Menu

Nejlepší navigace do auta pro každou situaci: Tipy, jak se neztratit na cestách

19.6.2023

Obvykle chceme trávit zavření v autě na výletech i pravidelných trasách co nejméně času. Cílem většiny cest je dostat se z bodu A do bodu B. Výjimkou jsou dobrodruzi, kteří rádi náhodně objevují nová místa. Stěžejní je pro většinu z nás navigace do auta, která zvládá reagovat na aktuální situaci na cestách.

Nejlepší navigace do auta pro každou situaci: Tipy, jak se neztratit na cestách
13 minut čtení
Povinné ručení

Při výběru navigace do auta zvažte, jestli ji budete používat na mobilu. V takovém případě využijte některou z dostupných aplikací. Další možností jsou navigace kupované včetně displeje. Jejich výhoda spočívá právě ve velikosti a kvalitě obrazovky. Někteří výrobci vozidel dodávají navigace do aut v rámci zabudovaného infopanelu. Záleží na preferencích a financích, které do navigace plánujete investovat. Zásadní je ovšem kvalita dodávaných map.

Nejlepší navigace do auta – aplikace

Koupě navigace není vždy podmínkou, když čekáte kvalitu. Stačí kvalitní a dostatečně rychlý telefon s dobrým rozlišením, datový tarif a na cestách si vystačíte i s aplikacemi pro mobil.

Waze

Navigace Waze je ke stažení zdarma. Na základě průjezdu ostatních uživatelů zobrazuje informace o aktuální průjezdnosti jednotlivých míst. Navigování je adaptivní podle vzniklé situace. O prodloužení délky trasy vás okamžitě notifikuje, případně přesměruje na jinou cestu, abyste se koloně vyhnuli. Benefitem je také zobrazená maximálně povolená rychlost.

Vzhledem k oblíbenosti této navigace v České republice je stále aktuální a informace o kolonách a odstavených vozidlech s ní máte opravdu z první ruky. Oceníte to třeba v době nově vzniklých uzavírek ulic. Pro někoho oblíbené, pro jiné kontroverzní, je také hlášení o policejních hlídkách a kontrolách na cestě.

Mapy Google

Informace o aktuálních uzavírkách a vznikajících kolonách mají také Google Maps. Jejich důležitým benefitem oproti Waze jsou další body zájmu. Zatímco Waze je orientován čistě na dopravní informace, Google Maps vede v dohledávání blízké restaurace, památky, sportoviště, dětského hřiště.

Aplikace Google Maps je propojena s ostatními službami Google. Rovnou tak získáte informaci o hodnocení uživatelů daného místa. Překliknete se do otevíracích hodin, ceny vstupného.

Mapy.cz

Mapy.cz je další navigace do auta v češtině, která má co nabídnout i přes silnou konkurenci Waze a Google Maps. Mapy.cz zvládají něco, co předchozí dvě neumí. Jsou perfektní na české podmínky. Zahrnují turistické mapy, ve kterých si rovnou zobrazíte turistické cesty. Zvládají navigaci nejen pro automobily, ale navedou i pěší nebo cyklisty s pomocí cyklostezek. Řidiče v Praze nadchne informace o zónách a jejich ceně za hodinu parkování včetně prokliku na zaplacení.

Apple Maps

Pro iOS vznikly Apple Maps, které jsou srovnatelné s Google Maps. Navigace je spojená s hlasovým systémem Siri. Uživatelé si chválí hlasové navádění, které oznámí např.: „Na příští křižovatce odbočte vpravo,“ místo „Zabočte za 200 metrů.“ První varianta, kterou používá Apple, je pro řidiče pochopitelnější než odpočet metrů. Stejně jako Google obsahuje aktuální dopravní situaci.

Tip! Chcete-li ušetřit a zároveň získat kvalitní povinné ručení, naše srovnávač je tu pro vás. Najděte ideální poměr ceny a parametrů, který vyhovuje vašim potřebám a rozpočtu. Nechte nás vám pomoci najít tu nejlepší nabídku.

Porovnej povinná ručení

nejlepší navigace do auta

Samostatná GPS navigace do auta

Pokud nemáte dostatečně výkonný mobil, nebo ho nechcete používat na navigaci, pořiďte si samostatnou GPS navigaci do auta. Základní modely jsou poměrně levné, ale zvládnou čistě jen přesun z bodu A do bodu B. Kvalitní modely už zahrnují také aktuální dopravní informace.

TomTom

TomTom je zavedená GPS navigace do auta. Nabízí přesné mapy i aktualizované dopravní informace v reálném čase. S nákupem navigace TomTom máte doživotní aktualizaci map bez dalších nákladů. Zařízení GPS TomTom jsou známá svým uživatelsky přívětivým rozhraním a rozsáhlými databázemi bodů zájmu.

