Menu

Krátkodobá půjčka: Která je ta nejvýhodnější? Podívejte se na velké srovnání!

Aktualizováno dne 19.10.2022

Představte si následující situaci. Porouchalo se vám auto, které denně potřebujete k ježdění do práce. Peníze na opravu vám ale na účtu chybí. Jak tuto nepříjemnost vyřešit co nejdříve? Trn z paty vám pomůže vytáhnout krátkodobá půjčka.

Krátkodobá půjčka: Která je ta nejvýhodnější? Podívejte se na velké srovnání!
11 minut čtení
Půjčky

Krátkodobá půjčka je záchytný prostředek ve chvílích, kdy vás potká akutní finanční problém. Aktuálně je velmi oblíbená. Odborníci ale před jejím neuváženým přijetím varují. Krátkodobá půjčka totiž není vhodné řešení všech finančních problémů, a ne vždy nakonec opravdu pomůže. Klienta může nakonec zahnat opravdu do úzkých. Jak funguje krátkodobá půjčka, kdy si ji pořídit a kdy se jí raději vyhnout?

starší pár

Krátkodobá půjčka – v čem se liší?

Krátkodobá půjčka má svá specifika. V čem je krátkodobá půjčka odlišná od dlouhodobých úvěrů?

  • Výjimečná je rychlost jejího sjednání. Peníze můžete mít do několika minut na účtu.
  • Na její splacení máte od poskytovatele krátkou dobu. Obvykle je její splatnost 30 dnů.
  • Většinou ji poskytují nebankovní instituce.
  • Půjčují se nižší částky, obvykle jen desítky tisíc.
  • Krátkodobá půjčka je neúčelová (nedokládáte důvod půjčení peněz).

Na co si dát pozor u krátkodobých půjček?

U krátkodobých úvěrů buďte obezřetní a čtěte podmínky. Úroková sazba bývá vyšší než u dlouhodobých úvěrů. Pokud navíc nestihnete splatit úvěr včas, čekají vás vysoké pokuty. S půjčkou bývají často spojeny vysoké poplatky. Z tohoto důvodu je důležité podívat se i na roční procentní sazbu nákladů (RPSN) a nevěřit jen informaci o úrokové sazbě.

Co je RPSN?

Ačkoliv máte nabídku na půjčku s úrokem 0 %, RPSN se díky poplatkům může vyšplhat na tisíce procent? RPSN představuje celkové náklady na úvěr. Započítává tedy nejen úrokovou sazbu, ale i náklady v podobě poplatků s úvěrem spojených, např. za vedení úvěru.

Nehrňte se do úvěru ani přes lákavou rychlost, s jakou můžete úvěr získat. Ověřte si, o jakého poskytovatele úvěru jde. Na rychlou krátkodobou půjčku narazíte na různých místech, to platí i o internetových půjčkách.

Tip! Hledáte rychlou půjčku? V našem nezávislém porovnávači bankovních i nebankovních společností snadno zjistíte, kdo vám právě teď poskytne tu nejlepší:

Najděte nejlepší půjčku

muž s notebookem

Co je potřeba k vyřízení půjčky?

Výhodou krátkodobé půjčky je rychlost jejího sjednání. Po schválení úvěru máte do několika málo minut peníze na účtu. Od zažádání můžete mít do hodiny peníze.

Jak se ověřuje, že jste schopni půjčku splácet?

Nebankovní instituce úvěry poskytují bez nahlížení do registrů dlužníků. Nahlížení do registrů není totiž zákonem stanoveno jako povinnost pro nebankovní poskytovatele. Poskytovatel musí úvěruschopnost ověřit, to zákon stanovuje, ale nevyjmenovává metody, které musí poskytovatel použít. Věřitel tak podmínku splní např. tím, že žadatel dokládá výpis z účtu, nebo potvrzení o příjmu.

Jaké doklady je nutné doložit?

