Menu

Kolik stojí řidičák? Ceny v Praze, Brně a dalších městech

Aktualizováno dne 21.2.2022

Podle statistik ČSÚ průměrná cena kurzu, který je nezbytný k získání řidičského průkazu, neustále roste a oproti roku 2020 v roce 2021 v průměru vzrostla o 22,6 % a i v letošním roce majitelé autoškol přistupují ke zdražování. Kolik stojí řidičák dnes?

Kolik stojí řidičák? Ceny v Praze, Brně a dalších městech
8 minut čtení
Povinné ručení

Každý rok v České republice skládá zkoušku pro získání řidičského oprávnění zhruba 100 000 lidí. Chcete v letošním roce získat řidičské oprávnění i vy? Pak vás možná zajímá, kolik stojí řidičák v Praze, Brně nebo dalších velkých českých městech. V tomto článku zjistíte průměrnou cenu českých autoškol a dozvíte se také, jaké já průměrná cena kondičních jízd a jak se pohybují ceny autoškoly v jiných zemích.

jízdy v autoškole

Autoškoly napříč ČR přistupují ke zdražování

Asi vás ani nepřekvapí, že vzhledem k vládním opatřením spojeným se šířením koronaviru a neustále rostoucí inflaci, přistoupili v posledních měsících autoškoly ke zdražování. Někteří majitelé autoškol dodávají, že je ke zdražování ve výši až 30 % dovedly také rostoucí náklady, například v podobě mezd zaměstnanců, energií, nájmu za výukové prostory nebo pořízení a údržbu vozidel.

Tip! K řidičskému průkazu si určitě pořídíte auto. A ať už bude nové či zánovní, tak myslete na povinné ručení. My vám s výběrem rádi poradíme.

Porovnej povinné ručení

jízda v autoškole

Kolik stojí řidičák?

Ještě před pandemii koronaviru, tedy v roce 2019, se průměrná cena základních kurzů v ČR pohybovala okolo 10 500 Kč, v loňském roce se už tato cena vyšplhala na 14 000 Kč, ve velkých městech však nejsou výjimkou ani kurzy, jejichž cena se pohybuje okolo 20 000 Kč. Takzvané rychlokurzy, které umožňují splnit si jízdy už za méně než tři týdny, jsou ještě o několik tisíc korun dražší. Například v Praze stojí i 33 800 Kč.

  • Cena rychlokurzu v Praze cca 30 000 Kč.
  • Řidičák ve velkých městech cca 20 000 Kč.
  • Nejlevnější autoškoly nabízí řidičák od 8 900 Kč.
  • Řidičák v menších městech cca 14 000 Kč.

autoškola

Ceny za autoškolu ve velkých městech

Prošli jsme si ceníky autoškol v deseti velkých městech a přinášíme vám průměrné ceny. Nejlevněji vychází autoškola ve Zlíně, kde jsme narazili i na kurz za 8 900 Kč, nejdražší je autoškola v Praze. Některé autoškoly nabízejí slevu pro studenty, obvykle se jedná o slevu 500 Kč, v ceně některých kurzů mají autoškoly knihu a výukové CD. Většina autoškol má v nabídce několik typů kurzů, zejména rychlokurzy nebo kurzy, které začínají a končí v místě vybraném zákazníkem.

Město Průměrná cena
Praha 19 800 Kč
Brno 15 300 Kč
Olomouc 14 000 Kč
Ostrava 13 200 Kč
Pardubice 17 900 Kč
Plzeň 16 000 Kč
Liberec 15 500 Kč
Zlín 11 700 Kč
České Budějovice 14 400 Kč
Hradec Králové 14 800 Kč

Proč si dát pozor na příliš levné autoškoly?

Ze zkušeností některých uživatelů na internetu vyplývá, že ne vždy se vyplatí zvolit tu nejlevnější autoškolu. Podle některých se totiž nízká cena za kurz odráží v nekvalitních vozech při výuce a také v neseriózním přístupu vyučujících.

teorie v autoškole

Kolik stojí kondiční jízdy?

Společně s cenami za kurz jsme se zaměřili také na to, kolik v průměru stojí kondiční jízdy pro budoucí řidiče. Některé autoškoly nabízejí kondiční jízdy v délce 60 minut, většinou jsme však narazili na 45minutovou lekci. Průměrná cena se pohybovala okolo 400 až 500 Kč, v některých menších městech však nabízí i kondiční jízdy za 300 Kč a naopak v Praze není výjimkou cena 700 Kč.

Tip! Pro nezkušené řidiče rozhodně doporučujeme i havarijní pojištění. Na rozdíl od povinného ručení kryje rizika spojená s poškozením vozu vlastní vinou, živly nebo vandaly.

Porovnej havarijní pojištění

kondiční jízdy

Ceny řidičáku v dalších zemích

Jaká je cena autoškoly v České republice v porovnání s dalšími zeměmi světa? To vám může napovědět průzkum Asociace autoškol ČR, podle kterého se v roce 2018 cena za autoškolu v Nizozemsku pohybovala okolo 65 000 Kč, v Dánsku kolem 52 000 Kč a v Německu okolo 50 000 Kč. V Anglii se průměrná cena za autoškolu pohybovala okolo 41 000 Kč, v Itálii okolo 26 000 Kč a na Slovensku zájemci o řidičský průkaz na automobil zaplatili cca 18 000 Kč. V roce 2018 činila průměrná cena autoškoly v ČR 10 000 Kč.

Nyní už znáte odpověď na otázku, kolik stojí řidičák. Cena za kurz v autoškole se samozřejmě liší nejen město od města, ale také autoškolu od autoškoly. Většina autoškol nabízí slevu pro studenty a také rychlokurz, který je dražší o několik tisíc korun.

Ještě by se vám mohly hodit... naši další průvodci pro řidiče:

* Kolik stojí dobití elektromobilu?
* 15 x nejlepší auto do 100 000 Kč
* Auta s nejnižší spotřebou na světě: Velký přehled 2022

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…