Menu

Polsko: Baltské moře, nejstarší solný důl na světě a další kouzelná místa, která prostě musíte vidět

3.8.2020

Připravili jsme pro vás další inspiraci na levnou dovolenou. Tentokrát vám přiblížíme našeho severního souseda Polsko a jeho moře zároveň.

Polsko: Baltské moře, nejstarší solný důl na světě a další kouzelná místa, která prostě musíte vidět
7 minut čtení
Cestovní pojištění

Rádi jezdíte každý rok na dovolenou jinam a poznáváte nová místa? Chcete si zajet k moři a u toho navštívit i nějaké zajímavosti? Náš soused Polsko moře má a s ním i řadu jedinečných míst. Připravili jsme pro vás přehled důvodů, proč navštívit Polsko a seznam toho, co vidět v Polsku.

dálniční známka polsko

Kde koupit dálniční známku - Polsko?

V případě, že na výlet do Polska pojedete autem, dálniční známku do Polska nepotřebujete, platí se přímo na dálnici v mýtných branách eury, złotýmy či kartou.

Příklady cen mýtného v Polsku:

Trasa Motorka Auto do 3,5t
A1 Rusocin - Nowa Wieś 29,90 PLN (178 Kč) 29,90 PLN (178 Kč)
A2 Świecko - Konin 78 PLN (464 Kč) 78 PLN (464 Kč)
A2 Konin - Stryków 5 PLN (30 Kč) 9,90 PLN (59 Kč)
A4 Bielany Wrocławskie - Sośnica 8,10 PLN (48 Kč) 16,20 PLN (96 Kč)
A4 Katowice - Kraków 10 PLN (60 Kč) 20 PLN (120 Kč)

Zdroj: www.tolls.eu

Polsko moře

Polsko a moře

Polsko moře má studenější a méně rozpálené pláže než jižní země Evropy. Pro mnohé začíná být v jižních destinacích příliš horko, a tak rádi zvolí více osvěžující Pobaltí. Polsko moře nabízí turistům jako oblíbenou výletní destinaci. Pokud budete i jen projíždět Polsko, moře je zde něco, co rozhodně stojí za zastavení.

Nejoblíbenější přímořské destinace v Polsku:

  • Gdaňsk
  • Sopota (na obrázku)
  • Gdyně

Tip! Na příjemnou blízkou pláž z Prahy dojedete autem už za 6 hodin. Než ovšem vyrazíte na cesty, nezapomeňte na cestovní pojištění. To si můžete pořídit online a už za 7 Kč na den!

Vyzkoušejte kalkulačku cestovního pojištění

solný důl polsko

Nejstarší a nekrásnější solný důl na světě

  • Solný důl Bochnia byl otevřen ve 13. století. Vydejte se do podzemí a zažijte výlet na lodičkách po zatopených chodbách a navštivte podzemní hornické kaple. K nejstaršímu solnému dolu na světě dojedete z Prahy za necelých 6 hod.
  • Solný důl Wieliczka (na obrázku) je zase považován za nejkrásnější, který můžete vidět v evropských zemích. Z celkové rozlohy dolu jsou sice pro veřejnost přístupná asi jen 2 %, ale rozhodně stojí za návštěvu. Když jej navštívíte, budete moci sami posoudit, jestli si svůj přívlastek vysloužil právem. Trasa autem trvá 5,5 hodin a je to odtud kousek do Krakowa.

Tip! Do Polska pravděpodobně na otočku nezavítáte. Abyste ještě více ušetřili, zajistěte si ubytování přes cashback, službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Zajímavé cashbacky právě najdete na:

* Booking.com - 4 % z nákupu zpět
* Hotels.com - 6 % z nákupu zpět
* Agoda.com - až 6 % z nákupu zpět

města v polsku

Nejpopulárnější turistická města v Polsku

  • Pokud k Baltu nakonec nepojedete, tak určitě navštivte alespoň Varšavu. Toto město vás oslní krásným historickým jádrem, které je zařazené na seznam UNESCO. Od Prahy je vzdálená 6,5 hodin.
  • Další z krásných polských měst je jednoznačně Krakow. Tato metropole nabízí vše, co si jen můžete přát. Historii, jedinečnou architekturu i galerie. Od Prahy je 5,5 hodin jízdy.

Biskupin

Historická osada z 8. století

Jestli jste milovníky historie a archeologie, tak vás jistě nadchne přesná rekonstrukce osídlení z 8. století. Jedná se o archeologické muzeum a rezervaci Biskupin. Je to brána do minulosti, které je obklopena jezerem a bažinami. Můžete se těšit na stálou historickou výstavu a v září se zde pravidelně koná archeologický festival. Z Prahy do historie dorazíte již za 4 hodiny.

Malbork polsko

Hrad, který není z kamene

Největší evropský hrad z pálených cihel se nazývá Malbork. Tento zajímavý architektonický skvost je křižácký hrad, jehož výstavba začala ve 13. století. Je postaven v gotickém stylu a je zapsán na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Od Prahy je vzdálen 8,5 hodin a odtud je to, coby kamenem dohodil ke Gdaňsku a Baltskému moři.

Ať už v navštívíte v Polsku moře, hrady, města či solné doly, odnesete si jistě silné zážitky a vrátíte se prozkoumat zbytek této rozlehlé a okouzlující země.

O bezstarostné cesty se vám potom postará cestovní pojištění. To nejvýhodnější najdete v našem nezávislém srovnávači, pořídíte si ho do minuty online a kartičku pojištěnce dostanete emailem.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…