Menu

Jak sehnat levné bydlení v Praze? Včetně změn, které přinesla koronavirová krize

23.6.2020

Hlavní město se v posledních letech stalo destinací, do které se stěhují tisíce lidí jak z menších českých měst, tak i jiných zemí. Zvýšený zájem o bydlení v tomto městě měl za následek dramatický růst cen, které šly během koronavirové krize opět dolů. Pokud se plánujete do Prahy přestěhovat, podívejte se, kde je aktuálně možné sehnat levné bydlení.

Jak sehnat levné bydlení v Praze? Včetně změn, které přinesla koronavirová krize
9 minut čtení
Bydlení

Přestože o Praze spousta lidí smýšlí jako o metropoli, kde vás zruinuje i oběd v restauraci, běžné spotřebitelské ceny se od těch v ostatních částech Česka zas tolik neliší. Když pomineme turistické centrum Prahy, v ostatních čtvrtích se můžete najíst či nakoupit si v supermarketu za podobné částky, jako v běžném českém městě.

Nejpalčivější rozdíl spočívá právě v nájmech. Podle serveru Numbeo, který porovnává ceny v různých městech, jsou pražské ceny nájmů v průměru o 38 % vyšší než v Brně. I přes tento výrazný cenový rozdíl je stále možné najít v hlavním městě cenově rozumný nájem. Možná to bude stát více úsilí, času a kompromisů, ale není to nemožný cíl. Jak sehnat levné bydlení v Praze?

Pokud hledáte nový pronájem právě teď, jistě vás potěší širší nabídka i nižší ceny způsobené koronavirovou krizí. "V Praze se snížila mediánová cena nabídek nájmů o cca 10 %. Pro 60 m2 byt to je snížení o 1 800 Kč/měsíc. Počet nových inzerátů k nájmu bytů zvýšil na úroveň kolem 2 000 týdně, zatímco se čtyřletý medián nové týdenní nabídky pohyboval kolem 1 250." uvádí analýza firmy Deloitte.

bydlení v Praze

Výběr vhodné pražské čtvrti

Cenu nájmu můžete srazit už díky tomu, že se přestěhujete do levnější čtvrti. Logicky nejdražší nájem bude v Praze 1 - 3, tedy v centru a populárním širším centru.

Pro lepší přehled se podívejte do tabulky, která ukazuje jednotlivé pražské čtvrti, seřazené od nejdražší po nejlevnější. Nově jsme v ní zohlednili i dopad koronavirové krize na cenu průměrného pronájmu za m2.

Městská část Cena za m2 v červnu 2020 Meziroční změna ceny
Praha 1 369 Kč -14,2 %
Praha 2 357 Kč -14 %
Praha 3 335 Kč -7,5 %
Praha 5 321 Kč -3,9 %
Praha 7 305 Kč -7,3 %
Praha 8 299 Kč -6,6 %
Praha 9 289 Kč -1 %
Praha 6 288 Kč -5 %
Praha 10 286 Kč -4,7 %

Zdroj: www.realitymix.cz

levné bydlení v praze

Hledání pronájmu ve facebookových skupinách a webech s levnějším bydlením

I v hlavním městě se občas najdou byty, jejichž cena nájmu se jakoby zapomněla v dávné minulosti. Narazit tak můžete na pronájem útulného pokoje za 5000 Kč, nebo garsonky za 9 000 Kč. Majitelem takové nemovitosti bývá většinou někdo, pro koho pronájem bytu není primárním příjmem, nebo žije v cizině a o sledování aktuálních cen se příliš nezajímá.

Takové perly na trhu nájemního bydlení najdete tehdy, pokud budete při shánění trpěliví a použijete více zdrojů. Pokud chcete sehnat levné bydlení v Praze, začněte používat více serverů zároveň. Zkusit můžete například:

  • Espolubydleni.cz
  • Bezrealitky.cz
  • Ulovdomov.cz
  • Hyperinzerce.cz
  • Skupiny na Facebooku, jako je například Bydlení/Spolubydlení v Praze

Nabídky na bydlení si procházejte i několikrát denně, abyste mohli pohotově zareagovat na výhodnou nabídku.

Tip! Pokud si pronajmete nevybavený byt, který je typicky levnější, můžete si do něj pořídit nábytek přes cashback, službu, která vám za každý nákup zaplatí. Zajímavé cashbacky právě najdete na:

* 4home.cz
* Sconto.cz
* Baumax.cz

levné bydlení v Praze

Bydlení za Prahou nebo na jejím okraji

Bydlení mimo město nemusí nutně znamenat odlehlou pustinu, ze které je to hodinu cesty do centra. Když najdete oblast, která disponuje dobrým dopravním spojením, můžete být autobusem či metrem v práci dřív, než kdybyste se kodrcali tramvají z nějaké lukrativní lokality.

