Menu

Plynové topení na propan-butan: Ideální řešení pro karavany, chaty a dílny

Aktualizováno dne 18.4.2023

Zima už letos nejspíš řekla poslední slovo. Právě nyní proto nastává ten pravý čas na úvahy o vytápění v průběhu dalších mrazivých dnů. Máte několik měsíců na přemýšlení i na realizaci změn. Plynové topení by mohlo být zajímavé řešení. Přečtěte si o něm více.

Plynové topení na propan-butan: Ideální řešení pro karavany, chaty a dílny
8 minut čtení
Energie

Plynové topení je jedním z nejčastějších způsobů vytápění domů a budov. Principem plynového topení je spalování plynného paliva v topné jednotce, kde se uvolňuje teplo. Toto teplo se následně přenáší vodou, nemrznoucí kapalinou nebo vzduchem do vytápěného prostoru. Plynové topení představuje efektivní, ekologický a účinný způsob vytápění. V kotli se spaluje zemní plyn, propan, nebo propan-butan.

Propan-butan má široké využití

Jak už název napovídá, je propan-butan směs propanu a butanu. Tyto dva plyny vznikají při rafinaci ropy. Jejich stlačením se mění na kapalinu. Toto kapalné skupenství nejspíš znáte pod označením LPG (Liquefied Petroleum Gas, zkapalněný ropný plyn).

Propan-butan můžete využít v mnoha směrech:

  • palivo pro auta,
  • vaření (např. kempingový vařič),
  • grilování (plynový gril),
  • plynové topení pro domácnosti,
  • topení v průmyslu i zemědělství.

Propan-butan je tedy zkapalněný plyn. Jeho složení se ale může měnit. Jiné složení má pro auta, jiný pro vytápění a grilování. LPG pro auta má navíc různé složení v průběhu roku. Zatímco letní varianta obsahuje 40 % propanu a 60 % butanu, zimní směs má butanu asi 40 %. Butan se při nižších teplotách přestane vypařovat a byl by nevyužitý.

plynové topení v domě

Plynové topení domu

Propan-butan má zásadní výhodu. Můžete ho využít na vytápění tam, kde není dostupný zemní plyn. I bez přípojky můžete topit propan-butanem nebo propanem. Dokonce není nutná ani elektřina. Pro vytápění domu, průmyslového objektu, zemědělských objektů se zvířaty je vhodné umístit na pozemek zásobník plynu, který si budete pravidelně doplňovat. Obvykle stačí jednou ročně. Energii máte v takovém případě k dispozici okamžitě.

Věděli jste, že... ve srovnání s tepelnými čerpadly vzduch-voda je plynové topení téměř bez hluku? Spalováním nevzniká prach ani popel. Jeho použitím nijak nezhoršíte kvalitu ovzduší.

Na propan-butan je potřeba samostatný zásobník. V praxi to znamená také ochrannou zónu, kam není volný přístup. Cena propanu a propan-butanu je vyšší než u klasického zemního plynu. Zásobníky mají objem 2.700 nebo 4.850 litrů propanu podle požadovaného výkonu. Zásobník se může umístit pod zem i nad zem. K jeho instalaci je však potřeba stavební povolení.

  • Pro energeticky úsporný dům je vhodný zásobník o objemu 2.700 litrů. Cena nadzemního zásobníku vychází na cca 65.000 Kč. Podzemní zásobník o tomto objemu stojí okolo 90.000 Kč.
  • Pro větší rodinné domy vybírejte zásobníky o objemu 4.850 litrů. Nadzemní zásobník vychází na 90.000 Kč, podzemní na 110.000 Kč.

Zásobník si můžete také pronajmout. Pak je v majetku dodavatele a vy platíte pouze nájem, což je okolo stovek korun měsíčně. Náklady na vytápění 1 kWh vychází na cca 2,37 Kč.

Tip! Máte-li doma plynovou přípojku, nezůstávejte u starého dodavatele plynu. Porovnejte si nabídky různých společností na srovnávači cen plynu a ušetřete až tisíce korun ročně. Srovnávač je zdarma, rychlý a snadno použitelný. Stačí zadat pár údajů a vybrat si tu nejvýhodnější nabídku pro vás:

Srovnejte si ceny plynu

Plynové topení na bombu pro samostatné místnosti

Další možností, jak zajistit vytápění místa bez plynové přípojky, jsou propan-butanová kamna s bombou. Jsou přenosné a skvěle se hodí pro vytápění zahradních domků, garáží, dílen i altánů.

Při použití plynových kamen volte takové místo, které je odvětrávané. Vyhněte se použití ve sklepě nebo v podzemí. Do topidla se umísťuje bomba o objemu 5 nebo 10 litrů. U těchto kamen je několikastupňová regulace výkonu. Obvykle se volí 1,5 kW, 2,8 kW nebo 4,2 kW. Desetikilová láhev s výkonem 4,2 kW vydrží desítky hodin. 

plynové topení do lesa

Plynové topení do stanu i karavanu

Pobyt v kempu ve stanu nebo nocování pod širým nebem se neobejde bez propan-butanového vařiče. Vařič je složený z malé lahve, která je skladná a snadno přenosná. Nejmenší láhev se nazývá kartuše. Obvykle mají 2 kg, 5 kg nebo 10 kg. K vařiči se připojuje přes závit.

Propan-butan se hojně využívá také jako plynové topení do auta. Pokud plánujete plynové topení do karavanu, hledejte pouze s certifikací pro použití v uzavřeném prostoru. Topení je možné používat k vytápění i za jízdy.

Na grilování při nízkých teplotách volte raději propan. Butan se v zimě hůře odpařuje a zůstávají v láhvi nevyužité zbytky.

Ceny propan-butanu

Cena propan-butanu se v průběhu roku mění. Ovlivňuje ji cena ropy na světových trzích, vývoj měnového kurzu, poptávka i nabídka ropy.

Orientační ceny:

  • náplň lahve 10 kg - 500 Kč,
  • náplň lahve 5 kg - 360 Kč,
  • cena lahve 10 kg ocel - 2.000 Kč,
  • cena lahve 5 kg ocel - 1.800 Kč.

Pokud jste doteď přemýšleli nad alternativou k elektřině a plynu, může být vedle solárních panelů, tepelných čerpadel také plynové topení zajímavý nápad, který stojí za zvážení. Srovnání s cenami elektrické energie vás může přesvědčit. 

Tip! Neplaťte více za elektřinu, než musíte. Srovnávač cen elektřiny vám pomůže najít tu nejlevnější nabídku na trhu a snížit tak vaše měsíční náklady:

Porovnej nabídky dodavatelů elektřiny

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.