Menu

Nejlepší značky aut roku 2023: Srovnání kvality, ceny a spolehlivosti

17.7.2023

Konec spalovacích motorů možná působí dojmem, že automobilky zacílí výhradně na elektromobily a ostatní auta budou upozaděny. Není to tak. Mnohé značky aut neopouští spalováky a hybridy ani v roce 2023 a vznikají skvělá auta, která se umisťují na špičkách žebříčků.

Nejlepší značky aut roku 2023: Srovnání kvality, ceny a spolehlivosti
10 minut čtení
Povinné ručení

Pokud vás v dohledné době čeká nákup auta a nevíte, jaké značky aut jsou nejlepší a jakým směrem byste se měli vydat, načerpejte inspiraci. Podívejte se na výsledky prestižních anket Auto roku 2023, Auto roku ČR a Ženské auto. Máme pro vás také jeden tip z Číny, který se do žebříčků zatím nedostal, ale slibuje překvapivý zážitek za přijatelnou cenu.

Evropské auto roku 2023

Žebříčků a soutěží s automobilovou tematikou je mnoho. Jedna z nejznámějších anket je evropská soutěž Auto roku (Car of the Year, COTY). Letošní volba slavila 60. výročí. A pro titul si v lednu 2023 dojel Jeep Avenger.

Jeep Avenger

Jeep patří mezi americké značky aut, které uspěly i u nás. Anketu však vyhrál úplně poprvé. Avenger byl vyvinut pro evropský trh a evidentně se tento krok vyplatil.

Jde o plně elektrické auto stavěné jako městské SUV. Avenger je nejmenší model této americké značky aut a sedí i do českých měst a parkovacích stání. I v základní verzi máte jako řidič možnost volby jízdních režimů, tempomat a dotykovou obrazovku. O kvalitě auta nemusí být debaty. 

Volkswagen ID. Buzz

Druhé místo této ankety získal Volkswagen. Nečekejte ale klasické auto, jde opravdu o malý autobus. Na cestách s ním rozhodně zaujmete. Počítejte s tím, že se za vámi budou chodci u přechodů otáčet. Uvnitř vás čeká velký prostor. Má 4 místa k sezení, páté je do jisté míry spíše nouzové. Ale vzadu máte úctyhodných 1.125 litrů zavazadlového prostoru. Ačkoliv jde o MPV, kvalita zůstává zachována ve jménu Volkswagen.

Nissan Ariya

Třetí místo této ankety získal automobil Nissan. Ariya je elektrické SUV. V této kategorii zdatně konkuruje Škodě Enyaq. Už v základu má Ariya přední i zadní parkovací senzory, volbu jízdního režimu, inteligentní přední nouzové brzdění s rozpoznáváním chodců a cyklistů, adaptivní tempomat nebo rozpoznávání dopravních značek.

kia niro

Ženské auto roku 2023 - Kia Niro

Na stupně vítězů hlasování evropské Auto roku 2023 se jen těsně nedostalo. Zůstalo na čtvrtém místě. Zato Kia Niro vyhrála anketu Světové ženské auto. Kia patří mezi korejské značky aut, které si u nás vybudovaly dobré jméno s vysokou kvalitou. V České republice se prodává už druhá generace. Kia Niro je dostupná jako hybrid, plug-in hybrid a elektromobil.

První generace tohoto modelu dosáhla v letech 2020-2021 titul nejprodávanějšího modelu Kia v Evropě. Řidič se při jízdě může těšit na spolupráci asistenta pro jízdu na dálnici, systému autonomního nouzového brzdění, asistenta pro odvrácení kolize s vozidlem ve slepém úhlu, asistenta pro zamezení kolizí při couvání během parkování.

Auto roku ČR – jak dopadla anketa?

Svou anketu má i český automobilový trh. Kdo by na prvních místech čekal české značky aut, ten se plete. Na nominaci nestačila pouze modernizace, ale opravdová novinka. Ani do této nominace se tak nedostaly české značky aut. V loňském roce byla v žebříčku Fabia a nakonec byla i mezi finalisty. Za rok 2023 vyhrála nová generace Hondy Civic. Na trhu je v různých obměnách déle než 50 let a prodalo se jí už více než 27 milionů. Vyhrála z 26 celkem nominovaných automobilů.

Honda Civic e: HEV má úsporný hybridní pohon a překvapivý dojezd 840 kilometrů. Automobil není potřeba zapojovat do zásuvky, dobíjí se při jízdě sám. Tento japonský automobil je vybavený nejmodernějšími asistenty. V ceně základního modelu získáte parkovací senzory, zadní parkovací kameru i adaptivní tempomat.

Tip! Při výběru auta roku 2023 hrají roli kvalita, cena a spolehlivost. Stejně tak by mělo být i při výběru havarijního pojištění. S naším srovnávačem najdete pojištění, které nejlépe odpovídá vašim potřebám a očekáváním.

Srovnání havarijního pojištění

značka auta honda

Čínské auto s britským jménem MG

Na český automobilový trh vstoupila značka MG (Morris Garages). Někteří si ji rovnou spojí s britskými sporťáky. Jenže to už je dávno minulost. Automobilka měla finanční potíže a došlo k prodeji Číně. Pár let si dali na vývoj a máme na trhu první vlaštovku. SUV MG HS.

Tento automobil je konkurencí pro Škodu Karoq. Čínské auto má nakonec větší interiér proti českému autu, ale kufr o něco menší. Dostupné je v benzínové verzi anebo s plug-in hybridním pohonem. Oproti Kamiqu má vyšší výkon. Na reálné zkušenosti a dlouhodobý test kvality si musíme ještě počkat.

Uvedené značky aut – srovnání

Všechny značky aut, které se umisťují v soutěžních žebříčcích, dosahují skvělých parametrů v oblasti kvality a spolehlivosti. Jde o léty ověřené automobilky, které se pravidelně drží na špičkách testů. O schopnostech proto nemůže být pochyb.

Značky aut

Cena

Výkon

Kombinovaná spotřeba nebo kombinovaný dojezd

Jeep Avenger Longitude

939.900 Kč

115 kW

400 km

VW ID. Buzz

1.593.854 Kč

150 kW

423 km

Nissan Ariya Advance

1.289.900 Kč

160 kW

403 km

Kia Niro EV

1.294.980 Kč

150 kW

460 km

Honda Civic e: HEV

819.900 Kč

135 kW

840 km

SUV MG HS 1,5 TGI

663.940 Kč

119 kW

7,4 litru

Vybrali jste si, nebo o novém automobilu prostě jen sníte? Pokud jsou na vás ceny nedosažitelné, podívejte se na nabídku bazarových vozidel. V inzerátech najdete auta, která mají jízdní vlastnosti i výbavu rovnu novému automobilu, přitom jsou dostupné za přijatelnější ceny. Pro klidné spaní si přečtěte, co kontrolovat při koupi auta.

Kdykoliv změníte automobil, nezapomeňte na povinné ručení. Bez něj na silnici nesmíte. Musíte ho mít sjednané už při cestě z autosalonu do garáže. U nového automobilu doporučujeme také havarijní pojištění. Jsou to právě nová auta, která si v případě zaviněné havárie zaslouží opravu originálními díly v autorizovaném servisu a ne dolepením dílů z vrakoviště. 

Tip! Absence platného povinného ručení může vést k velkým pokutám. S několika málo kliky můžete najít ideální řešení pro vás a vaše auto.

Online porovnání autopojištění

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…