Menu

10 × nejlepší aplikace do auta – mapy, dopravní informace, parkování, hudba a další

26.4.2023

Zatímco dříve se cesty plánovaly doma v obýváku s mapou na konferenčním stole, teď máme chytré mobily a aplikace do auta. S nimi máme na výletech pomocníka, který nám poradí přímo v terénu.

10 × nejlepší aplikace do auta – mapy, dopravní informace, parkování, hudba a další
14 minut čtení
Povinné ručení

Vybrali jsme pro vás aplikace do auta, které budou vaším zdrojem inspirace a zároveň vám v kritickou chvíli dokáží vytáhnout trn z paty. Rozhodně nejde jen o navigaci a mapy, které vám zjednoduší a zpříjemní cestu autem. Některé vám ušetří čas, jiné peníze a další třeba zachrání život. Před cestou už zbývá jediné – nezapomeňte chytrý telefon doma a zajistěte plnou baterii nebo nabíjení po cestě.   

Orientace v mapě a sledování směrovek. Dříve to byl důvod různých hádek, nervozity při cestování a také zbytečně najetých kilometrů. Mezi nejužitečnější aplikace do auta patří rozhodně navigace. Někdy si s námi trochu hrají a posílají nás zkratkami, které bychom vyhodnotili jako cesty pro domácí zvířata, ale většinou jim vděčíme za rychlý a plynulý průjezd městem.

1.   Waze

Tato aplikace do auta musí zaznít. A první místo jí náleží oprávněně. Waze navede řidiče zcela přesně do uvedeného cíle. Uživatel si může vybrat, jestli hledá nejrychlejší, nejkratší anebo prostě nejvhodnější cestu.

  • Co z Waze dělá mistra navigace, to je aktuální dopravní situace. Podle aktuální situace na cestě a vzniklých kolon Waze neustále vyhodnocuje trasy a případně nabídne jinou.
  • Příspěvky ostatních uživatelů obohacují navigaci o místa s radary, úsekovým měřením a semafory se záznamem jízdy na červenou.
  • Každý uživatel může na mapu přidat informaci z aktuální cesty, např. o policejních kontrolách, překážce na cestě, nebezpečném výmolu nebo o nehodě.

2.   Google Maps

Mapy od Googlu také perfektně zvládají navigaci. Oproti Waze je jejich výhodou možnost zadání bodu zájmu v místě bez znalosti přesné adresy. Stačí jen název místa. Stejně tak dohledá i hotely, restaurace, haly, obchody. Google Maps také zobrazují aktuální vytíženost silnic.

  • Oproti Waze ale nemá informaci o aktuálních policejních hlídkách, nově vzniklých překážkách na silnici.
  • Skvělé jsou i po dosažení cíle. Vidíte, co můžete v okolí podniknout, zobrazují se památky, restaurace, dětská hřiště. 

3.   Mapy.cz

České ručičky vyvinuly pro Seznam.cz mapovou aplikaci Mapy.cz a povedla se jim. Zobrazuje podrobně nejen Českou republiku, ale prakticky celý svět. Když po nalezení cíle toužíte vyběhnout na běžky, zvolíte si zimní mód a vidíte tratě. Na léto si můžete mapu  přehodit na turistické cesty a vrstevnice.

  • Ve městech zobrazuje parkovací zóny, jejich cenu i možnost překliknout na platbu.
  • Mapy si můžete stáhnout také k offline prohlížení.

Tip! Chytré aplikace do auta vám ušetří hodně času a nervů, ušetřit můžete ale i své peníze v peněžence. Jak? Jednoduše si porovnejte ceny povinného ručení a vyberte si tu nejvýhodnější pro vás. V našem srovnávači si můžete srovnat nabídky různých pojišťoven během pár minut a ihned zjistíte, kdo nabízí tu nejlevnější:

Srovnejte si ceny povinného ručení

parkování

Parkování – přehledné aplikace do auta

Jedna věc je dojet bezpečně a v očekávaný čas na místo, druhá věc je zbavit se auta a jít se věnovat tomu, proč jste někam jeli. Noční můra řidiče spočívá v tom, že v neznámém místě krouží a hledá místo k zaparkování. Tyto aplikace do auta vám pomohou.

4.   Parkopedia Parking

Pokrývá nejen Českou republiku, ale funguje i v zahraničí. Především v cizině ji oceníte, pokud neznáte místní zvyky a systém městských zón. V pražských zónách však selhává a nezobrazuje jejich rozložení, ani cenu za parkování v zónách. Stejně tak v ní není vidět klasické bezplatné parkování v ulicích města.

