porovnej24 logo
test

Nejlevnější jízdenky na vlak a autobus 2024: Jak ušetřit na jízdném?

27. 8. 2020 | Aktualizováno: 8. 1. 2021
|
Délka čtení: 10 min.

Věřte-nevěřte, peněžní částka, kterou platíte za jízdenky hromadné dopravy, může být mnohem nižší. Posvítili jsme si na způsoby, jak sehnat ty nejlevnější jízdenky na vlak a autobus, díky čemuž ušetříte stovky, v některých případech i tisíce, korun.

Pokud pravidelně navštěvujete své rodiče, žijící v jiném městě, zřejmě jste už na vlastní kůži vyzkoušeli, jak se cestovní náklady umí prodražit. Anebo hůř – pokud jste nuceni každodenně cestovat do zaměstnání do jiného města, váš rozpočet se pořádně prohne. Zmonitorovali jsme české dopravce a odhalili způsoby, jak si pořídit ty nejlevnější jízdenky.

levná jízdenka na vlak

České dráhy: In karta, traťová a skupinová jízdenka

Přestože se cenotvorba největšího českého dopravce může jevit stejně neúprosně jako výpravčí s červenou plácačkou, ve skutečnosti umožňuje mnohá zlevnění.

1.) Sleva až 100% s In kartou ČD

První možností nižší ceny je využití In karty. Ta zaručuje slevu ve výši 25%, 50% či dokonce 100% na jízdné. Aby cestující mohl slevu využívat, musí si In kartu zakoupit. In karta s 25% slevou stojí na 3 měsíce 190 Kč, kartu s 50% slevou lze pořídit na rok za 2990 Kč a cena karty se 100% slevou na rok vyjde na 19 990 Kč.

Podívejte se do přehledné tabulky na všechny varianty slev a programů, které In karta přináší:

In KartaVhodná proSleva ve výšiCena

Prázdná In Karta

-

-

100 Kč

Sleva IN 25

Pravidelně cestující do práce nebo školy

až 25% na jednosměrné a traťové jízdenky

190 Kč na 3 měsíce, 450 Kč na rok, 990 Kč na 3 roky

Sleva IN 50

Časté cestování kamkoliv

až 50% na jednosměrné a traťové jízdenky

2990 Kč na rok, 8490 Kč na 3 roky

Sleva IN 100

Velmi časté cestování kamkoliv

100% - neomezené cestování

ve vlacích 2. třídy

19 990 Kč na rok, 58 990 Kč na 3 roky

Sleva IN Business

Firmy a služební cesty zaměstnanců

100% - neomezené cestování

ve vlacích 1. a 2. tř.

10 000 Kč na 3 měsíce, 35 000 Kč na rok

Doplatek do 1. třídy

Pohodlné cestování ke každé slevě

-

250 Kč na týden, 790 Kč na měsíc, 1990 Kč na 3 měsíce, 4990 Kč na rok

Cestující si tedy musí propočítat, zda-li se mu investice vrátí. Dejme tomu, že jezdí dvakrát do měsíce z Prahy do Brna. Jedna nezlevněná cesta vyjde na 245 Kč, když započítáme cesty tam i zpět, za měsíc tedy vydá 980 Kč. Pokud by si pořídil In kartu se slevou 25%, ušetří měsíčně 245 Kč, což za tři měsíce dává 735 Kč. Množství ušetřených peněz je tedy vyšší, než vstupní investice In karty (190 Kč).

Cestovní pojištění

Cestujte s klidem na duši již od 7 Kč/den

Tip! In karta se hodí i na výhodné jízdné do zahraničí! S aplikacemi IN 25, IN 50 a IN 100 máte vždy garantovanou slevu 15%. K cestě si ovšem nezapomeňte pořídit cestovní pojištění! To si můžete pořídit online už od 7 Kč na den:

2.) Traťová jízdenka ČD

Traťové jízdenky ČD platí na předem vybrané trati, tzn. jsou vhodné pro každodenní dojíždění do práce nebo školy. Pro získání nejlevnější jízdenky lze navíc traťové jízdenky kombinovat se slevami na vaší In Kartě.

V tabulce přinášíme porovnání částek, které byste zaplatili za regulérní jízdné při dojíždění do zaměstnání 20 krát měsíčně (5 krát týdně) bez jakékoliv slevy a s traťovou jízdenkou.

TrasaPříkladCena s traťovou jízdenkou Cena beze slev

Jihlava – Třebíč

40 jízd za měsíc, 2. třída

1960 Kč

2800 Kč

Kutná Hora – Praha hl.n.