Zařízení TomTom jsou vybavena pokročilým naváděním do jízdních pruhů. Zobrazuje jasné vizuální pokyny a hlasové výzvy pro složité křižovatky a sjezdy z dálnic. Tato funkce pomáhá řidičům s jistotou projíždět složitým uspořádáním silnic a snižuje tak pravděpodobnost, že odbočku přehlédnete nebo provedete špatný manévr. Vaše jízda bude čitelnější.

Připlatit si můžete informace o jízdních radarech. U verze TomTom Go 7 také  informaci o cenách pohonných hmot a parkování.

Cena:

  • TomTom GO Discover 7″ - cca 9.000 Kč
  • TomTom Go Classic 5″ - 3.200 Kč

Navitel

Navigace Navitel patří na českém trhu k těm nejoblíbenějším. Důvodem je příznivá cena za poměrně rozsáhlé služby. Bývá vybavena velkou přehlednou obrazovkou, kterou můžete ovládat hlasovými příkazy. Situaci dokáže rychle přepočítat a řidiči vypomáhá přes asistenta jízdních pruhů. Automobilová navigace Navitel dokáže kromě toho upozornit na radary a co je zajímavé, tak také na přítomnost zpomalovacích prahů. Má v sobě 47 předinstalovaných offline map. Očekávat můžete mapy států Evropské unie s doživotní aktualizací.

Cena:

  • Navitel E700 – cca 1.900 Kč
  • Navitel G550 – cca 3.300 Kč

gps navigace do auta

Vestavěná navigace do auta

V nových autech nebo starších ve vyšší výbavě je navigace do auta přímo zabudovaná. Jde o vestavěnou obrazovku s dotykovým nebo hlasovým ovládáním. Typický je větší displej než jaký máte na mobilu. Zabudovaný displej je napojený na ostatní systémy auta. Neřešíte jeho nabíjení ani boj se zapojením napájecího kabelu či držáku. Nic tak nevstupuje do zorného pole řidiče. K novému automobilu dostanete navigaci s aktualizacemi na několik let zdarma. Poté vám zůstane navigace dále, ale není aktualizovaná.

Infotainment panel na druhou stranu umí spoustu dalších věcí. Telefonovat, zobrazuje přehrávanou hudbu, informace o automobilu. Vestavěné navigace s online připojením jsou na stejné informační úrovni o aktuální dopravě jako aplikace do mobilu. U starších verzí navigací je možné dosáhnout stejného efektu prostřednictvím mobilního hotspotu. U některých modelů si můžete mapu promítnout přímo do přístrojové desky – přístrojového štítu.

Tip! Neztrácejte se v labyrintu havarijních pojištění, najděte si ten správný směr s naším srovnávačem. Stejně jako navigace v autě vás povede k cíli, náš nástroj vás navede k nejlepšímu pojištění pro vaše auto. Ušetřete čas, peníze a získejte klid s naším srovnávačem havarijního pojištění.

Začněte srovnávat

muž a žena s mapou v ruce

Další aplikace do auta pro vaši cestu

GPS do auta se dá využít i jinak. Pokud svou aktuální polohu sdílíte s dalšími aplikacemi, můžete získat přímo z cest informaci o nejvýhodnějších cenách benzinu nebo volných parkovacích místech v okolí.

MPLA.IO

S aplikací MPLA získáte přehled o zónách dostupných jen pro rezidenty a o zónách, kde smí parkovat všichni, a to včetně ceny za hodinu stání. V aplikaci si přednastavíte svou SPZ i platební kartu a na místě rovnou zaplatíte aniž byste museli hledat parkovací automat. Před koncem doby parkování vás aplikace upozorní a vy si můžete parkovné vzdáleně snadno prodloužit.

Parkopedia Parking

Aplikace Parkopedia zobrazuje parkovací domy, velká parkoviště, odstavné plochy, P+R a jejich volnou kapacitu. Pokrývá nejen Českou republiku, ale funguje i v zahraničí. Oceníte ji v zahraničí, pokud neznáte místní zvyky a systém městských zón. Prozatím v ní chybí klasické bezplatné parkování v ulicích města.

Fuelio – tankování a náklady

S aplikací Fuelio získáte palivový deník, do kterého si zaznamenáváte množství čerpaných pohonných hmot, ujeté kilometry, průměrnou spotřebu, cenu paliva i celkové náklady na auto. Pokud povolíte aktuální polohu, získáte informaci o nejbližších benzinových stanicích a jejich cenách.

PlugShare

Jednu z nejpřesnějších map dobíjecích stanic má aplikace PlugShare. Velké plus je, že data do ní doplňují samotní uživatelé. Vložit můžete i fotku, komentář.

Navigace do auta je parťák na cesty, který vás nenechá zabloudit. Může se však stát, že vás vede do míst, kam je ve skutečnosti zákaz vjezdu, nebo je přebudovaná křižovatka. Zásadní je sledovat situaci před vozidlem.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…