Menu

Madeira: Kdy jet? Co vidět? A další cestovatelské tipy!

Aktualizováno dne 4.5.2022

Po zimě, deštích a mlhách se začíná pomalu oteplovat. Někteří už ve slunečních paprscích vidí letní měsíce. Je zkrátka čas řešit letní dovolenou. Letos to vypadá, že pandemie COVID-19 nebude cestování nijak výrazně brzdit. Podívejte se na náš tip: Madeira.

Madeira: Kdy jet? Co vidět? A další cestovatelské tipy!
13 minut čtení
Cestovní pojištění

Madeira je vulkanického původu. To má svůj odraz i v tom, že pláže Madeiry jsou pro nás možná netypicky černé s oblázky nebo s tmavým pískem. Pokud narazíte na světlý písek, jde obvykle o uměle vytvořenou pláž s pískem z Portugalska nebo severní Afriky. Teplota moře Madeiry, tedy oceánu, je v těchto místech k turistům přívětivá a bývá teplejší než v jiných turistických destinacích, které Atlantský oceán obklopuje.

Madeira na mapě

Kde je Madeira?

Madeira je ostrov a leží v Atlantském oceánu. Ačkoliv patří Portugalsku, na vzdálenost má blíže Afriku. Do Lisabonu je to z Madeiry 980 kilometrů, zatímco do Maroka 580 kilometrů. Jižně od Madeiry se nachází ještě španělské Kanárské ostrovy, které jsou cílem turistů i na Vánoce. Možná vám není ani neznámé její hlavní město Funchal. Madeira byla společně s ostatními ostrovy Madeirského souostroví uznána jako autonomní oblast a je členem Evropské unie.

Tip! Nezapomínejte ani na cestovní pojištění. U nás jej máte od 7 Kč/den. Navíc se můžete připojistit i například na COVID-19 nebo sportovní aktivity. Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo zde:
Spočítejte si cestovní pojištění

madeira

Madeira - kdy jet?

Kdy je ideální doba na cestu na Madeiru? Hodně záleží na tom, co chcete na ostrově podniknout. Vybírejte samozřejmě s ohledem na průměrnou teplotu vzduchu, oceánu a množství srážek. Typické středomořské tropy na Madeiře nečekejte, zato je počasí Madeiry poměrně stabilní a předvídatelné.

Měsíc Průměrná teplota vzduchu ve stínu ve °C Průměrná teplota oceánu ve °C Množství srážek v mm
leden 19 18 70
únor 18 18 71
březen 19 18 59
duben 19 18 37
květen 21 19 18
červen 22 20 4
červenec 25 22 1
srpen 25 22 2
září 24 23 24
říjen 23 22 68
listopad 22 21 81
prosinec 19 19 78

Madeira je ostrovem věčného jara. Říká se jí tak pro poměrně stabilní podnebí bez výrazných výkyvů. To zaručuje teplý Golfský proud a vítr vanoucí od Atlantiku. Jižní strana ostrova je přece jen nejstabilnější. Horské oblasti častěji potkávají deště, mlhy a nižší teploty. Deštivá bývá Madeira hlavně na jaře a na podzim.

V letních měsících je ostrov ideální nejen na klasickou odpočinkovou dovolenou. Hodí se i na sport, cyklo výlety a turistiku. Počítejte ale s tím, že čistá modrá vymetená obloha bude převážně jen dopoledne. V průběhu dne z hor sestupují mraky, které naopak lákají k poznávání ostrova.

madeira

Madeira - co vidět?

Na většině dovolených láká turisty hlavní město. Hlavní města vypovídají o kultuře a historii lidí, kteří zde žili a žijí. Madeira pro svoji velikost umožňuje téměř každému turistovi, aby se do hlavního města zajel podívat, pokud o to má zájem.

funchal madeira

1.) Funchal 

Ve městě Funchal se budete šplhat strmými úzkými uličkami s kočičími hlavami. Samotné město začíná přírodní zátokou. Na ochranu před útoky pirátů byly vybudovány čtyři pevnosti, tři se dochovaly doteď. Procházka po promenádě je klasická povinnost u každého přímořského města. Na Madeiře se promenádou dostanete soše Krista v Garajau.

