Menu

Kolik stojí jednotlivé instalatérské práce?

Aktualizováno dne 6.4.2021

Protéká Vám neustále záchod, nebo Vám přestala fungovat myčka? A nebo si chcete zařídit nový sprchový kout, či chcete udělat kompletní rekonstrukci koupelny? Může se Vám hodit instalatér, protože všechny tyto činnosti jsou instalatérské práce.

Kolik stojí jednotlivé instalatérské práce?
8 minut čtení
Bydlení

Ačkoliv je vhodné mít doma při ruce nářadí na běžné opravy, ve Vaší domácnosti nemusíte rozumět všemu. Stačí se jen obrátit na správnou osobu, která Vám pomůže, a to i v případě havarijních stavů. Pokud jde o problémy s vodou, topením, plynem nebo kanalizací, můžete se s důvěrou obrátit na instalatéry. Pokud si chcete v této oblasti udělat jasno, podívejte se s námi, co všechno jsou instalatérské práce a kolik stojí.

instalatér

Instalatérské práce - rozsah činností

Instalatérské práce zahrnují nejrůznější činnosti jako jsou montáže, opravy, rekonstrukce a údržba z oborů kanalizace, topení, plynu a vody. Rozsah služeb může být od drobných úkonů až po kompletní rekonstrukce v rodinných domech, bytech, ale i průmyslových objektech nebo administrativních budovách.

Při koupi bytu, stěhování do pronajatého bytu, nebo i do zcela nového domu nezapomeňte na pojištění majetku. Pojištění Vám zničené věci z havárie (např. prasklé topení) již nezachrání, ale za peníze z pojistného plnění si můžete pořídit vybavení nové.

Tip! Ať se jedná o vodní pohromu, anebo vás někdo vykrade, pojištění majetku vám může značně ulehčit nepříjemnou situaci. Pojďte se s námi podívat, které je pro vás to nejvýhodnější.

Porovnej pojištění majetku

instalatér

Co jsou instalatérské práce?

Rozsáhlejší činnosti bývají spojeny s vytvořením návrhu řešení odrážející konkrétní požadavky klienta. Na základě úvodní diskuze zpracuje instalatérská společnost kalkulaci, projekt a instalatérské práce odborně provedou. V ideálním případě zajistí následný úklid a vypracují technickou zprávu pro kolaudaci. Ideální stav je, když i po uvedení do provozu stejný instalatér zajišťuje údržbu, případně opravy, ale také součinnost při havarijních stavech.

Od instalatéra můžeme běžně očekávat např. tyto činnosti:

  • výměna a montáž umyvadel, vodovodních baterií, van, toalet, dřezů, sifonů,
  • rekonstrukce koupelen a bytových jader včetně zednických a obkladačských prací,
  • připojení pračky, myčky, ledničky,
  • montáž bojlerů,
  • opravy a montáž bytových vodovodních rozvodů, stoupaček, splachovačů,
  • opravy a montáž rozvodů plynu a topení,
  • rekonstrukce, výměny vodovodních potrubí, kanalizačních a vodovodních
  • rozvodů včetně výkopových prací,
  • montáže regulačních ventilů, vodoměrů,
  • výměna pracovních desek kuchyňských linek,
  • havarijní instalatérské práce.

instalatér

Co ovlivní cenu instalatérských prací?

Cena instalatérských prací souvisí s místem, kde se provádí. Ve velkých městech jsou ceny těchto služeb obecně vyšší než v malých městech. Níže naleznete přibližné ceny některých z instalatérských prací. U větších zakázek se pak cena stanovuje za kompletní realizaci a na jednotlivé činnosti bývají poskytovány slevy.

Obvyklá bývá i přirážka za práci po páté hodině večerní a za práci o víkendech. Po 17. hodině a v sobotu se cena často zvyšuje o 50 %, v neděli a svátky o dalších 100 %. Na výslednou cenu celé montáže či opravy má samozřejmě vliv i značka používaných materiálů. V ceně práce ale cena tohoto materiálu a montovaných zařízení nebývá započtena.

Ceník instalatérských prací

Název instalatérské práce Praha Ostrava Brno
Výměna bytového vodoměru 300 Kč 300 Kč 300 Kč
Výměna radiátoru ÚT 1 200 Kč od 1 500 Kč 900 Kč
Výměna pračkového ventilu včetně ventilu 550 Kč 500 Kč 490 Kč
Přikotvení a zapojení bojleru na zeď (60 - 100 litrů) 2 500 Kč 2 500 Kč 1 500 Kč
Montáž WC (usazení, sestavení, zapojení) 1 000 Kč 850 Kč 400 Kč
Montáž baterie 550 Kč 350 Kč 400 Kč
Montáž sprchové vaničky (usazení, zapojení sifonu) 5 500 Kč od 2 500 Kč od 1 200 Kč
Montáž sprchových skleněných dveří 2 800 Kč 1 500 Kč od 1 000 Kč
Čištění kanalizací a odpadů (1 technik) 400 Kč / hodina 300 Kč / hodina 300 Kč / hodina

Co spadá do instalatérských prací a ne každý to ví?

K těmto typickým instalatérským pracím je možné ještě připojit např. stěhování nábytku, které je potřebné před zahájením prací. Cena se pohybuje okolo 250 Kč za hodinu. Do rozsahu prací některých instalatérů patří také plynoinstalatérské práce. Víte, proč jsou nutné revize plynových zařízení?

Mohlo by vás zajímat.... Některé instalatérské práce jsou nutné, do jiných se rozhodnete investovat, aby se Vám prostě jen lépe bydlelo. Podívejte se, co patří do největších výdajů českých domácností.

Předtím, než se pustíte svépomocí nebo s asistencí instalatéra do oprav a montáže, bývá dobré dohodnout se na návštěvě instalatéra, který na místě posoudí konkrétní dispozice zakázky, možnosti realizace a předloží cenovou nabídku. Tato první návštěva bývá většinou zdarma.

Tip! Pokud se u Vás doma objevil problém, který je nutné urgentně řešit, a nedostávají se Vám finance, poohlédněte se po spotřebitelském úvěru. Některé úvěrové společnosti je jsou schopné poskytnout půjčku v řádu minut.

Porovnej půjčky

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.