Menu

Mexiko: 15 míst, která na dovolené prostě musíte navštívit

Aktualizováno dne 8.6.2021

Láká vás dovolená v exotice? Chcete vyjet za teplem, bělostnými plážemi, průzračným mořem a propojit chvíle strávené na lehátku u moře s návštěvou měst známých pro své památky? Pak je pro vás Mexiko tou pravou zemí.

Mexiko: 15 míst, která na dovolené prostě musíte navštívit
18 minut čtení
Cestovní pojištění

K tomu, abyste navštívili všechna zajímavá místa v Mexiku, by vám nestačil ani rok. Je jich totiž opravdu nespočet. V první řadě byste rozhodně neměli vynechat Mexico City, tedy hlavní město Mexika s řadou významných památek. Jaká další zajímavá místa v Mexiku navštívit a jaké jsou aktuální podmínky pro vstup do této země? V tomto článku vám přiblížíme, jak by mohla vypadat vaše letošní dovolená snů.

COVID-19 a Mexiko:

  • Cesta do Mexika: Vyrazit můžete klidně už nyní, vstup leteckou dopravou do této země totiž není výrazně omezený a dokonce není požadovaný ani negativní test na Covid, rozhodně však není od věci, mít ho s sebou. Před cestou do Mexika je nutné vyplnit formulář.
  • Cesta zpět: Ještě před návratem do ČR je nutné podstoupit testování na Covid, musíte mít buď max. 72 hodin starý PCR test, nebo max. 24 hodin starý antigenní test. Po návratu je povinná 5denní karanténa ukončená negativním PCR testem.

mexico city

1.) Mexico City

Za návštěvu jednoznačně stojí hlavní město Mexika – Mexico City, které je s 8,8 miliony obyvatel nejlidnatějším městem Severní Ameriky a zároveň je jedním z nejdůležitějších finančních i kulturních center světa. Mexico City láká zejména na historické památky z dob Aztéků. Co v tomto městě vidět:

  • Historické centrum Centro Historico - je na seznamu UNESCO
  • Náměstí Plaza de la Constitución - patří k největším náměstím světa
  • Bosque de Chapultepec - neboli Kopec cvrčků je největším pakem v Mexico City, nachází se zde ZOO, zábavní park a antropologické muzeum
  • Třída Avenida Presidente Masaryk - ano, čtete správně, třída byla pojmenovaná po prvním československém prezidentovi v roce 1936. Díky luxusním obchodům je často přirovnávaná k 5th Avenue v New Yorku.
  • Čtvrť Coyoacán - krásná čtvrť plná romantických uliček, restaurací i útulných kaváren.

Počasí, Mexiko:

Měsíc Teplota vzduchu Teplota vody Srážky
leden 34 °C 28 °C 11 mm
únor 33 °C 28 °C 6 mm
březen 33 °C 28 °C 9 mm
duben 33 °C 27 °C 19 mm
květen 32 °C 26 °C 54 mm
červen 32 °C 26 °C 122 mm
červenec 32 °C 25 °C 175 mm
srpen 31 °C 25 °C 150 mm
září 32 °C 26 °C 125 mm
říjen 33 °C 27 °C 49 mm
listopad 34 °C 28 °C 10 mm
prosinec 34 °C 28 °C 8 mm

Důležitá telefonní čísla v Mexiku:

  • předvolba do ČR: 00420
  • předvolba do Mexika: 0052
  • České velvyslanectví v Mexiku: 55312544, 55312777
  • policie, ambulance, hasiči mají univerzální číslo: 060, 080
  • lékařská pomoc: 5271 2222, 5563 0686, 5588 5100
  • informační služba a pomoc pro turisty: 5250 0123
  • turistická policie: 5250 8221
  • oznámení trestních činů: 5625 8008, 5625
  • informace o telefonních číslech: 040

Yucatán mexiko

2.) Yucatán

Mexický poloostrov Yucatán je krásnou oblastí plnou nádherných pláží, mayských pyramid i přírodních jezírek. Na tomto poloostrově se nacházejí hned čtyři mexické státy, a sice Yucatán, Campeche, Quintana Roo a Tabasco. Tato oblast umožňuje plavání v krasových jeskyních, návštěvu dechberoucích růžových jezer nebo třeba šnorchlování v podmořském muzeu.

Tip! Nezapomeňte si s sebou do Mexika přibalit také cestovní pojištění, díky kterému můžete předejít případným komplikacím.

Porovnej cestovní pojištění

cancun mexiko

3.) Cancún

Město Cancún, které se nachází na již zmíněném poloostrově Yucatán, patří mezi oblíbená kosmopolitní letoviska. Osloví vás krásnými plážemi i řadou významných kulturních památek, za městem se dokonce nachází cenné pozůstatky mayské civilizace.