monte madeira

2.) Monte

Širší oblast hlavního města stoupá od Atlantského pobřeží až do vnitrozemních kopců s výletním místem Monte. Pokud hledáte výhledy do krajiny, doporučujeme vydat se právě sem. Využít můžete některou z lanovek, nebo riskněte jízdu proutěným vozíkem s řidičem v tradičním bílém kroji. Z Monte dohlédnete na Atlantský oceán, blízkou botanickou zahradu Jardim Tropical Monte Palace i na kostel Nossa Senhora do Monte, pod kterým je pohřben Karel I., poslední rakousko-uherský císař a český král.

botanická zahrada madeira

3.) Botanická zahrada

Botanická zahrada je sama o sobě místem, kde můžete strávit den. Je to místo kašen, kaskád, bludišť chodníků, mostů a rybníků s černými labutěmi. Z květin se zde dočkáte azalek, orchidejí, kamélií, typické flory Madeiry, ale i rostlin z Číny a Japonska.

aquapark madeira

4.) Aquapark Santa Cruz

Čím na Madeiře nadchnout děti, které se po historii dvakrát neženou? I zde najdete akvapark. Jediným vodním parkem je Aquapark Santa Cruz. Nachází se asi 15 kilometrů od hlavního města. Nepatří mezi největší vodní parky, ale vyřádí se v něm všichni. Najdete v něm pětici tobogánů, divokou řeku, klouzačky, černou díru, peřeje, bazény.

  • Adresa: Ribeira da Boa Ventura – S. Pedro 9100-139
  • Otevřeno: 10 – 18 hodin
  • Vstupné: dospělí 6,5 Euro, děti 5-12 let 3 Euro

Tip! Je dobré mít sjednané úrazové pojištění pro děti i doma v České republice. Už za pár korun měsíčně pojistíte například rizika trvalých následků nebo hospitalizaci.
Spočítejte si úrazové pojištění

madeira pěší túry

Madeira - pěší túry

Právě vyvážené podnebí, při kterém se odpoledne zatahuje a není nesnesitelné vedro, dělá z Madeiry ideální místo turistických výletů po celý rok. Vyrazit na ně můžete po vlastní ose, nebo s cestovkou. Vynechat byste neměli vesnici Portela, v jejímž okolí jsou levády.

1.) Levády 

Levády představují jedinečný zavlažovací systém, který svádí vodu ze severních hor na blízká terasovitá pole na pobřeží. V okolí jsou nenáročné turistické trasy s úchvatnými výhledy na severní pobřeží.

2.) Východní pobřeží

Východní pobřeží láká k procházkám pro své různobarevné útesy. Holé skály, oceán, polopoušť. Východní výběžek ostrova je jedinečný protiklad zbylé zelené části ostrova. Vydali jste se na výlet za dobré viditelnosti? Pak dohlédnete i na sousední ostrov Porto Santo. Projděte i tím nejužším místem ostrova a zamiřte do domku farmy Casa da Sardinha.

3.) Hora Pico Ruivo

Výstup na nejvyšší horu ostrova Pico Ruivo je pro zdatné turisty, kteří se nebojí výšek, nebo spíše pohledu z výšky dolů. Odměnou jsou nejen výhledy, ale i skály, tunely. Zadarmo tato cesta ale není - stoupání střídá klesání a to znovu stoupání. Podobně si užijete i stoupání na sedlo Boca do Risco s příslibem nádherných výhledů. Cestou z Porto da Cruz vás čeká vůně eukalyptových lesů.

4.) Vyhlídka Cabo Girão

Z přírodních zajímavostí stojí za návštěvu i jeden z nejvyšších útesů na světě - vyhlídka Cabo Girão. Pro trochu relaxace zajeďte do vyhlášených lávových bazénků v Porto Moniz. Při tůrách nevíte, kdy vám nešťastně uklouzne noha na kameni. Lepší je mít s sebou parťáka v podobě pojištění.

Kolik důvodů je potřeba, abyste se vydali na Madeiru? Pokud je problém v nedostatku peněz, podívejte se na naši nabídku úvěrů. Odkládat dovolenou na období, až se to bude více hodit, nemusí v současné nejisté situaci vést ke splnění vašeho snu.

Tip! Pro ubytování mimo ČR využijte naši slevu. Při rezervaci hotelu či penzionu klikněte na Booking.com a my vám vrátíme 4 % z nákupu zpět.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…