  • Aplikace Parkopedia zobrazuje parkovací domy, velká parkoviště, odstavné plochy, P+R a jejich volnou kapacitu.

5.   MPLA.IO

Parkování v Praze a okolí je z důvodu nejrůznějších zón trochu oříšek, i když najdete volné místo. S aplikací MPLA získáte přehled o zónách dostupných jen pro rezidenty a o zónách, kde smí parkovat všichni, a to včetně ceny za hodinu stání. 

  • Při dosažení cíle už nemusíte zpoza volantu vyhlížet parkovací automat, počítat peníze a přemýšlet nad číslem SPZ.
  • V aplikaci rovnou vyberete dobu, využijete předvyplněnou značku i uloženou platební kartu.
  • Před koncem doby parkování vás upozorní a vzdáleně jen přes aplikaci si dobu prodloužíte. Žádné další vybíhání na ulici a nové zadávání do parkovacího automatu.

Tankování – kde je nejlevnější benzín a nafta?

Ceny benzínu a nafty jsou jako na houpačce. Proto se hodí aplikace do auta, které srovnávají ceny nejbližších benzinek, nebo vám na cestách poradí, za jak dlouho bude další benzinka.

6.   Fuelio – tankování a náklady

S aplikací Fuelio získáte palivový deník, do kterého si zaznamenáváte množství čerpaných pohonných hmot, ujeté kilometry, průměrnou spotřebu, cenu paliva i celkové náklady na auto.

  • Pokud povolíte aktuální polohu, získáte informaci o nejbližších benzinových stanicích a jejich cenách.
  • Řazení je možné podle vzdálenosti, nejlepší ceny i celkového hodnocení uživatelů.

7.   PlugShare

Nastupující elektromobilita si vyžaduje i lepší přehled o dostupných dobíjecích stanicích. Jednu z nejpřesnějších map dobíjecích stanic má aplikace PlugShare.

  • Velké plus je, že data do ní doplňují samotní uživatelé.
  • Vložit můžete i fotku, komentář.

8.   Android Auto/CarPlay

Android Auto (pro Android), CarPlay (pro iOS) bude váš virtuální asistent při jízdě automobilem.

  • Nemusíte nic mačkat, hledat na displeji. Stačí jen hlasový povel a aplikace vám řekne odpověď, zahraje vybranou písničku, přeprogramuje navigaci, najde vám restauraci, splní úkol, poradí.

Tip! Přečtěte si náš další článek: Proč jsou u nás drahé pohonné hmoty? Z čeho se skládá cena benzínu a nafty?

další aplikace do auta

Ostatní neméně důležité aplikace do auta

Udělejte si jízdu příjemnou a bezpečnou. Jen málokdo jezdí bez zapnutého rádia nebo puštěné hudby. Plus pro vás máme jednu aplikaci pro případ potíží.

9.   Spotify

Na Spotify si zvolíte oblíbené písničky, uděláte si vlastní playlist, přehrajete playlist někoho jiného, nebo si vyberete podcast, audioknihu. Stačí mobil s aplikací propojit s autem přes Bluetooth a máte k cestování ten pravý hudební mix.

  • Měsíčně tato aplikace stojí okolo 200 korun, pokud ji chcete mít bez reklam a s možností okamžitého přehrávání vybraných písniček nebo přeskakování.

10.   Záchranka

Aplikace pro řidiče, neřidiče, chodce, pro každého s telefonem. Aplikace vás dokáže okamžitě spojit se záchrannou službou. Ta přitom rovnou vidí polohu volajícího a může vyslat záchranné vozidlo. Pomocí telefonu jí zprostředkujete pohled na celou situaci.

  • Aplikace také obsahuje uložené návody první pomoci v nejrůznějších situacích. Ty je vhodné prostudovat předem a občas si je zopakovat. 

Aplikace do auta -  ke stažení

Všechny uvedené aplikace do auta si můžete stáhnout jak pro Android, tak pro operační systém iOS.

Aplikace do auta Stažení pro Android Stažení pro iOS
Waze Android iOS
Google Maps Android iOS
Mapy.cz Android iOS
Parkopedia Parking Android iOS
MPLA.IO Android iOS
Fuelio Android iOS
PlugShare Android iOS
Android Auto/CarPlay Android iOS
Spotify Android iOS
Záchranka Android iOS

Nezapomeňte, že za volantem máte mít jedinou starost – dopravní situaci. Soustřeďte se výhradně na provoz, chodce, ostatní účastníky provozu. Aplikace do auta a objevování jejich funkcionalit si nechte na doma. Až je budete znát, dejte jim šanci naostro. 

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…