Menu

Kolik stojí výměna oleje?

Aktualizováno dne 7.11.2022

Mnoho řidičů má auto jen jako pomocníka na každodenní vyřizování. Péči mu věnují pouze ve chvíli, kdy si auto o něco samo řekne: dochází palivo, voda do ostřikovačů, servis nyní. Aby auto zůstalo společníkem co nejdéle, udělejte pro něj něco víc. Přesně tak funguje výměna oleje.

Kolik stojí výměna oleje?
10 minut čtení
Povinné ručení

Olej je zásadní pro správné fungování motoru. Jeho kvalita se s najetými kilometry mění. K horšímu. Zkracuje se také životnost motoru, může vzrůst spotřeba, výkon motoru klesá. Pokud se výměna oleje odkládá na neurčito, motor se může zadřít. Výrobci v servisních knížkách sice uvádí doporučené termíny výměny olejů, ale výrobci zároveň chtějí, abyste si brzy koupili auto nové. Odborníci ze servisů proto doporučují měnit olej ještě častěji.  

palubní deska auta

Jak často měnit olej?

Ačkoliv je v servisních knížkách uveden interval 30.000 kilometrů. Mazací schopnost oleje se časem snižuje, olej se zanáší sazemi a nespáleným palivem. Motor se pak hůře promazává. Zkušenosti ze servisů ukazují jako ideální výměnu oleje po každých 15.000 najetých kilometrech. Pokud ale nejezdíte zvlášť často, není možné čekat až na překročení této hranice. V takovém případě olej měňte i bez nájezdu jednou za rok nebo maximálně po 18 měsících.

Tip! Nejste si jistí, jestli nepřeplácíte za povinné ručení? Ověřit to jde snadno a zdarma. Do srovnávače nabídek pojišťoven stačí zadat pár jednoduchých údajů o vás a vašem voze. Během chvilky zjistíte, kolik a kde můžete ušetřit!

Porovnej povinná ručení

autoservis

Kolik stojí výměna oleje?

V cenách jsou jako vždy rozdíly podle místa servisu. V Praze je výměna oleje cena, dražší než v Ústí. Rozdílné ceny také potkáte mezi autorizovanými a neautorizovanými servisy. Autorizované servisy výměnu oleje spojují se servisní prohlídkou, cena je tak více méně v konečném součtu schovaná. Podívejte se aspoň na orientační ceny.

Servisní úkon Výměna oleje - cena
Výměna oleje osobního auta v autorizovaném servisu Škoda (včetně práce) 2.500 Kč
Výměna oleje osobního auta v neautorizovaném servisu 1.500 Kč
Výměna oleje a olejového filtru v autorizovaném servisu 3.000 Kč - 4.000 Kč
Výměna oleje a olejového filtru v neautorizovaném servisu (včetně práce) 1.700 Kč
Motorový olej pro výměnu svépomocí (5W-30) 5 litrů 1.000 Kč - 1.700 Kč
Motorový olej pro výměnu svépomocí (5W-40) 5 litrů 500 Kč - 900 Kč
Olejový filtr pro výměnu svépomocí 100 Kč - 250 Kč

S výměnou oleje spojte i výměnu olejového filtru. Filtr zachycuje pevné částice, které se nemají dostat do motoru. Tím jej chrání před nadměrným opotřebením. Neodbývejte výměnu. Pokud vám dochází peníze, mohla by být vhodným řešením půjčka. Kupování nového automobilu by mohlo představovat citelnější zásah do vašich financí.

Tip! Financování nenadálých výdajů jako je servis auta nebo také koupě nového vozu můžete vyřešit rychlou online půjčkou. Tu nejlepší najdete porovnáním aktuálních nabídek bank a dalších finančních společností:

Najděte nejlepší půjčku na cokoliv

výměna olejového filtru

Výměna oleje svépomocí

Pokud se vám nechce kvůli výměně oleje řešit servis, můžete ho vyměnit svépomocí. Nejde v zásadě o nic složitého. Jen mějte na paměti, že se pak budete muset postarat o likvidaci starého oleje a nebezpečného odpadu v podobě olejového filtru.

