Menu

Komu hlásit poruchy elektřiny?

Aktualizováno dne 12.9.2022

Elektřinu dnes považujeme za naprostou samozřejmost. Pohání všechny naše domácí pomocníky, zajišťuje světlo a často i teplo. Dnes jsme se zaměřili na to, jak postupovat v případě jejího výpadku. Co máme dělat? Kam máme hlásit poruchy elektřiny?

Komu hlásit poruchy elektřiny?
10 minut čtení
Elektřina

Výpadky elektřiny čas od času potkají každou domácnost či firmu. Některé jsou plánované a jsou nezbytné pro údržbu sítě. Podíváme se, jestli je nějak omezená jejich délka. Větším problémem jsou však neočekávané poruchy elektřiny. Často za nimi stojí nepříznivé počasí, které přeruší energetickou síť. My potřebujeme vědět, jak postupovat, když našim spotřebičům chybí šťáva. Máme kontaktovat našeho dodavatele nebo distributora elektřiny?

zapálené svíčky

Co dělat, když nejde elektřina?

Světla přestanou svítit, vypne se trouba nebo přestane fungovat bojler. Jasná známka, že v domě je problém s elektřinou. Je potřeba ale rozlišit v jakém rozsahu přestala fungovat. Ne všechny poruchy elektřiny nám totiž pomůže vyřešit dodavatel elektřiny. Nejprve musíme zjistit, zda nejde o následující situace:

1.) Plánovaná odstávka elektřiny

Podívejte se na informační web, který informuje o plánovaných odstávkách elektřiny. Pokud jde o plánovanou odstávku, váš problém se zakrátko vyřeší sám.

2.) Elektřina jen do určitého zařízení nebo části domu

Problém s elektřinou bude nejspíš v elektrickém vedení vašeho domu. Jako první zkontrolujte domovní jističe, případně i hlavní jistič. Pokud jejich opětovné vrácení do horní polohy nepomůže, kontaktujte vašeho elektrikáře. Pokud nefunguje bojler nebo elektrokotel, zkontrolujte si také vaše časy nízkého tarifu pro HDO. Každý distributor elektrické energie vám tuto informaci poskytne na svém webu.

3.) Elektřina v celém bytě či rodinném domě

Praktickou radou je kontaktovat sousedy. Pokud nejde elektřina i jim, není problém v rozvodech vašeho domu. Opět je dobré podívat se, zda nejde o plánovanou odstávku (odkazy výše). Na webu nic pro vaši oblast není? Je čas na nahlášení poruchy elektřiny vašemu distributorovi.

Tip! Měli jste havárii na domácí elektroinstalaci? Měnili jste ji? Koupili jste nový dům či byt? V těchto případech doporučujeme nechat si udělat revizi elektroinstalace. Je to pro vaše bezpečí.

výpadek elektřiny

Kam hlásit poruchy dodávky elektřiny?

Pokud jste vyhodnotili, že jde skutečně o poruchu dodávky elektřiny, je potřeba kontaktovat vašeho distributora. V České republice je distribuce elektřiny rozdělena do tří oblastí. Dělí se o ni ČEZ Distribuce, E.ON distribuce (EG.D) a PREdistribuce.

Pro nahlášení poruchy elektřiny budete potřebovat tyto údaje

  • Jméno a příjmení
  • Adresu místa, kde je porucha
  • Stručný popis a rozsah poruchy
  • Vaše telefonní číslo, na které mohou pracovníci zavolat, pokud by k poruše potřebovali doplnit nějaké informace

Kontakty na hlášení poruch

Distributor Online nahlášení poruchy dodávky elektřiny Telefonické nahlášení poruchy dodávky elektřiny
ČEZ poruchy dodávky elektřiny www.bezstavy.cz 800 850 860
E.ON poruchy elektřiny info@egd.cz 800 225 577
PREdistribuce poruchy elektřiny www.predistribuce.cz 800 823 823
224 919 473 – případy, kdy je ohrožen život či zdraví

Kam hlásit poruchy elektřiny, které ohrožují životy?

Speciálním případem jsou poruchy elektřiny, které mohou někoho bezprostředně ohrozit na životě nebo zdraví. V takovém případě se nezdržujte vyhledáváním kontaktů a jednoduše volejte linku 112. Pracovníci integrovaného záchranného systému už kontaktují ta správná místa.

odstávka elektřiny

Pravidla pro plánované a neplánované odstávky elektřiny

Současné právní předpisy stanovují maximální možnou délku odstávek elektřiny. Je to závazný pokyn pro distributory elektřiny, kterým se musí řídit. Běžným občanům a firmám to dodává jistotu, že nezůstanou bez proudu příliš dlouho.

Výpadek dodávek elektřiny Maximální doba trvání Způsob oznámení distributorem
Plánovaný Max. 12 hodin (duben-říjen)
Max. 8 hodin (listopad – březen)
Povinnost informovat min. 15 dní předem, pokud plánovaný výpadek nebude trvat do 20 minut
Neplánovaný Max. 18 hodin
V Praze max. 12 hodin
Informace na webu distributora, na sítích, komunikačními kanály (SMS, e-mail, sociální sítě) obcí

výpadek elektřiny

Jak se připravit na výpadek elektřiny?

Tzv. černá hodina může být plánovaná nebo následkem nějaké havárie. Z tohoto důvodu je dobré vyhranit si místo v domě nebo bytě, které poslouží jako záchrana v takovéto situaci. Postačí vám krabice nebo zásuvka a v ní:

  • svíčky
  • zapalovač nebo sirky
  • ruční baterka nebo lampička na tužkové baterie
  • tužkové baterie
  • dobitá powerbanka

Větší výpadky elektřiny bývají v ČR nejčastěji vlivem přírodních kalamit. Nebývají extrémně dlouhé, proto není třeba výrazně panikařit, ale pár základních opatření pro případ delší poruchy elektřiny se hodí.

Tip! Distributora elektrické energie si v ČR nemůžeme vybírat. Neovlivníme tak ani cenu za distribuci. Výběrem vhodného dodavatele však můžeme výrazně ovlivnit cenu elektřiny. Doporučujeme proto sledovat nabídky na trhu:

zjistěte, který dodavatel je nejlevnější

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.