Menu

Nejpopulárnější barva auta. Jak si vedou Češi v porovnání se světem?

21.5.2020

Jaká je vaše nejoblíbenější barva? A jaká je barva vašeho auta? Shodují se? Pokud ano, pak budete jedni z mála majitelů aut, u kterých k této shodě došlo.

Nejpopulárnější barva auta. Jak si vedou Češi v porovnání se světem?
4 minuty čtení
Povinné ručení

Nejoblíbenější barva aut ve světě

Barevné trendy se průběžně mění, a to platí nejen u barvy oblečení či účesů. Mohli bychom tedy očekávat, že se bude měnit i nejoblíbenější barva auta. Ta je ovšem již několik let stálá. Nejoblíbenější, a tedy nejčastěji prodávaná barva aut po celém světě, vládne už 9 let. A tou barvou je pro některé možná překvapivě…bílá!

Zhruba 38 % aut vyrobených v loňském roce mělo tuto barvu, ale i v dřívějších letech vládla většinově bílá. V roce 2018 mělo bílou barvu celých 41 % pořízených automobilů.

Druhá celosvětově nejoblíbenější barva auta je černá, ta se vyskytuje u 19 % zakoupených automobilů, na třetím místě se umístila šedá s 13 % a následuje stříbrná s 10 % zastoupeného trhu. Nicméně právě šedá barva auta se dostává stále více do popředí. V Evropě se totiž v roce 2018 umístila na druhém místě a v roce 2019 dokonce získala 24 % podílu u prodaných automobilů. O jedno procento tak předčila kralující bílou barvu.

Světu tedy vládnou následující barvy automobilů: bílá, černá a různé odstíny šedé. Jedná se tedy o tzv. achromatické nebo nepestré barvy. Skutečně výrazné barevné odstíny tvoří jen pětinu prodaných aut.

Tip! Před tím, než se vypravíte na cesty, ujistitě se, že máte platné povinné ručení. To nejvýhodnější najdete do minuty v našem nezávislém porovnávači. Zkuste si ho tady:

Porovnej povinná ručení

bílá barva auta

Jakou barvu aut preferují Češi?

Co se týče nejčastějších barev u prodaných automobilů v České republice, tak kopírují světové trendy. Ano je to tak, bílá barva auta je nejpopulárnější i u nás. A jako Evropané máme hned druhou v oblibě šedou. Na třetím místě se v roce 2019 umístila modrá a po ní následovala barva černá. Tyto informace jsou závěrem, který vyplynul z individuálních statistik jednotlivých výrobců.

Například automobilka Škoda uvádí, že u loňských nejvíce prodávaných modelů vedla šedá metalíza. Konkrétně se jednalo o 16 % z celkového počtu prodaných automobilů. Po šedé následovala černá barva auta a teprve po ní bílá.

V roce 2018 u nás nejvíce registrovaná barva auta byla bílá. Konkrétně se jednalo o 29 % registrovaných aut, následovala šedá s 24 %, a nakonec modrá se 14 %.

stříbrná metalíza

Jedeme s trendy

Jak je vidět, Česká republika má v oblibě stejnou barevnou škálu jako zbytek světa. A přestože si mnoho lidí říká, že na bílé bude všechno vidět, její jednoduchá krása a elegance láká mnohé řidiče. Možná slyšeli mýtus, že policie staví auta s bílou barvou méně často.

Ať už pro svůj automobil zvolíte kteroukoliv barvu, přejeme šťastnou a bezpečnou cestu.

Tip! Věděli jste, že existují prodejci autodoplňků, kteří vám za nákup u nich ještě zaplatí? Podívejte se třeba na:

* Jaknaauto.cz
* Autohotarek.cz
* E-autopotahy.cz

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…