Pozor! V Mexiku je časový posun o 7 hodin nazpět. Když my vstáváme, tak na pláži v Yucatánu mají právě půlnoc.

podvodní muzeum Musa

Foto zdroj: Viator

4.) Podvodní muzeum Musa

Fascinuje vás pomořský život? Pak neváhejte navštívit podmořské muzeum Musa, které se nachází v letovisku Cancún. V tomto muzeu uvidíte stovky ponořených betonových soch, čeká vás opravdu nezapomenutelná podívaná.

merida mexiko

5.) Mérida

Mérida je hlavním městem mexického státu Yucatán, získá si vás zejména koloniální architekturou i vyhlášenou yucatanskou kuchyní. Toto město bylo v letech 2000 a 2017 zvoleno severoamerickým hlavním městem kultury, a zcela po právu, v centru se totiž pravidelně konají festivaly, taneční představení nebo promítání světelných efektů na budovy.

Věděli jste, že... si můžete ubytování v Mexiku zarezervovat přes cashback? Tato služba vám za každou rezervaci vrátí část peněz zpět. Cashbacky na ubytování teď najdete například na:

Booking.com - 4 % z nákupu zpět
Agoda.com - až 6 % z nákupu zpět

tulum mexiko

6.) Tulum

Dáváte přednost klidnějším oblastem, které nejsou plné turistů? Pak si vás získá město Tulum, které se nachází v těsné blízkosti krásných pláží, nádherné přírody a také unikátních památek. Za návštěvu stojí například přírodní rezervace Sian Ka´an nebo pyramidový hrad El Castillo.

Acapulco mexiko

7.) Acapulco

Pokud patříte k milovníkům nádherných pláží, získá si vás město Acapulco, jež patří k nejslavnějším a nejstarším mexickým letoviskům. Acapulco se nachází na západním pobřeží Mexika a stalo se úkrytem celé řady holywoodských hvězd a milionářů. Je skvělým místem nejen pro ty, kteří chtějí trávit dovolenou u moře, ale také pro milovníky zábavy a nočního života.

Věděli jste, že.... Voda v Mexiku z vodovodu není pitná, ale všude je bez problémů k dostání balená.

Chichén Itzá

8.) Chichén Itzá

Při návštěvě Mexika si rozhodně nenechejte ujít ani jeden ze sedmi novodobých divů světa, a sice trosky dávného města Chichén Itzá, které jsou jednou z nejvyhledávanějších turistických destinací.

Xcaret

9.) Xcaret

Ekologický archeopark Xcaret byl poprvé veřejnosti otevřený v roce 1990. V tomto parku na vás čeká podívaná na umělé jeskyně a chrámy a také muzeum, ZOO, lázně a taneční show.

Popocatepetl

10.) Popocatépetl

Popocatépetl je nejznámější mexickou sopkou, která se nachází zhruba 70 kilometrů od města Ciudad de Mexico. Jedná se o stále aktivní sopku, která je opředena řadou legend. Popocatépetl je se svými 5 426 metry také druhým nejvyšším vrcholem Mexika.

Tip! Láká vás Mexiko nebo jiná dovolená snů a chtěli byste si na ni půjčit? Jděte na to chytř, nejdříve si porovnejte nabídky trhu:

Porovnej půjčky

Palenque

11.) Palenque

Město Palenque se řadí k největším a nejkrásnějším městům mayského světa. Je obklopeno bujnou vegetací tropické džungle. Pozůstatky starobylého města uprostřed pralesa s řadou významných památek jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.

Věděli jste, že.... Mexiko má zásuvky uzpůsobené na ploché konektory jako v USA. Pro zapojení spotřebičů do sítě, budete potřebovat adaptér.

Puebla

12.) Puebla

Město Puebla je čtvrtým největším městem Mexika a také hlavním městem stejnojmenného státu. Město proslavily nádherné barevné talaverské dlaždice, které zdobí zdi domů, kupole kostelů i interiéry, a také mexické národní jídlo – mole poblano.

Vodopády El Chiflón

13.) Vodopády El Chiflón

Pokud vás nenechává chladnými nádherná příroda, doporučujeme navštívit vodopády El Chiflón uprostřed pralesa, které se nacházejí v mexickém státě Chiapas.

Tip! Mexická měna je peso, u cen se značí symbolem $, ale všude zaplatíte i USD nebo EUR. Aktuální kurz můžete zjistit zde:
Kurzovní kalkulačka

Guanajuato

14.) Guanajuato

Na seznamu světového dědictví UNESCO je zapsané také hlavní město Guanajuato stejnojmenného státu, které turisti navštěvují pro jeho bohatou historii i nezaměnitelný pohled na pestrobarevné domy a budovy.

Oaxaca

15.) Oaxaca

Plánujete Mexiko navštívit na přelomu října a listopadu? Pak by vaší pozornosti rozhodně nemělo uniknout hlavní město Oaxaca stejnojmenného státu, ve kterém se pořádají velkolepé oslavy Día de los Muertos (Den mrtvých).

Mexiko je nádhernou zemí, která rozhodně má turistům co nabídnout. Navštívit můžete řadu měst, která se vyznačují jedinečnou architekturou a památkami nebo také přírodní parky, vodopády a v neposlední řadě bělostné pláže omývané průzračným mořem.

Tip! Další přímořské destinace, ve kterých by se vám ještě mohlo líbit:

* Černá Hora a nezapomenutelná dovolená na Balkáně
* 15 x nejkrásnější řecké ostrovy
* Antalya a další destinace v Turecku, které rozhodně stojí za návštěvu

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…