120 jízd za 3 měsíce, 2. třída

8510 Kč

13 800 Kč

Kutná Hora – Praha hl.n.

120 jízd za 3 měsíce, 1. třída

10 212 Kč

17 400 Kč

 

3.) Skupinová jízdenka ČD

Rádi cestujete ve skupině? Pokud vás není jako členů burčákového pochodu, v malém množství si přes skupinovou jízdenku nepomůžete. Pokud cestujete ve dvou, třech, až pěti, s cenou to ani nehne a na levnější jízdenku tedy nepořídíte. Zvýhodnění se projeví až u šesti osob, a to pouze o pár korun.

levné jízdenky regiojet

Regiojet: Kreditovka a slevy až 75%

Kdo chce svou cestu povýšit na pohodlnější úroveň, může zvolit žluté spoje firmy Regiojet.

1.) Nejlevnější jízdenky při rezervaci v pravý čas

Cestování s tímto dopravcem nabízí více možností, jak ulovit nižší cenu. Prvním způsobem je rezervace málo vytížených spojů. Regiojet poskytuje nižší cenu na ty spoje, které nejsou příliš vytížené - tudíž pokud cestujete třeba v 5:48, můžete jet až o 50 Kč levněji než v 10 hodin. Ovšem komu by se chtělo kvůli pár korunám tak brzy vstávat, že?

S cenou můžete hnout i díky tomu, že svoji cestu zarezervujete v předstihu. Jízdenky, rezervované tři týdny dopředu, můžou vyjít i o stovku levněji než rezervace, vytvořená na poslední chvíli. V akčním tarifu SPECIAL pro cesty do evropských měst autobusem pak můžete ušetřit až 60%.

2.) Cestování Low Cost vagony

Co se týče autobusu, tak tam si jednotlivé cenové kategorie moc navolit nemůžete. Ovšem pokud chcete levné jízdenky na vlak, můžete zvolit cestu ve vagonech Low Cost, ve kterých zaplatíte až o polovinu levnější jízdné.

3.) Kreditová jízdenka od Regiojetu

Regiojet má rovněž cenové zvýhodnění, a to díky Kreditové jízdence. Její pořízení je na rozdíl od Českých drah zdarma. Cestující automaticky nakupuje nejlevnější vnitrostátní jízdenky v Čechách, na Slovensku a na vybraných mezinárodních spojích. Podmínkou je nabít si na Kreditovou jízdenku minimálně 300 Kč, přičemž z těchto peněz si cestující platí jednotlivé jízdy.

Další výhody, které kreditová jízdenka přináší je možnost její uplatnění jak při nákupu vlakové, tak autobusové jízdenky a její přenositelnost. S jednou "kreditovkou" tak můžete nakoupit nejlevnější jízdenky i pro celou rodinu.

4.) Cesty po ČR pro studenty, děti a seniory se 75% slevou

Tuto slevu můžete uplatnit na všech vnitrostátních i mezinárodních spojích. Projděte si podmínky, které musíte splňovat, abyste nejlevnější jízdenku získali:

Kdo jste?Co potřebujete?Kde sleva platí?

Dítě nebo mládež 6 - 17 let

6 - 14 let: prohlášení, že jste mladší 15ti let, 15 - 17 let: občanský průkaz nebo pas

vlakové spoje kategorie RJ (třídy Low cost, Standard a Relax), kategorie R (třídy Standard 2. tř. a Low cost 2. tř.)

Student 18 - 25 let

ISIC nebo žákovský průkaz ČR

vlakové spoje kategorie RJ (třídy Low cost, Standard a Relax), kategorie R (třídy Standard 2. tř. a Low cost 2. tř.)

Senior nad 65 let

občanský průkaz nebo pas

vlakové spoje kategorie RJ (třídy Low cost, Standard a Relax), kategorie R (třídy Standard 2. tř. a Low cost 2. tř.)

jízda autobusem

Flixbus: dynamická tvorba cen

Jezdíte nepravidelně a nechcete se u dopravců vázat věrnostními kartami? V tom případě vám bude vyhovovat německý dopravce Flixbus. Zatímco cenotvorba Regiojetu je založena na mírně dynamickém principu, ceny u Flixbusu se strmě pohybují nahoru a dolů podle toho, jak jsou dané spoje obsazeny. Například za cestu z Prahy do Ostravy můžete dát v ten samý den 328 Kč, anebo klidně i 139 Kč v závislosti na tom, jaký spoj si vyberete a jak bude v daný den obsazen.

