Menu

Kupní smlouva na auto: Na co si dát pozor?

Aktualizováno dne 7.12.2020

Při nákupu nebo prodeji auta, ať už z bazaru, internetu nebo i mezi přáteli, věnujte pozornost kupní smlouvě. Ochrání vás před mnohými nepříjemnostmi.

Kupní smlouva na auto: Na co si dát pozor?
5 minut čtení
Povinné ručení

Kupní smlouva na auto je zásadním dokumentem při prodeji vozu, víte jak by měla vypadat? Správně sepsaná kupní smlouva na auto je pro prodávajícího i kupujícího nejlepší obranou v případě, že s vozidlem bude cokoliv v nepořádku. Prodávající totiž poskytuje dle zákona 6měsíční záruku, že je ve stavu, v jakém byl při předání.

kupní smlouva na auto

Jak prodat auto?

Jak jsme již zmínili, kupní smlouvě je potřeba věnovat velkou pozornost. V první řadě se nesnažte zamlčet jakékoliv vady vozu při prodeji. K vaší ochraně totiž slouží co nejpodrobněji vyplněná kupní smlouva na auto. Pokud se totiž do půl roku od prodeje na voze objeví nějaké nové závady, jste jako prodávající stále nuceni podle zákona hradit opravy.

Pokud však vaše kupní smlouva na auto obsahuje všechny případné vady a nedostatky, pak auto kupující přebírá v plném vědomí s těmito vadami a musí se jim věnovat sám, neboť jsou čestně přiznány během prodeje a kupující je s nimi srozuměn.

Tip! V případě, že prodáváte staré auto a kupujete nové, nezapomeňte na povinné ručení. To nejvýhodnější do minuty najdete v našem porovnávači. Pár kliky ho sjednáte a dočasnou zelenou kartu dostanete obratem emailem.

Vyzkoušejte porovnávač

kupní smlouva na auto

Kupní smlouva na auto

Kupní smlouva na auto se uzavírá podle občanského zákoníku - ustanovení §2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb. Její přesné znění není sice nikde stanoveno, nicméně ve vašem zájmu by měla obsahovat nejméně tyto náležitosti:

  • identifikaci prodávajícího a kupujícího
  • prohlášení prodejce, že je výlučným vlastníkem vozu a další osoby k vozu nemají práva nebo jiné nároky
  • specifikace vozu (značka, typ, rok výroby, výbava vozu apod.)
  • prohlášení o stavu vozidla
  • cenu
  • způsob a termín provedení platby
  • datum uzavření smlouvy
  • podpis prodávající i kupující strany

Prohlášení o stavu vozidla

Právě této části se rozhodně věnujte zvýšenou pozornost. Vypište sem vše, co se s vozem stalo, zda bylo bourané, jaké byly opravy, vyměněné části, zjevné nedostatky, a pro jistotu zmiňte i případné škrábance.

Tip! Pokud si nechcete kupní smlouvu vytvářet sami, můžete si zdarma stáhnout vzor ZDE.

předávací protokol na auto

Předávací protokol na auto

Kupní smlouva na auto může mít přiložené další dokumenty. Jedním z nich je i předávací protokol na auto. Díky němu při předání společně s kupujícím projdete všechny náležitosti a obě strany si mohou být jisté, že učinily maximum. Pokud by ve chvíli předání cokoliv nebylo dodáno, provedli byste záznam, do kdy má dojít k nápravě.

Ať už budete tedy automobil kupovat či prodávat, přejeme, ať celý proces proběhne bez obtíží.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…