Menu

Kolik stojí studna a jak na její stavbě ušetřit?

Aktualizováno dne 23.5.2022

Mít vlastní zdroj pitné nebo užitkové vody láká mnoho Čechů, proto je také o studny, i vzhledem k častému suchu, velký zájem. Díky vlastní studně totiž můžete výrazně snížit výdaje za zásobování vodou. Ptáte se, kolik stojí studna?

Kolik stojí studna a jak na její stavbě ušetřit?
8 minut čtení
Bydlení

Mezi klíčové výhody vlastní studny patří úspora nákladů za vodu, možnost takřka zadarmo napustit bazén na zahradě a také skutečnost, že při průtoku zeminou je voda obohacena o minerály, a je tak chutnější. Studna se navíc může proměnit v designový doplněk vaší zahrady. A jaká je nevýhoda vlastní studny? Především nutnost získat stavební povolení a nutnost vynaložit poměrně vysoké finanční náklady. Proto se také řada lidí ptá: „Kolik stojí studna?“

stavba studny

Na co myslet před tím, než se pustíte do stavby studny?

Prvním krokem spojeným s vybudováním studny na pozemku je hydrogeologický průzkum provedený odborníkem, který lokalizuje zdroj vody a navrhne způsob realizace studny, tedy zda je vhodnější kopaná nebo vrtaná studna, a stanoví přibližné náklady na realizaci studny. Od 1. 1. 2019 máte navíc povinnost, ještě předtím, než se pustíte do hledání pramene a provedete průzkumný hydrogeologický vrt, požádat o souhlas vodoprávní úřad. Poté, co se provedou zkušební vrty (zkušební vrty se dělají u vrtaných studní, u kopaných studní nikoliv) a podle hydrogeologa bude všechno v pořádku, přichází na řadu zajištění potřebných dokumentů. Jakých?

  • Hydrogeologický posudek
  • Doklad o vlastnictví pozemku, na kterém budete studnu stavět
  • Projektová dokumentace stavby
  • Vyjádření orgánů státní správy, kterých se bude stavba týkat a souhlas sousedů
  • Povolení k odběru podzemní vody, které vydává vodoprávní úřad
  • Vyjádření vodoprávního úřadu, který rozhodne o tom, zda je ke stavbě studny nutné stavební povolení

stavební povolení

Ke stavbě studny je potřebné stavební povolení

Podle stavebního zákona je na studnu nahlíženo jako na stavbu, k její realizaci tedy budete ve většině případů potřebovat územní rozhodnutí o umístění stavby a stavební povolení. Studna na vašem pozemku nesmí snižovat množství podzemní vody v okolních studnách pod úroveň povolenou vodoprávním úřadem a je nutné posoudit zdroje možného znečištění a odstranit případné závady. V případě, že je vrt hlubší více než 30 metrů, budete navíc potřebovat povolení Báňského úřadu.

studna na zahradě

Rozhodnout se pro vrtanou, nebo kopanou studnu?

V dnešní době jsou rozšířenější vrtané než kopané studny, v některých případech jsou však kopané studny vhodnější. Kopané studny, jež mají průměr 1 až 1,5 metrů, se staví v případě, že není třeba kopat hluboko do země.

  • Kopané studny, které mohou být betonové, spouštěné nebo vsakovací, se obvykle kopou 3,5 až 4 metry pod hladinu podzemní vody. V případě, že bude mít kopaná studna hloubku maximálně 3 metry, můžete ji postavit svépomocí, a výrazně tak ušetřit.
  • Vrtané studny se staví, pokud je nutné kopat hluboko do země. Jejich výhodou je, že nejsou tolik náchylné ke znečištění vody.

návratnost studny

Kolik stojí studna?

Zajímá vás, kolik stojí studna? Cena studny je závislá na tom, zda se rozhodnete pro vrtanou nebo kopanou studnu, přičemž cena za metr kopané studny, kterou realizuje firma, bývá dražší než metr vrtané studny. Cena se také samozřejmě odvíjí od toho, pro jakou firmu se rozhodnete a jak bude studna hluboká. Počítat musíte také s nemalou částkou za veškerá potřebná povolení a vyhledání vodního zdroje hydrogeologem. Standardně se cena studny včetně všech potřebných náležitostí pohybuje okolo 100 000 Kč. S přesnějším naceněním vám pomohou kalkulátory pro výpočet ceny studny.

Jaká je cena vrtané a kopané studny
Vrtaná studna Od 50 000 do 100 000 Kč v závislosti na hloubce studny
Cena za jeden metr vrtané studny Cca 2 500 Kč
Projekt vrtané studny Cca 12 000 Kč
Kopaná studna Od 40 000 do 100 000 Kč
Cena za jeden metr kopané studny Od 5 000 Kč do 8 000 Kč
Hydrogeologický posudek, projektová dokumentace a stavební povolení Cca 15 000 Kč
Průzkumný vrt 3 000 Kč/metr
Základní a bakteriologický rozbor vody ze studny 1 400 Kč

Tip! Přemýšlíte o stavbě studny, ale trápí vás nedostatek financí? Voda je velice důležitá a mít vlastní zdroj na zahradě, se určitě vyplatí. Však není to úplně levná záležitost. Stačí jen pár kliknutí a uvidíte srovnání půjček o několika bank. Vyberte si tu nejvýhodnější právě pro vás.
Porovnej půjčky

Kolik stojí studna? Obecně se dá říct, že je studna poměrně drahou finanční záležitostí a její stavba se pohybuje okolo 100 000 Kč. Tato investice se vám však během několika let vrátí vzhledem k výrazné úspoře na vodném. Při stavbě studny můžete ušetřit tím, že studnu vykopete svépomocí, to je však možné pouze do hloubky 3 metrů, což ale většinou k dosažení potřebné hloubky nestačí. V případě, že byste studnu postavili bez stavebního povolení takzvaně na černo, hrozila by vám povinnost studnu odstranit a navíc byste museli zaplatit pokutu až do výše 50 000 Kč.

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.