Menu

Kolik stojí traktor? Ceny nových i použitých přístrojů

Aktualizováno dne 21.2.2022

Potkáváme je všude. Brázdí pole hlavně koncem léta a na podzim, jedou po silnici v běžném provozu, v lese zvedají klády jako by to byly malé sirky. Možná si říkáte, že by se vám něco takového hodilo na zahradu. Co je vlastně traktor a kolik stojí traktor?

Kolik stojí traktor? Ceny nových i použitých přístrojů
8 minut čtení
Povinné ručení

Od traktorů se očekává, že budou naprosto perfektně zvládat práci, na kterou jsou určené. Každý uživatel má ale jinou představu, jak bude traktor používat. Pro někoho je důležitá jízda v náročném terénu, pro jiného zase síla a schopnost zvednout velmi těžký náklad, pro jiné zase snadná manipulace. Často jsou potřeba univerzální stroje pro orbu, tahání i čerpání, ale také pohodlí pro řidiče. Kolik stojí traktor, který by toto splňoval?

žně

Co klasifikujeme jako traktor?

Podmínky pro provoz těchto strojů na silnicích stanovuje vyhláška č. 341/2014 Sb. o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Traktor má obvykle čtyři kola, ale může být také pásový. Obvykle mívá dieselový motor. Na zadní části se obvykle nachází tříbodové hydraulické zařízení, na které se dá upnout další příslušenství. Vzadu a mnohdy i vepředu je hřídel, která předává točivý moment od motoru traktoru k zapřaženým, resp. neseným zařízením.

Traktory můžeme rozdělit do několika kategorií podle toho, jak se používají a jaké mají mít užitné vlastnosti. Kategorie traktorů:

  • zemědělství,
  • zahradní technika,
  • komunální technika,
  • technika pro sportoviště,
  • lesnické stroje.

Tip! Chcete vlastní traktor, ale ještě vám nějaká ta koruna chybí? Více o výhodných půjčkách na trhu získáte na našem chytrém online srovnávači. Stačí jen pár klinutí.

Porovnej nabídky

traktorista

Řidičský průkaz na traktor

Traktor můžete řídit s řidičským průkazem skupiny T, který opravňuje k řízení zemědělských i lesnických traktorů i samojízdných pracovních strojů včetně přípojného vozidla. Řídit traktory a pracovní stroje je možné už od 17 let. Na tento věk spadá hranice, kdy se může v autoškole složit závěrečný test. Nově se řidičský průkaz skupiny T dává automaticky jako součást řidičského průkazu skupiny C.

traktor

Kolik stojí traktor?

Cena traktorů je velmi rozmanitá v závislosti nejen na výrobci, ale i na způsobu použití a vlastnostech, které má traktor mít. Ceny nových strojů se na webu obvykle nezveřejňují. Nabídka bývá individuální na základě toho, co si zákazník přeje, aby traktor měl za vybavení.

Kolik stojí traktor, který už má něco za sebou? U použitých traktorů je kromě standardních vlastností důležitá i informace o najetých motohodinách. Např. použitý traktor John Deere řady 8R s pohonem všech 4 kol, výkonem motoru 298 kW, hydraulickým čerpadlem o výkonu 321 l/min a nosnosti zadního TBZ 8 918 kg stojí 4 500 000 korun. Cena nového traktoru se tak může pohybovat okolo deseti milionů korun.

O něco méně výkonný traktor řady 6 s rokem výroby 2019 a 300 motohodinami, čelním nakladačem je za 3 miliony. Nový v takové výbavě by se dal pořídit kolem 4 milionů korun.

Na otázku, kolik stojí traktor, se nedá jednoduše odpovědět. Obecně je možné říci, že zemědělský traktor s nižším výkonem bez dalšího vybavení je možné koupit okolo 2 milionů korun. Traktor značky Zetor pak okolo 1 milionu korun.

jízda traktorem

Povinné ručení na traktor

Stanete-li se majitelem traktoru, plynou z toho pro vás nejen výhody v podobě kvalitního pomocníka, ale také povinnosti. Zákon č. 168/1999 Sb. o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla jasně říká, že každé motorové vozidlo provozované na veřejných silnicích musí mít sjednané povinné ručení (pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla). Traktory v tomto ohledu nejsou výjimka.

Tip! Ať už vlastníte traktor, motorku či auto, vždy myslete na to kvalitní povinné ručení. Stačí zadat pár údajů o vašem voze nebo traktoru a nejvýhodnější povinné ručení si vybrat:

Najděte nejvýhodnější povinné ručení

Povinné ručení na traktory se dělí do tří kategorií:

  • jednonápravový kultivační traktor,
  • traktor bez přidělené RZ (registrační značky),
  • traktor s RZ (registrační značkou).

Srovnání cen nabízí i náš srovnávač povinného ručení. Stačí jako druh vozidla zadat “ostatní” a subkategorii vybrat podle traktoru, který máte. Cena povinného ručení na traktor se pohybuje okolo 1 000 korun ročně u jednonápravového kultivačního traktoru, resp. nad 1 500 korun u traktoru s RZ a vyšším pojistným krytím až do výše 150 milionů korun.

Kvalitní traktor není žádná levná koupě. Každopádně jde o stroj, který budí respekt a v dětech chuť sedět uvnitř a svézt se v téhle pořádné mašině. Možná i proto se někteří dospělí na léto mění na traktoristy a vypomáhají na poli, i když je jejich hlavní zaměstnání úplně jiné.

Ještě by se vám mohly hodit... naši další průvodci pro řidiče:

* Řidičský průkaz A, B, C, D, T – Co mohu řídit?
* Co zjistí diagnostika auta?
* Co musí mít řidič u sebe?

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…