Menu

Paříž: Co byste neměli promeškat během eurovíkendu v nejromantičtějším městě světa?

Aktualizováno dne 28.6.2021

Letíte do Paříže na prodloužený víkend a chcete toho stihnout, co nejvíce? Sepsali jsme seznam míst, která byste rozhodně neměli minout. Na druhé straně, nezapomeňte si také užít neopakovatelnou atmosféru nejromantičtějšího města planety. Paříž je totiž dokonalé místo pro romantiku ve dvou.

Paříž: Co byste neměli promeškat během eurovíkendu v nejromantičtějším městě světa?
16 minut čtení
Cestovní pojištění

Město na Seinou je plné míst a památek, které stojí za vidění. A je jedno, zda chcete Paříž navštívit poprvé, nebo se do ní vracíte. Vždy je co objevovat. Pro všechny, kteří do Paříže míří poprvé, jsme připravili seznam tipů, co navštívit a kam zajít. Nezapomeňte ani na slavnou francouzskou kuchyni, lahodná vína a nepřekonatelný výběr sýrů. Paříž je ale také velkoměsto a těm patří jisté nešvary. Upozorníme vás, na co je dobré dát si pozor, aby se odpočinkový výlet nezměnil v hromadu starostí.

Paříž

Paříž, co vidět?

Paříž je městem módy, lásky a samozřejmě gastronomickým rájem. Je ideálním místem jak pro zamilované páry, tak i pro partu dobrodruhů, anebo pro ty co jsou single. Každý si v Paříži přijde na to své a rozhodně okouzlí každého.

Nejromantičtější místa Paříže

1.) Nejromantičtější místa Paříže

Nejkrásnější pohled na Paříž je z výšky. Vystoupejte proto na Eiffleovu věž nebo se vydejte do kavárny na střeše obchodního domu Printemps. K romantickým procházkám zve nábřeží Seiny, uličky Montmartru i některý z mnoha parků a zahrad. K těm nejkrásnějším patří Lucemburská zahrada nebo zahrady Tuileries. Vrcholem romantiky je pak večerní plavba na Seině.

Eiffleova věž, vstupné:

Typ vstupného Dospělý Dítě (od 12 do 24 let) Dítě (od 4 do 11 let)
1. + 2. patro (výtah) 16,6 €  8,3 €  4,1 € 
1. + 2. + 3. patro (výtah) 25,9 €  13 €  6,5 € 
1. + 2. patro (schody) 10,4 €  5,2 €  2,6 € 

Tip! Ceny se mohou v průběhu roku měnit, aktuální ceník naleznete na oficiálních stránkách Eiffelovy věže.

kostely v paříži

2.) Památky, které jsou zadarmo

Vstupy jsou v Paříži téměř všude placené. Zadarmo se dostanete například do Baziliky Sacré Coeur na kopci Montmartre. Bazilika svítí nad Paříží jako bílý maják. Užijete si procházku po Montmartru, který je od pradávna centrem umělecky založených duší. Dalším místem, kam se obvykle dostanete bez poplatku, bývá katedrála Notre-Dame, která leží na ostrově Il de la Cité uprostřed Seiny. Bohužel zatím v ní probíhá rekonstrukce po ničivém požáru a je uzavřena. Vstupy zdarma mají i další kostely, chrámy a památky:

  • Kostel Madeleine
  • Elysejský palác
  • Královský palác

muzea v paříži

3.) Muzea v Paříži

Muzeí je v Paříži nespočet. Za víkend, i když prodloužený, jich ale nestihnete moc. Doporučujeme vybrat si ta hlavní. Navštivte tedy alespoň pověstný Louvre a muzeum d´Orsay. V Louvru uvidíte slavnou Monu Lisu, egyptské památky i bohaté malířské sbírky. Muzeum d´Orsay je pak věnováno čistě evropskému umění mezi lety 1848 a 1914. Prozkoumat zde můžete obrazy slavných francouzských impresionistů.