Nevýhodu představují častá zpoždění. Zvláště na delších trasách se mnohdy stává, že řidič nepřijede včas, což potvrzují mnohé negativní recenze uživatelů těchto zelených spojů.

Sdílet článek

Související články

  • test
    04. prosince 2023|Porovnej24
    Bobování se vrací do hry: TOP 10 bobovacích drah v Česku i za hranicemi

    Bobování je opět trendy: Ať už vyrážíte na poslední chvíli, nebo plánujete zimní radovánky a dovolenou v předstihu, zařaďte na program také sáňkování a bobování. Na nejlepších drahách v Česku je to totiž parádní zábava i pro dospělé.

  • test
    02. listopadu 2023|Porovnej24
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    31. října 2023|Porovnej24
    15 destinací, kde oslavíte ten nejstrašidelnější Halloween!

    Halloween je svátkem, který je nejvíce rozšířený v anglosaských zemích, čím dál tím větší oblibě se však těší také v České republice. A oblibu má nejenom u dětí, ale také dospělých, kteří mají možnost obléknout si strašidelné kostýmy a ozdobit svůj domov vydlabanými dýněmi.

  • test
    12. července 2023|Porovnej24
    Kypr: Jak se vyhnout přeplněným plážím a najít skryté poklady?

    Kypr je ostrov slunce, idylických pláží a bohatého kulturního dědictví. Tato malebná destinace ve východním Středomoří láká návštěvníky svým teplým a příjemným podnebím, které nabízí dlouhé slunečné dny a jasně modré nebe.

  • test
    10. července 2023|Porovnej24
    Jak prožít nezapomenutelné léto ve Finsku? 7 tipů, co vidět a dělat

    Navštivte Finsko a objevte kouzlo finského léta! Čeká na vás nezapomenutelná dovolená. Užijte si léto v přírodě, navštivte sauny i historická města. Nevynechejte ani tajemné Laponsko a malebné národní parky. Užijte si pikniky u jezer, sledujte polární záři a ochutnejte finskou kuchyni.

  • test
    05. července 2023|Porovnej24
    Váha zavazadla do letadla: Jak se liší podle leteckých společností a destinací?

    Po napjatých letech s omezeným cestováním vás možná přepadla chuť zaletět na pořádnou dovolenou. Pokud letíte poprvé po dlouhé době, vyvstává ohledně cest letadlem mnoho otázek. Některé se určitě točí kolem zavazadel. V tomto článku si řekneme, jaká je povolená velikost a váha zavazadla do letadla.

  • test
    03. července 2023|Porovnej24
    Cestovní pojištění 2023: Nejvíce navštěvované země a nejoblíbenější pojišťovny

    Blíží se doba dovolených a ať už se chystáte letecky do exotické destinace, či autem kousek za hranice – nezapomeňte na dobré cestovní pojištění pro sezónu 2023. Pojišťovny i letos přicházejí s pestrou nabídkou produktů. Při výběru toho vhodného pro vás a vaši rodinu se můžete inspirovat naším článkem. Konkrétní nabídku dané pojišťovny si ale vždy před pořízením pojištění ověřte. Podmínky se mohou vyvíjet v čase.

  • test
    07. června 2023|Porovnej24
    Arménie: Cestovatelský průvodce pro malé i velké dobrodruhy

    Celý týden na pláži, do toho jeden celodenní výlet s průvodcem v autobuse. Ještě návštěva doporučeného kostela, zámku, přírodní památky. Ne každý je nastavený na takové cestování. Proto se nechte zlákat do méně turisticky známé Arménie.

  • test
    05. června 2023|Porovnej24
    Irsko: země zelených luk, piva a leprikónů. Jak si užít ostrov jako místní obyvatelé?

    Irsko máme spojené se sytě zelenou barvou a kovově šedou oblohou, ze které bude co nevidět pršet. Z každého koutu země na vás dýchne buď nevídaná historie nebo naopak přírodní úkaz. Přečtěte si, co stojí za to navštívit.

  • test
    17. května 2023|Porovnej24
    10 důvodů, proč je Portugalsko ideální destinací pro vaši dovolenou

    Portugalsko je ideálním místem pro dovolenou plnou slunce, moře, kultury a zábavy. Přečtěte si, co vás čeká v této nádherné zemi a co si při její návštěvě nenechat ujít.