Menu

Jak na mikrospánek? Tipy, jak vyzrát na tichého zabijáka

Aktualizováno dne 17.6.2021

Kilometry šedé silnice se vám míhají před očima, a vy začínáte být z této monotónní činnosti unavení. Pokud nejste dostatečně odpočinutí, můžete usnout v každém okamžiku. A i kdy je to jen na zlomek sekundy, snadno se stane osudným. Jak na mikrospánek vyzrát?

Jak na mikrospánek? Tipy, jak vyzrát na tichého zabijáka
8 minut čtení
Povinné ručení

Při mikrospánku usnete na pár sekund. Pak se buď probudíte, nebo ne. Po takto krátkodobém spánku následuje zmatenost, člověk se lekne, zpanikaří a strhne volant, kvůli čemuž může dojít k autonehodě. Nepodceňujte nebezpečí a vnímejte příznaky.

mikrospánek

Co je mikrospánek?

Mezinárodní klasifikace spánkových poruch definuje mikrospánek jako krátkou epizodu spánku, která trvá od několika desetin sekundy až po 30 sekund. Během této doby můžete mít buď zavřené nebo otevřené oči, ale nevnímáte žádné vnější podněty jako jsou zvuky nebo vizuální vjemy.

spánek v náklaďáku

Jak poznat, že přichází mikrospánek?

Vaše tělo vám dává znamení předem, že potřebuje odpočinek. Ovšem ne každý těmto znamením naslouchá. Vyzrajte na tichého zabijáka a poznejte včas, že potřebujete pauzu. Únava se projevuje těmito způsoby:

  • snížení postřehu
  • menší soustředěnost
  • zpomalené reakce
  • ospalost
  • pálí oči
  • zívání
  • nemůžete sedět klidně
  • pohybujete hlavou do stran nebo naopak sedíte takřka nehybně
  • cítíte bolest v zádech
  • denní snění
  • nesouvislé myšlenky
  • vyjíždíte ze svého jízdního pruhu
  • jedete těsně za vozem před vámi
  • přehlížíte dopravní značky, signály apod.

Jakmile se tyto příznaky objeví, zastavte na nejbližším odpočívadle, vystupte z auta, jděte se projít, zacvičte si. V ideálním případě si dopřejte chvilku spánku. Napijte se málo slazeného čaje nebo vody. Únavu nezahánějte kouřením nebo medikamenty. Velmi nebezpečná je stereotypní jízda v létě v horku po dálnici, ale i v noci mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní. Jděte na to chytře a předejděte havárii.

Tip! Před dlouhou cestou autem do zahraničí se vám budou hodit naši průvodci:

* Autem do Chorvatska v roce 2021: Na co si dát pozor a co nepodcenit?
* Cesta na Slovensko autem 2021: Kolik zaplatíte a na co si dát pozor?

mikrospánek

Prevence proti mikrospánku

Co můžete udělat, abyste minimalizovali riziko, že se u vás mikrospánek projeví? Připravili jsme si pro vás pár tipů, protože jak je známo, je vždy lepší problémům předcházet než později řešit následky.

1.) Dobrý spánek jako základ

Dobře odpočinutý řidič za volantem neusíná. Proto před jízdou neponocujte, ale jděte včas spát. Klidně se uložte i o hodinu dříve než obvykle. Naplánujte si také přestávky. Zastavit byste měli asi každé dvě hodiny.

Je zajímavé, že nejohroženější skupinou jsou mladí muži do 26 let. Často riskují, předvádějí se a spánek odsouvají až na poslední místo.

2.) Jezděte raději přes den

Pokud máte alespoň trochu možnost, jezděte raději přes den než v noci. Hlavně delší trasy. Jakmile se setmí, začne lidské tělo produkovat hormon melatonin, který způsobuje ospalost. Tím se zvyšuje riziko, že vás přepadne mikrospánek.

3.) Pořiďte si hlídač mikrospánku

Hlídač mikrospánku vypadá trochu jako bluetooth sluchátko, které si připnete na ucho. Jakmile hlídač zaregistruje, že vám během jízdy poklesává hlava, ozve se alarm, který stoprocentně probudí i toho nejunavenějšího řidiče.

Tip! Hlídače mikrospánku si můžete pořídit i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashback na hlídače teď najdete například na:

* AliExpress.com - až 15 % z nákupu zpět

4.) Vynechte řízky a dejte si lehké jídlo

Na cestě se klidně najezte, když vás přepadne hlad, ale odolejte na benzínce knedlíkům a svíčkové nebo smaženému řízku. K psychické a fyzické pohodě přispívá i stabilní hladina cukru. Před cestou se raději nepřejídejte a volte lehčí stravu. Připravte si ovoce, oříšky nebo rozinky. Z těžkých jídel byste byli jen unaveni, protože tělo by spotřebovalo příliš energie na trávení.

5.) Zapněte si rádio

Jak se vám spí v teple a tichu? Určitě skvěle. To se hodí doma v posteli, ale v autě si takovou pohodu raději nedopřávejte. Raději si pusťte hlasitou a taneční hudbu. Otevřete trochu okénko nebo zapněte klimatizaci.

6.) Výběr oblečení je důležitý

Před delší cestou myslete i na vhodné oblečení. Volte takové, které je pohodlné, prodyšné a dobře odvádí pot. V těsném oděvu se nebudete cítit dobře, škodí pokožce i vašim cévám.

7.) Delší pauzy u nemocných

Lidé s problémy se žílami nebo ti, u kterých hrozí riziko onemocnění srdce a cév, by měli stavět častěji, ideálně každou hodinu a vystoupit z auta, napít se hodně vody apod.

8.) Svou únavu nikdy nepodceňujte

Jakmile cítíte, že se vám chce hodně spát, raději nepodceňujte situaci a zastavte i kdybyste byli od doma jen kousek. Usnout můžete během vteřiny. Ospalost je úplně stejně nebezpečná jako opilost a opilí také neřídíte. Raději nechte řídit svého spolujezdce nebo se na odpočívadle chvilku pospěte. Přemáhat mikrospánek není dobré řešení. Mnohem lepší je mu předcházet.

Tip! Hledáte způsob, jak se chránit nejen před škodami na svém zdraví, ale i před finančními škodami, které neopatrným stylem řízení způsobíte ostatním vozidlům na silnici? Vyberte si vhodné povinné ručení. U nás na něm navíc můžete výrazně ušetřit.

Najděte nejvýhodnější povinné ručení

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…