Ilustrujme si to na příkladu, kdy pracujete na pražském Smíchově (Praha 5). Rozhodujete se, zda si pronajmout byt v lukrativní lokalitě Vinohrady (Praha 2), nebo zvolit odlehlejší a levnější byt v Hostivaři (Praha 15). Možná se obáváte zdlouhavého dojíždění. Zjistěte, v jak malém množství času se tato dvě rozhodnutí liší.

Doba trvání cesty z Vinohrad na Smíchov Z Hostivaře na Smíchov   
17 minut 26 minut

Pokud byste zvolili bydlení v Hostivaři, na cestě strávíte jen o 9 minut více, přičemž můžete na nájmu ušetřit i v řádu tisíců korun.

V jakých lokalitách se porozhlédnout po bytě, pokud chcete sehnat levné bydlení v Praze?

  • Černý Most se nachází v Praze 14. Má dobré spojení metrem například do Prahy 9, 8 či přímo do středu města - cesta metrem na Florenc trvá pouhých 16 minut. V blízkosti je obchodní centrum Černý most, tudíž obyvatelé nemusí pokaždé vyrážet za nákupy až do centra města.
  • Hostivař je území, patřící pod Prahu 15. Jedná se o klidnou lokalitu blízko přírody, kterou oceníte hlavně v létě díky blízkosti hostivařské přehrady, která je vhodná na koupání. Díky lince metra se lze do centra města dostat za 14 minut.
  • Kbely sice nejsou s městem propojeny přímou linkou metra (do centra to trvá 35 minut), zato zde můžete sehnat pronájem ve velmi lákavých cenách. Zatímco v centru města jsou garsonky a menší byty nedostatkovým (a předraženým) artiklem, zde můžete sehnat menší garsonku i s poplatky do 10 000 Kč.
  • Hostivice jsou městem na západě Prahy, které potěší hlavně ty, toužící po životě dál od městského ruchu. Jedná se o poklidné maloměsto s půvabným zámkem, několika rybníky a blízkou dostupností přírody. Počet obyvatel tohoto města v posledních letech narůstá, tudíž je možné, že přibude více občanské vybavenosti. Do centra Prahy se z Hostivic dostanete zhruba za 34 minut jízdy autobusem.
  • Brandýs nad Labem - Stará Boleslav je vhodným místem k bydlení převážně pro majitele aut (cesta hromadnou dopravou trvá do centra Prahy necelou hodinu, zatímco autem zhruba 30 minut). Na tomto souměstí je nejlepší jeho poklidná atmosféra, historické památky a blízkost přírody (například jezera Lhota, kterí je považováno za jedno z nejlepších míst ke koupání ve Středočeském kraji).

levné služby

Ušetřete v pronájmu na službách

Dalším způsobem, jak srazit náklady na bydlení, je ušeřit na energiích. Nejeden pronajímatel se chová neférově v otázce přeplatků a nedoplatků. V případě, že vyvstane nedoplatek, požaduje jej po nájemnících uhradit, zatímco případný přeplatek putuje do jeho kapsy.

Mějte výdaje za energie pod kontrolou! Když si přepíšete energie na sebe, získáte přehled o tom, kolik skutečně zaplatíte. Navíc si můžete porovnat ceny jednotlivých poskytovatelů na trhu a vybrat tu nejvýhodnější nabídku.Porovnejte ceny elektřiny a ušetřete až 9157 Kč

Mohlo by vás zajímat

výpočet hypotéky
Jak na výpočet hypotéky? Maximální částka, kolik můžu dostat, výše úroku, podmínky pro zaměstnance a OSVČ
31.5.2023

Chcete vlastní bydlení a je vám přitom jasné, že se bez hypotéky neobejdete. Vyzkoušejte si výpočet hypotéky v klidu doma a ujasněte si základní pojmy ještě dříve, než se vydáte do banky žádat o úvěr.

hypotéka bez úspor
Hypotéka bez úspor: mýtus nebo realita?
29.5.2023

Bydlení ve vlastním je sen pro mnoho z nás. Současná inflace smrskává naše úspory, ceny nemovitostí míří nahoru a bydlení se stává hůře dosažitelné. Proto se stále více diskutuje hypotéka bez úspor. Je něco takového možné, nebo jde jen o nedosažitelnou…

uplatnění úroků z hypotéky
Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?
24.5.2023

Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění…

jak dlouho trvá vyřízení hypotéky
Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Co celý proces urychlí?
22.5.2023

O sjednání hypotéky podle posledních průzkumů aktuálně uvažuje 13 % Čechů. Chcete si vyřídit hypotéku i vy a být tak zase o krok blíž vysněnému bydlení? Pak vás možná zajímá odpověď na otázku, jak dlouho trvá vyřízení hypotéky.