Menu

Plynový kondenzační kotel: Jak se starat o jeho údržbu a čištění?

19.4.2023

Plynový kondenzační kotel je spojený s řadou výhod. Jedná se zejména o úsporné vytápění a ohřev vody, vysokou účinnost, snadnou regulaci a ekologický a čistý provoz.

Plynový kondenzační kotel: Jak se starat o jeho údržbu a čištění?
7 minut čtení
Energie

Aby však plynový kondenzační kotel fungoval přesně tak, jak má, je třeba se o něj pravidelně starat. Jak by měla vypadat jeho údržba a kolik tento typ kotle vlastně stojí?

Plynový kondenzační kotel: Cena

Pokud uvažujete o pořízení plynového kondenzačního kotle, pravděpodobně vás zajímá, jaká je jeho pořizovací cena. Ta se na základě řady parametrů, jako je například účinnost, konstrukce či použité technologie, pohybuje zhruba v rozmezí od 30.000 Kč po 80.000 Kč. Vliv na cenu má také to, zda se jedná o kondenzační plynový kotel s ohřevem vody nebo bez ohřevu vody.

Plynový kondenzační kotel má nižší spotřebu plynu

Cena klasického plynového kotle je oproti kondenzačnímu kotli nižší (cca 8.000 až 25.000 Kč), na druhou stranu je plynový kondenzační kotel spojený s výrazně menší spotřebou plynu, a to až o 15 až 40 %, takže návratnost investice je patrná už zhruba po 2 až 5 letech. Mezi známé výrobce kondenzačních plynových kotlů patří například značky Baxi, Buderus, Dakon, Junkers nebo Protherm.

Jak na čištění plynového kotle?

I přesto na ni většina českých domácností zapomíná a plynový kondenzační kotel nechává roky bez údržby. Pokud je však kotel čistý, má dostatečný příjem vzduchu a dochází v něm k efektivnímu spalování, takže můžete za vytápění ušetřit nemalé peníze. Pravidelné čištění je důležité i z hlediska bezpečnosti. Čištění kotle by měl provádět servisní technik. Ideální je obrátit se na technika certifikovaného výrobcem daného kotle, který bude přesně vědět, jak správně kotel vyčistit.

Věděli jste, že... základní údržba plynového kondenzačního kotle může podle odborníků snížit náklady na vytápění až o 15 % oproti kotli, který je zanesený?

servis plynového kotle

Servis plynových kondenzačních kotlů

Čištění plynového kotle by mělo být součástí pravidelného servisu, který by měl ideálně probíhat každý rok, a to před nebo po vytápěcí sezóně. Servis plynových kondenzačních kotlů sice není ze zákona povinný, ale zejména z bezpečnostních důvodů byste ho neměli zanedbávat. Pravidelné servisní prohlídky dokáží nejen snížit spotřebu paliva, ale slouží i jako prevence, kdy dokážou včas odhalit případné poruchy a prodlužují i životnost kotle. Co obvykle kromě čištění servisní prohlídka zahrnuje?

  • měření emisí a účinnosti spalování
  • prohlídku výměníku topného systému plynového kotle
  • kontrolu plynu

Cena servisu: plynového kondenzačního kotle se pohybuje zhruba okolo 1.000 Kč, v případě větších oprav a čištění se může jednat i o cca 2.500 Kč.

Kdy neprodleně vyhledat servisního technika? 

Na servisního technika byste se měli okamžitě obrátit v případě, že cítíte zápach plynu, z kotle padají saze nebo částečky rzi a také pokud je hořák zbarvený ne do modra, ale spíše do červena.

Tip! Kromě pravidelného servisu kotle si každoročně zkontrolujte i cenu plynu. Můžete tak ušetřit stovky až tisíce korun ročně. Srovnávač energií vám pomůže najít nejvýhodnější nabídku pro váš region a spotřebu. Stačí zadat pár údajů a za pár minut budete vědět, jestli platíte za plyn spravedlivou cenu nebo jestli je čas změnit dodavatele.

Porovnej ceny plynu

Nezapomínejte ani na revizi plynových kondenzačních kotlů

Servis plynových kotlů se často zaměňuje s revizí, nejedná se ale o jedno a to samé. Revize je možné rozdělit na výchozí a provozní.

Výchozí revize se vždy provádějí před uvedením kotle do provozu a jsou povinné..

Provozní revize jsou povinné jednou za tři roky, ne ale pro všechny, pouze pro právnické osoby a podnikatele. Opět vzhledem k bezpečnosti by si však měly nechat dělat pravidelné revize plynových kotlů i domácnosti. Revize většinou zahrnuje ověření bezpečnosti a provozuschopnosti kotle a také kontrolu těsnosti potrubí či ovladatelnosti plynových uzávěrů. Revize provádí revizní technik.

Cena revize: U rodinného domu se cena revize plynu a revizního zařízení pohybuje okolo 1.500 Kč.

plynové vytápění

I v případě pojistných událostí se pravidelná údržba kotle vyplatí

I přesto, že nejsou servisní prohlídky ani revize pro domácnosti povinné, odborníci vzhledem k bezpečnému provozu plynového kotle radí pravidelně provádět jak servis, tak i revizi. Povinností domácností je totiž užívat spotřebič bezpečně. Pokud byste řešili pojistnou událost, bude od vás pojišťovna požadovat doklady o tom, že jste kotel pravidelně udržovali.

Pokud máte plynový kondenzační kotel nebo nad jeho pořízením uvažujete, myslete na to, že je vzhledem k jeho bezpečnosti i účinnosti důležitá pravidelná údržba a čištění. Ideálně by měla každoročně proběhnout servisní prohlídka, která mimo jiné zahrnuje čištění kotle, a jednou za tři roky revize kotle.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.