Menu

Pojištění přívěsného vozíku: kdy a proč máte povinnost jej platit?

Aktualizováno dne 11.8.2020

I když nemá motor, přesto musí mít sjednané povinné ručení. O čem mluvíme? O pojištění přívěsného vozíku, které si snadno vyřídíte spolu s povinným ručením na auto. Také vozík totiž může být příčinou nehody. Pojistné za přívěsný vozík však vaši peněženku zase tolik peněz stát nebude.

Pojištění přívěsného vozíku: kdy a proč máte povinnost jej platit?
8 minut čtení
Povinné ručení

Povinné ručení musí mít uzavřena všechna motorová vozidla, která jsou provozována na veřejných komunikacích. Do této skupiny patří také vozík, i když se neumí pohybovat vlastní silou. Už jen ze samotného faktu, že přívěsný vozík má svou registrační značku a technický průkaz se dá odvodit, že potřebuje svou zelenou kartu. Vyžaduje to zákon o pojištění motorových vozidel.

Tip! Na kolik vás vyjde pojištění přívěsného vozíku si můžete jednoduše spočítat v naší kalkulačce povinného ručení. V kolonce "druh vozidla" zvolte možnost "ostatní".

Spočítejte si POV na vozík

Pojištění přívěsného vozíku

Jak se dělí přívěsné vozíky?

Vozíky můžeme rozdělit podle hmotnosti:

  • lehké do 750 kg
  • těžké nad 750 kg
  • nákladní návěsy

Pro účely pojištění přívěsného vozíku se obvykle rozlišují jen dva pojmy - přívěs a návěs. Jaký je rozdíl mezi přívěsem a návěsem? Rozdíl spočívá v rozložení váhy.

Pojištění přívěsu

Přívěs

Nese celou váhu sám. Konstrukce (materiál, rozložení kol) je uzpůsobena k tomu, aby vozidlo zvládlo tíhu nákladu.

Pojištění návěsu

Návěs

Není konstruován k tomu, aby na něm byla váha rovnoměrně rozložena. Je totiž určen k tomu, aby velkou část váhy neslo speciální tažné vozidlo - tahač. Z toho důvodu nejsou kola návěsu umístěna rovnoměrně pod celou plochou, ale bývají spíše v zadní části tohoto vozidla.

Pojištění návěsu

Kdy vzniká povinnost pojištění přívěsného vozíku?

Možná vás poněkud překvapí, že povinnost zaplatit pojištění přívěsného vozíku neplatí vždy. Zákon udává povinnost platit jen za vozíky, přívěsy a návěsy k osobním či užitkovým vozidlům. Když jde o přívěs za motocykl nebo o takový, který nemá přidělenou registrační značku, přistupuje se k přívěsnému vozíku jako k sidecaru.

A ještě jedno upozornění! Samostatné pojištění přívěsného vozíku vás nezachrání, když při jeho připojování odřete svůj vůz. Podle zákona lze z pojištění uhradit jen škody, které byly způsobené mezi vozidly navzájem. Povinné ručení máte jen pro případy, kdy způsobíte škodu ostatním. Přesto ale může být zapotřebí, protože i při těchto nehodách vznikají nehody za miliony, zejména tehdy, když zaviní poškození zdraví někoho jiného nebo dokonce smrt.

Přívěsný vozík a nehody

Přívěsný vozík a nehody

Nehody s přívěsným vozíkem mohou mít několik řešení. Na vině totiž může být auto, vozík nebo oba současně.

  • Tažné vozidlo je viníkem nejčastějším, protože připojením vozíku za auto vzniká souprava, se kterou hýbe automobil. V tom případě je viníkem nehody právě váš vůz a škoda se hradí z povinného ručení auta.
  • Přípojný vozík se stává viníkem nehody ve chvíli, kdy nebyl v pohybu díky automobilu - například při ruční manipulaci.
  • Poslední možnost je ta, při které za nehodu může automobil i vozík současně. To nastává v situacích, kdy byl vozík rozpohybován autem, ale sám byl jediným viníkem nehody (vozík se vychýlí například do protisměru nebo se dokonce odpojí vinou technické závady a způsobí nějakou škodu).

Pojištění přívěsného vozíku

Na kolik vás vyjde pojištění přívěsného vozíku?

Do naší online kalkulačky jsme zadali parametry dvou typů nemotorových vozidel (přívěs a návěs), abychom zjistili, v jakých finančních částkách se pojištění tohoto typu vozidla pohybuje a kolik peněz může řidič ušetřit porovnáním cen.

Tento typ pojištění v naší kalkulačce najdete, když v prvním kroku kalkulačky zakliknete možnost Ostatní. Poté v druhé kolonce vyberete, zda se jedná o přívěs nebo návěs. V tabulce vidíte, jak se pohybují ceny pojištění přívěsu a návěsu.

Vozidlo Nejdražší cena Nejlevnější cena Možná roční úspora
Přívěsný vozík 750 kg 383 Kč 101 Kč 282 Kč
Návěs 22 000 kg 8525 Kč 4616 Kč 3909 Kč

Tip! Sami si spočítejte na kolik vás vyjde pojištění právě vašeho přívěsu nebo návěsu. Porovnejte nabídky 8 pojišťoven - online a zdarma.

Vyzkoušejte kalkulačku povinného ručení

přívěsný vozík

Na čem závisí cena pojištění přívěsného vozíku?

Cena za pojištění se odvíjí od několika parametrů. Jsou to:

  • Hmotnost vozíku
  • Počet měsíců pojištění (čím vyšší, tím levnější pojištění)
  • Výše bonusu (počet měsíců bez nehod)
  • Věk řidiče (starší řidiči mají levnější cenu)
  • Místo bydliště (některé regiony mají statisticky vyšší nehodovost, než jiné, tudíž jejich obyvatelé tak zaplatí více peněz. Například obyvatelé Prahy mají o něco dražší povinné ručení, než obyvatelé Ostravy).

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…