lidí. Mějte na paměti, že v některých oblastech, například v jižní Indii, probíhá v tento čas období dešťů.

Pokud máte zájem o návštěvu konkrétní země nebo oblasti v Asii, nezapomeňte si zjistit, kdy je nejlepší se tam vydat. Například Tibet je v zimě nepřístupný kvůli silnému sněžení. Nepálu se také raději vyhněte v období monzunů od června do září, kdy dochází k častým sesuvům půdy.

cesta do asie

Co s sebou do Asie?

Před cestou do Asie je dobré ověřit platnost svého cestovního pasu a případnou vízovou povinnost. Doporučujeme také navštívit oddělení cestovní medicíny a zkonzultovat vhodná očkování pro danou oblast. Užíváte-li pravidelně léky, vezměte si je s sebou. Je dobré mít k tomu i vyjádření lékaře, resp. potvrzení, že opravdu tyto léky musíte pravidelně užívat právě vy. Vyhnete se tak možným komplikacím na letišti. Na některých odlehlejších místech se vyplatí mít s sebou kromě kreditní karty i hotovost.

Co určitě přibalit do batohu?

  • Pohodlná obuv je nutností, pravděpodobně toho hodně nachodíte.
  • Při návštěvě chrámů nebo jiných náboženských míst se vám může hodit také sarong nebo šátek na zahalení.
  • A v neposlední řadě nezapomeňte na opalovací krém! Slunce je v Asii silné a vy si budete chtít chránit svou pokožku před spálením.
  • Plánujete-li treky, nezapomeňte na kompletní výbavu.

Tip! Pořiďte si turistické vybavení levněji s cashbackem například v těchto eshopech:
* 4camping.cz - až 8 % z nákupu zpět
D-sport.cz - až 5 % z nákupu zpět
Huskycz.cz - až 10 % z nákupu zpět

Co je lepší pořídit na místě?

V Asii se velmi dobře a levně nakupuje, nemusíte tedy s sebou vézt pohodlné oblečení z Evropy, snadno si je pořídíte přímo na místě. Výjimku tvoří již zmiňované trekové vybavení. Jinak na cestách seženete prakticky vše, co byste mohli potřebovat a často za mnohem výhodnější cenu.

Asie je nádherný kontinent. V každé zemi najdete nespočet míst, která stojí zato navštívit. Místní lidé jsou velmi milí a pohostinní. Kromě případných suvenýrů si přivezete spoustu nezapomenutelných zážitků. A dost možná se do Asie budete chtít vracet opakovaně.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…