Muzeum Mládež do 25 let Dospělí Osoby do 18 let
Louvre zdarma 17 €  
Muzeum armády (Musée de l’Armée) - 14 € zdarma*
Musée d´Orsay 13 € / zdarma** 16 € zdarma

*zdarma pro osoby se zdravotním postižením a jejich doprovod, osoby pod 18 let, uchazeče o zaměstnání a lidi na podpoře příjmu

**zdarma do 18 let a pro studenty z EU 18 – 25 let

Versailles

4.) Když máte den v Paříži navíc

Stranou Paříže leží sídlo francouzských králů a jedna z nejkrásnějších památek francouzského barokního klasicismu, zámek Versailles. K zámku přiléhají obrovské zahrady, které nesmíte při návštěvě vynechat. Nicméně počítejte s tím, že výlet do Versailles vám zabere celý den.

Otevírací doba ve Versailles:

  • Samotný palác je otevřen v sezoně 9:00–18:30 hod., jinak do 17:30 hod.
  • Zámek Trianon a výstava kočárů v sezoně 12:00–18:30 hod., jinak do 17:30 hod.
  • Zahrada s fontánami a přilehlý park jsou otevřeny v sezoně 8:00–20:30 hod., mimo sezonu do 18:00 hod

*Otevírací doba se dělí na hlavní (1. 4.–31. 10.) a vedlejší (1. 11.–31. 3.) sezonu.

Vstupné do Versailles:

Typ vstupného Vše dohromady Vše dohromady během dne s vodní show ve fontánách Hlavní palác + zahrady Trianonské zámky + zahrady Pouze zahrady Pouze zahrady ve dny kdy se konají představení
dospělí 20 € 27 € 18 € 12 € zdarma 8,50 €
děti zdarma 10 € zdarma zdarma zdarma 7,50 €

Tip! Nejjednodušší vstupenkou, s níž získáte přístup všude, je tzv. passport.

paříž

5.) Co ještě stojí za vidění?

Projděte se po Champs-Élysées, historické ose Paříže, kde dnes leží luxusní obchody, kavárny a kina. Dojdete až k monumentálnímu Vítěznému oblouku, na který můžete vystoupat. Za ohromující moderní architekturou se vydejte do největší obchodní a administrativní čtvrti v Evropě, do La Défense. I tady si můžete vychutnat pohled z výšky, tentokrát z Grande Arche.

Tip! Paříž na víkend lze navštívit s cestovní kanceláří nebo klidně na vlastní pěst. Z Prahy létají přímé lety do Paříže po celý rok.

kavárna v paříži

Paříž, co ochutnat?

Jedete-li do Paříže, musíte ochutnat místní sýry a jedinečná francouzská vína. Ze sladkostí doporučujeme božské makronky, úžasné sladké palačinky crêpes nebo jemné croissanty. Na jídlo si sedněte do některé s menších restaurací s předzahrádkou. Vychutnáte si tak nejen božskou francouzskou kuchyni, ale i typickou pařížskou atmosféru. Ty nejromantičtější restaurace najdete v Latinské čtvrti.

Nejlépe hodnocené restaurace v Paříži:

  • Monsieur Bleu
  • Cinq Mars
  • Frenchie To Go
  • Café des Abattoirs (aktuálně uzavřeno)
  • L’Afflable

Kolik stojí jídlo a pití v Paříži (orientačně):

  • Plněná omeleta: od 8 €
  • Salát dle denní nabídky: 7–16 €
  • Sendvič se sýrem a šunkou: 9,80 €
  • Polévka dne: 7,80 €
  • Quiche: 13 €
  • Cappuccino: 5,50 €
  • Malá Coca Cola nebo Fanta: 4,50 € 

suvenýry z paříže

Paříž, na co si dát pozor?

Jedete navštívit evropskou metropoli. A tak jako jiná velkoměsta v Evropě, i Paříž se potýká s pouliční kriminalitou. Dávejte si proto pozor na kapesní zloděje, kteří mohou odcizit vaši peněženku i s kreditními kartami, i typické skořápkáře. Nenechte se zatáhnout do diskuse s prodavači suvenýrů, především typických Eiffelovek. Pozor, Paříž je známá různými podpisovými akcemi. Budou vám tvrdit, že podepisujete cosi na charitu a vzápětí vás obviní, že jim dlužíte peníze. Proto raději nikdy nic nepodepisujte.