Co je třeba na výměnu oleje?

Na výměnu oleje si připravte:

  • správný olej podle instrukcí výrobce,
  • olejový filtr,
  • kyblík nebo jinou nádobu,
  • hadry,
  • klíč na olejový filtr,
  • klíč na uvolnění šroubu olejové vany,
  • trychtýř.

Krok 1 - zahřátí a vypouštění oleje

Aby olej snadno vytekl, je vhodné auto nejprve zahřát. Stačí minuta nebo dvě volnoběhu, nebo se s autem kousek projeďte. Auto zaparkujete na rovině. Ideálně si najděte montážní jámu. Podle instrukcí výrobce najděte pod motorem olejovou vanu a vypouštěcí šroub. Sáhněte si na motor, zda je na dotek v pořádku, abyste se nespálili. Pod vypouštěcí šroub dejte kyblík, uvolněte šroub a nechejte olej vytékat. Jakmile začne olej už jen kapat, šroub opět utáhněte.

Krok 2 - výměna olejového filtru

Pak se přesuňte pod olejový filtr a uvolněte ho. Může vytéct až litr oleje, počítejte s tím. Stejně tak si dejte pozor, jak máte natočenou ruku, aby vám olej nestékal přímo po ní. Starý filtr vytáhněte a nechejte ho ještě v kyblíku okapat. Těsnění nového filtru potřete olejem a našroubujte ho do auta. Mělo by stačit utažení rukou.

Krok 3 - nalití nového oleje

Až nyní naplňte motor novým olejem. Sundejte víčko a vložte nálevku. Pokud si všimnete, že olej při plnění protéká u olejového filtru, ještě ho dotáhněte. Oleje doplňte jen tolik, kolik je uvedeno v servisní příručce. Celá výměna by nakonec neměla zabrat více než hodinu.

Věděli jste, že... na výměnu budete potřebovat okolo 5 litrů nového oleje? Rozpětí je ale různé. Škoda Octavia má objem 3,6 - 4,7 litrů.

autoservis

Kde se ještě mění olej?

Výměna motorového oleje není vše. Auto se promazává na různých místech. Výměna oleje v automatu a samozřejmě i v manuální převodovce si také zaslouží svou pozornost. Není potřeba měnit tento olej tak často jako motorový, ale nezapomínejte ani na tento úkon. Odborníci se shodují, že se má provést výměna oleje v automatu každých zhruba 60.000 kilometrů, maximálně však po 4 letech. Podle toho, co nastane dřív.

Co je to doživotní olej do auta?

Pokud je v servisní knížce uvedené, že je olej doživotní, myslí se tím životnost pouze v rámci servisní záruky. U výměny oleje v převodovce je lepší svěřit ji do rukou odborníkům. Ti zajistí proplach převodovky, diagnostiku a vymění filtr automatické převodovky.

Podobné časové intervaly se doporučují i u manuální převodovky. Výměna je ideální mezi 60 - 100 tisíci kilometry. Pokud auto často trápíte v horách, terénu, nebo máte sporťák na polygonu, doporučuje se zhruba 40.000 kilometrů. Jaké jsou ceny za tento úkon?

Servisní úkon Výměna oleje cena
Výměna oleje v automatu Škoda Octavia, Superb, VW Golf, Tiguan, Touran, Audi A3, A4 6.800 Kč - 11.800 Kč
Výměna oleje v automatu A5, A7, A8, Q3, Q5 13.500 Kč - 19.000 Kč
Výměna oleje v manuální převodovce 6.000 Kč - 12.000 Kč

Nečekejte, až se auto samo přihlásí, že něco chce. V případě oleje to může být pozdě. U automobilů kupovaných z bazaru se ptejte, zda se olej pravidelně měnil a kdy naposledy to bylo. Pokud majitel neví, raději investujte i do této položky.

Tip! Chcete si polepšit a vlastnit novější auto? Zastavte se v našem online autobazaru, kde jedním klikem porovnáte na 30.000 ojetých vozů od téměř 400 českých prodejců.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…