Ani krátkodobý úvěr nezískáte bez několika málo formalit. Je určen pouze občanům ČR, cizincům s trvalým pobytem v ĆR, nebo občanům EU s povolením k přechodnému nebo trvalému pobytu.

K žádosti se předkládají:

  • dva doklady totožnosti,
  • potvrzení o příjmu.

Tip! Pokud potřebujete půjčit jen pár tisíc korun před výplatou, je lepší využít kreditní kartu. Při vrácení dlužné částky až do 55 dní získáte s těmi nejlepšími bezúročné období a nepřeplatíte tak ani korunu.

Vyberte si nejlepší kreditku

české peníze

Příklad krátkodobé půjčky

Podívejme se na srovnání nebankovních půjček. Srovnání uděláme s úvěrem ve výši 5.000 Kč.

Úvěrový produkt Detail produktu Celkem splacená částka RPSN Poznámka
Tetička první půjčka 5.000 Kč 0 % Splatnost je od 5 do 30 dnů, půjčená částka je 1.000–20.000 Kč. 
Tetička další půjčky 6.000–6.900 Kč tisíce procent Poplatek závisí na době splatnosti. Při částce 5.000 Kč a splatnosti 10 dní, je poplatek 1.000 Kč, splatnost 30 dní má poplatek 1.900 Kč.
Kamali první půjčka při splacení do 14 dnů 5.000 Kč 0 % _
Kamali
splacení do 30 dnů
5.165 Kč 48,7 % _
Fair Credit (Fajn půjčka) hotovostní půjčka 7.500 Kč 329,98 % Půjčka se může vyplatit na účet online (při částkách nad 20.000 Kč), ale i v hotovosti (nad 4.000 Kč). Minimální splatnost je 30 týdnů.
Creditair _ 7.038,35 Kč 5.557,53 % Minimální délka úvěru je 61 dnů.
FlexiFin _ 6.550 Kč 2.571,8 % Splatnost půjčky je 30 dnů.
Creditea splatnost 6 měsíců 5.148 Kč _ Doba splácení je od 6 do 36 měsíců. RPSN společnost zveřejňuje až po odeslání žádosti o úvěr.
SOS Credit první půjčka 5.000 Kč 0 % Splatnost je od 7 do 28 dnů.
SOS Credit další půjčky 5.749–6.828 Kč _ Celková zaplacená částka se liší podle délky splatnosti.

banka

Co nabízejí bankovní instituce?

Banky se také nebrání půjčkám na nižší částky. Doba splatnosti však už bývá vyšší. Obvykle je splatnost bankovních půjček nad 3 měsíce. Bankovní půjčky není možné vyřídit bez nahlížení do registru. Banky podle pravidel do registrů musí nahlížet vždy.

Kreditní karty mají také řadu výhod

Podobnou službu jako jsou krátkodobé úvěry můžete mít i s kreditní kartou. S kreditkou používáte na placení peníze banky, čerpáte u ní v tu chvíli úvěr. Na úhradu máte krátké časové období, které je bezúročné, obvykle jde o 55 dnů. Po překročení nastavené doby nabíhají k půjčené částce úroky. Banka při sjednání kreditní karty klienta prověřuje, zná jeho finanční minulost.

Z krátkodobého úvěru nemusíte mít strach. Pokud nastane nenadálá situace, může opravdu pomoci. Před sjednáním si opravdu důkladně rozvrhněte, zda máte prostředky na splácení. Stejně důkladně si přečtěte nabídku. Zvažte také sjednání kreditní karty. Kreditka vám může zlevnit i vánoční nákupy.    

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

tablet
Od kolika let dětem pořídit tablet? Jak často jim ho dovolit? Tipy na edukativní aplikace nejen pro školy
15.11.2023

Vstupujeme do éry, kdy se digitální technologie stávají nedílnou součástí života každého z nás. Tablet pro děti je proto často diskutovaným tématem. A s tím přichází otázka: Jaký vliv mají tablety na vývoj našich dětí? Někteří rodiče jsou zastánci…