Dejte si také pozor na současná opatření ohledně koronaviru. Situace v evropských zemích je různá. Nejlepší je před cestou sledovat cestovatelský semafor a portál Dovolená 2021. A samozřejmě řídit se všemi nařízeními.

Tip! Dobré cestovní pojištění se vyplatí, i když navštívíte Paříž jen na prodloužený víkend. Zařídíte ho rychle a pohodlně přes internet. Nezabere vám to moc času, ale může zachránit klid a pohodu romantického výletu.

Cestovní pojištění již od 7 Kč na den

snídaně v paříži

Paříž, kde se ubytovat?

Ubytování v Paříži není problém a záleží jen na tom, jak vysoký komfort vyžadujete a kolik za ubytování chcete či můžete dát. Najdete zde hotely od 2 hvězdiček, ale také levné studentské hostely.

1.) Luxusní ubytování v hotelech s 5 * či 4 *

Vybrali jsme pro vás několik zajímavých hotelů na Booking.com. Z jejich oken většinou můžete pozorovat Paříž a její každodenní život. Jsou v blízkosti nejkrásnějších památek a nabízí absolutní komfort.

Hôtel Paris Bastille Boutet – Mgallery

  • Luxusní hotel kousek od opery Bastille.
  • Hodnocení Booking.com: 8,4
  • Cena za noc pro 2 osoby: od 5 900 Kč

Relais Christine

  • Příjemný butikový hotýlek v blízkosti katedrály Notre-Dame
  • Hodnocení Booking.com: 9,2
  • Cena za noc pro 2 osoby: od 10 500 Kč

La Clef Louvre Paris by The Crest Collection

  • Nádherné ubytování v centru Paříže na dosah muzea Louvre.
  • Hodnocení Booking.com: 8,8
  • Cena za noc pro 2 osoby: od 9 000 Kč

Hôtel Diva Opera

  • Skvělý hotel v centru poblíž bulváru Grands Boulevards.
  • Hodnocení Booking.com: 8,3
  • Cena za noc pro 2 osoby: od 4 300 Kč

Tip! S tímto odkazem získáte přes Booking.com až 4 % z platby za ubytování zpět.

2.) Tipy na levné ubytování v Paříži

Pro méně náročné cestovatele jsou tady levné hotýlky, apartmány a hostely. Výhodou je, že za poměrně malý peníz můžete bydlet v centru a mít na dosah vše, co Paříž nabízí. Jen musíte hodně slevit z nároků na komfort a často i soukromí.

"Cosy Room close to Paris"

  • Jednoduché ubytování pro méně náročnou klientelu.
  • Hodnocení Booking.com: 7,2
  • Cena za noc pro 2 osoby: od 950 Kč

City Inn Paris

  • Jednoduché ubytování v hostelu, který má velmi výhodnou polohu v centru.
  • Hodnocení Booking.com: 7,5
  • Cena za noc pro 2 osoby: od 700 Kč

"Cosy Studio au Louvre Palais"

  • Jednoduchý apartmán v blízkosti muzea Louvre.
  • Hodnocení Booking.com: 5,7
  • Cena za noc pro 2 osoby: od 1 300 Kč

INTERAKTIVNÍ MAPA!!! Všechny památky, restaurace a hotely, které jsme zmínili ve článku najdete na naší interaktivní mapě ZDE.

Paříž už na vás čeká. Nezapomeňte si sbalit dobrou náladu a chuť hodit starosti na pár dní za hlavu. Užijete si báječný víkend plný romantiky, dobrého jídla a pití, ale také kulturních památek. A třeba se vám eurovíkendy zalíbí a budete chtít poznat i další velkoměsta. Pak vám doporučíme úžasnou Vídeň. Je téměř za rohem a Češi jsou v ní jako doma.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…