Menu

Bez stresu a škrábanců: Průvodce světem parkovacích kamer

30.8.2023

Už v autoškole je parkování strašák, za který se vyhazuje u zkoušek. S naježděnými kilometry a léty praxe se situace uklidní, ale ve velkém provozu a s úzkými parkovacími místy drobná nejistota v některých situacích stále zůstává. Právě v takových chvílích si říkáme, jak by se nám hodila parkovací kamera.

Bez stresu a škrábanců: Průvodce světem parkovacích kamer
9 minut čtení
Havarijní pojištění

Doteď jste zvládali jízdu bez kamery, tak proč to měnit? U velkých aut je to otázka bezpečnosti. Parkovací kamera vám přidá dodatečný přehled. Situaci, kterou jste si mnohdy jen domýšleli, nyní skutečně vidíte.

Oceníte ji třeba při couvání z kolmého parkování do silnice, kdy z pozice řidiče na okolní provoz nevidíte. Můžete požádat o pomoc děti na zadních sedadlech. Důvěřovat musíte ale primárně sobě a své intuici. Couvací kamera vám poskytne obraz přímo z cesty, a to prakticky bez nutnosti vystrčit z řady do provozu část svého auta.

Jaké jsou typy parkovacích kamer?

Parkovací kamera je běžnou výbavou nově vyráběných automobilů, i když někdy za příplatek. Ani majitelé starší modelů se nemusí trápit, že ji nemají. Mohou si vybrat z několika typů:

  • Univerzální couvací kamera, kterou můžete umístit prakticky kamkoliv. Obvykle se navrtává do plastu.
  • Speciální kamery do osvětlení registračních značek. Tyto kamery vybírejte podle typu a modelu auta. Musí sedět přesně do otvoru na osvětlení. Světlo svítí nadále.
  • Kamera v podložce registrační značky. Podložky pro registrační značky se kupují už přímo s kamerou.
  • Kamery ve třetím brzdovém světle. Používají se obvykle u dodávek, které mají brzdové světlo umístěné nahoře.

Parkovací kamera

Přibližná cena

Univerzální couvací kamera

2.000 Kč

Kamera do osvětlení RZ podle typu automobilu

2.000 Kč

Parkovací kamera do auta a couvací kamera v rámečku pro RZ

1.000 Kč

Kamery ve třetím brzdovém světle

3.000 Kč

Nejméně nápadné jsou kamery do osvětlení registrační značky. Jejich instalace patří k těm snadnějším, nevyžaduje zvláštní vrtání a ve výsledku nejdou prakticky vidět.

Vyrábí se přímo pro daný model. Krytku osvětlení registrační značky jednoduše nahradíte kamerou. Pro jistotu si však ještě zkontrolujte před koupí rozměry. Kamera má buď vlastní osvětlení registrační značky, nebo je vyrobena tak, že původní světlo prochází na registrační značku.

parkovací kamera v autě

Monitor – využijte vestavný nebo přídavný

Obraz z kamery můžete přenášet na displej autorádia s dotykovou obrazovkou. Rádia s LCD displejem už bývají na parkovací kameru předpřipravené, takže mají i vzadu vybudovaný vstup pro parkovací kameru. Ideální je samozřejmě zeptat se v servisu, zda má rádio AV vstup a kamera půjde zapojit.

Pokud máte starší automobil, čeká vás ještě nákup monitoru k parkovací kameře nebo přímo parkovací kamera s monitorem. Umístění obrazovky je na vás, ale nesmí bránit ve výhledu.

Na displeji monitoru uvidíte čáry, obvykle i barevně odlišené, které pomáhají určit, jak daleko od objektu jste. Některé kamery mají i dynamické zobrazení trajektorie. Čáry se pohybují ve směru otáčení auta a ukazují, kam s daným natočením volantu pojedete. 

Tip! I s nejmodernějšími parkovacími kamerami se mohou stát nehody. Proto je důležité mít správně nastavené havarijní pojištění. S naším srovnávačem najdete nejlepší pojištění, které vám poskytne klid a ochranu na cestách.

Najděte si nejlepší havarijní pojištění

Jak na propojení kamery a monitoru?

Další důležité rozhodovací kritérium kromě umístění kamery je také způsob propojení s monitorem. Možnosti jsou dvě:

  • bezdrátová parkovací kamera,
  • kabelové verze.

Kabelová verze je běžnější a dostupnější

Nedá se však říct, že je určená pro každého. Instalace je o trpělivosti, znalosti automobilu nebo rovnou předání auta do servisu.

Bez kabelové parkovací kamery na Wifi

Jsou vhodné pro situace, kdy je tažení kabelu složité nebo dokonce nemožné. Jde o řešení vhodné pro nákladní auta a zemědělské stroje. Vyrábí se už ale i menší kamery pro osobní auta s bezdrátovým připojením. Prostě je využijete, když nechcete protahovat kabely kufrem, bočními panely a jinými zákoutími svého auta. Vzhledem k tomu, že jde o Wifi připojení, mohou nastat situace, kdy se třeba nepřipojí nebo něco signál ruší.

parkoviště

Tipy pro výběr parkovací kamery

Dostupné jsou i kamery s nočním viděním. Parkování v šeru, za deště a v noci je s jejich pomocí o poznání pohodlnější.

Pří výběru si ujasněte, co od kamery očekáváte. Nezapomeňte na tato kritéria:

  • kvalita obrazu (černobílý, barevný),
  • formát zobrazení (normální nebo převrácený),
  • Infračervené zobrazení (pro tmu a horší světelné podmínky),
  • úhel pohledu a rozsah zobrazení,
  • typ kamery (univerzální, do osvětlení RZ).

Ačkoliv je couvání s kamerou jednodušší, zase tolik jí nedůvěřujte. Obraz je zkreslený a stejně tak i zobrazené vzdálenosti. Může se stát, že pro odlesk ze slunce nezobrazí určitý předmět.

Zadní parkovací kamera není jediné řešení

Kromě toho si můžete pořídit také přední nebo kameru univerzální, kterou si umístíte sami podle vlastní potřeby. Přední kamera se montuje často do znaku automobilky.

Alternativou ke kameře jsou parkovací senzory. Namontují se na zadní nárazník a pomocí zvukového výstražného znamení vám dávají informaci, jak daleko od překážky se nacházíte. Totéž senzory zobrazí na malém přídavném panýlku. Odpadá vám starost s instalací displeje a zapojováním displeje do kamery. S každou z těchto variant si zjednodušíte řízení a uděláte krůček k větší bezpečnosti.

Ještě by se vám mohly hodit... naše další tipy:

10 × nejlepší aplikace do auta – mapy, dopravní informace, parkování, hudba a další
Kde se vyhnete placení parkovného? Tipy na parkování zdarma Praha a Brno
Nabourané auto na parkovišti: Co v takovém případě dělat a kdo zaplatí škodu?

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…

strach z řízení
Jak překonat strach z řízení? 5 užitečných rad
15.1.2024

Jak překonat strach z řízení a stát se sebevědomým řidičem? Řízení automobilu může pro mnoho lidí znamenat značný stres a úzkost. Bezpečnost na silnicích je však klíčová, a proto se podíváme na pět užitečných rad, jak tento strach překonat nebo zcela…