Menu

Kosmetická chirurgie: Které plastické operace hradí pojišťovna?

Aktualizováno dne 15.2.2021

Plastické operace se začaly ve větším množství běžně používat až po objevení anestezie a dezinfekce v 19. století. Nemusí se ale jednat jen o kosmetické operace často zmiňované v souvislosti s celebritami. Estetické operace tvoří jen část plastické chirurgie.

Kosmetická chirurgie: Které plastické operace hradí pojišťovna?
9 minut čtení
Úrazové pojištění

Tou druhou jsou operace, které jsou provedeny ze zdravotních důvodů, tedy operační výkony zachraňující zdraví či život pacienta. Při plastické operaci se chirurgicky mění funkce, vzhled, případně tvar obvykle viditelných částí těla. Plastické operace bývají nutné např. po nejrůznějších úrazech, popáleninách. Plastické operace ze zdravotních důvodů hradí zdravotní pojišťovny. Podívejme se na časté plastické operace a zda jsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

plastická chirurgie

Které plastické operace hradí zdravotní pojišťovny?

Obecně platí, že z veřejného zdravotního pojištění se hradí zdravotní služby poskytnuté za účelem zlepšení nebo zachování zdravotního stavu, nebo zmírnění jeho utrpení. Zdravotní pojišťovny naopak nikdy nehradí operační výkony, které jsou z jiných důvodů než zdravotních. Zcela jistě by byly ze zdravotního pojištění hrazené plastické operace po úrazu při některém z patnácti nejnebezpečnějších zaměstnání nebo patnácti nejšílenějších sportů.

V příloze č. 1 k zákonu č. 48/1997 Sb. (Zákon o veřejném zdravotním pojištění) je uvedený seznam zdravotních výkonů ze zdravotního pojištění nehrazených nebo hrazených jen za určitých podmínek. Jedná se o přílohu zákona, proto jsou tato pravidla stejná u všech zdravotních pojišťoven.

Pojišťovny neposkytují ani částečnou úhradu chirurgického zákroku. Pojišťovna zákrok buďto uhradí celý, nebo vůbec. Neexistuje tak možnost, že byste si něco připlatili.

odstáté uši

Modelace a přitažení odstátého boltce

Odstávající uši, případně jedno ucho odstávající a druhé ucho normální je problém, který trápí děti i dospělé. Obvykle jde o psychickou překážku. Dobrá zpráva je, že je hrazeno ze zdravotního pojištění, ale jen do určitého věku.

Do deseti let věku dítěte je zákrok plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Přitom není nutné schválení revizním lékařem. Tento zákrok je hrazen maximálně 2x za život, tedy každé ucho jen jednou. Nad deset let věku už se zákrok z veřejného pojištění nehradí.

zlomený nos

Plastické operace nosu

Úpravy tvaru nosu (rinoplastika) nebo operace nosu pro funkční poruchu mohou být plně hrazeny z pojištění, ale jen pokud došlo k deformaci nosní přepážky nebo jejímu vychýlení na stranu v jedné nebo obou nosních dírkách a rozbitý nos omezuje dýchání. Stejně tak je možné nechat proplatit i opravu jizev v obličeji, které vznikly při úrazu.

Pokud máte trápení s nosem jen kvůli tomu, že se vám nelíbí, budete muset uhradit úpravu ze svého. O důvodech a nutnosti operace rozhodne lékař a toto rozhodnutí potvrdí revizní lékař.

plastická operace očních víček

Oční víčka

Pokud je důvod operace očních víček ne estetický, ale zdravotní, tedy že převislá víčka omezují řádné vidění, je možné mít proplacenou i tuto operaci. Vše posoudí nejprve oční lékař a dále také revizní lékař pojišťovny.

abdominoplastika

Plastické operace břicha (abdominoplastika)

Oprávněné důvody pro úhradu operace z veřejného zdravotnictví bývají vícečetná těhotenství spojená s operací břišní kýly nebo rozestup svalů. Operaci může indikovat praktický lékař, vždy ale bude schvalována revizním lékařem pojišťovny.

Problémy, které bývají pojišťovnou uznávány jsou:

  • rozestup přímých břišních svalů způsobující zdravotní problémy (trávící potíže, únik moči při námaze nebo smíchu),
  • výrazný převis kůže po masivní redukcí váhy (i v souvislosti s těhotenstvím) způsobující kožní problémy.

plastická operace prsu

Nadměrně velká prsa (gigantomastie)

Operace mohutných prsou také může být nejen estetický zákrok, ale i zdravotní. Kosmetické operace v souvislosti se zvětšením prsou, změnou tvarů, ale i zmenšením si výhradně hradí žena.

Plastická operace prsu

Plastická operace prsou s účastí zdravotního pojištění může být indikována onkologem např.:

  • po odstranění prsu v souvislosti s léčbou rakoviny, nebo i z důvodu vrozených vad,
  • dále bývá hrazena v případě v případě extrémních prsou, která ženě způsobují zdravotní potíže, tedy bolesti hlavy, zad, krku.

Operaci může doporučit onkolog, mammolog, ortoped, ale i neurolog.

plastická operace

Kde se provádějí plastické operace hrazené veřejným zdravotnictvím?

Plastické operace hrazené veřejným zdravotnictvím se provádějí v jakémkoliv zařízení plastické chirurgie, které má s danou pojišťovnou smlouvu. Většinou se ale jedná o státní zdravotnická zařízení. Soukromá zařízení a privátní plastičtí chirurgové smlouvy mají jen výjimečně.

Závěrem ještě dodejme, že ani psychické důvody k proplacení operace ze zdravotního pojištění nestačí. Ačkoliv nespokojenost s vlastním tělem může mít opravdu vážné psychické následky, plastickou operaci si budete muset zařídit z vlastních zdrojů. Plastická operace pak ve výsledku může psychiku naopak zásadně vylepšit. Na úhradu plastické operace po úrazu můžete využít např. také úrazové pojištění. Při cestách do zahraničí proto také myslete na cestovní pojištění.

Tip! Před tím než si pořídíte úrazové pojištění, porovnejte nabídky pojišťoven a ujistěte se, že dostanete to nejvýhodnější. Stačí zadat pár údajů:

Najděte nejvýhodnější úrazové pojištění

Mohlo by vás zajímat

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

dítě bobuje
Bobování se vrací do hry: TOP 10 bobovacích drah v Česku i za hranicemi
4.12.2023

Bobování je opět trendy: Ať už vyrážíte na poslední chvíli, nebo plánujete zimní radovánky a dovolenou v předstihu, zařaďte na program také sáňkování a bobování. Na nejlepších drahách v Česku je to totiž parádní zábava i pro dospělé.

lyžařská škola
Jak se naučit lyžovat? Super tipy pro děti i dospělé!
30.12.2022

Všichni kolem vás tráví báječné zimní dovolené, ale vy jste na lyžích nikdy nestáli? Uvažujete, že by bylo fajn umět lyžovat, ale nemáte výbavu? Nevadí. Poradíme vám, jak se naučit lyžovat klidně i v dospělosti. Důležitý je jen ten první krok – začít.

lyže na koloběžku
Lyže na koloběžku: Ceny, typy a další užitečné informace
28.12.2022

Přes léto jste s koloběžkou jedno tělo. Kamkoliv po městě vyrážíte, tam jede koloběžka s vámi. V zimě to kolečkům na sněhu příliš nejde. Pořiďte si lyže na koloběžku a zkuste to s ní na svahu. S koloběžkou na lyžích si zařídíte úplně nové zážitky.