Menu

10 důvodů, proč je Portugalsko ideální destinací pro vaši dovolenou

17.5.2023

Portugalsko je ideálním místem pro dovolenou plnou slunce, moře, kultury a zábavy. Přečtěte si, co vás čeká v této nádherné zemi a co si při její návštěvě nenechat ujít.

10 důvodů, proč je Portugalsko ideální destinací pro vaši dovolenou
10 minut čtení
Cestovní pojištění

Proč je Portugalsko dobrá volba?

  1. Příjemné středomořské klima, které je vhodné pro opalování i procházky.
  2. Krása a rozmanitost krajiny, od písečných pláží po zelené hory, od historických měst po moderní metropole.
  3. Autentičnost a kultura země, která stále vzdoruje globalizaci a uchovává si svou identitu, jazyk a tradice.
  4. Nekonečné množství aktivit (surfování, památky, nákupy, golf, wellness, vodní parky nebo poznávací zájezdy).
  5. Skvělé víno a jídlo, čerstvé ryby, nepřekonatelné sladkosti, portské víno nebo typické pastel de nata.
  6. Přátelskost a pohostinnost místních lidí, kteří vám rádi poradí, pomohou nebo se s vámi pobaví.
  7. Bohatá historie a dědictví země, která byla kolébkou námořních objevitelů a má spoustu památek na UNESCO seznamu.
  8. Dostupnost a cenová výhodnost zájezdů, které nabízejí různé možnosti ubytování, dopravy a služeb.
  9. Možnost navštívit ostrovy Madeira nebo Azory, které patří k Portugalsku a jsou známé svou nádhernou přírodou, faunou a flórou.
  10. Jedinečná atmosféra spojující tradici a modernitu, kterou cítíte v každém rohu Portugalska.

Krajina a příroda v Portugalsku

Portugalsko je země s rozmanitou a krásnou přírodou, která je ovlivněna Středozemním mořem a Atlantským oceánem. Na severu se nachází hornatá oblast s evropským rostlinstvem, jako jsou duby, borovice nebo jilmy. Na jihu se rozkládá středomořská vegetace. Rostou tam zejména olivovníky, korkové duby, citrusovníky nebo vinná réva. K typickým rostlinám Portugalska patří také orchideje, ibišky, aloe nebo magnólie.

Portugalsko dovolená

Města v Portugalsku

Lisabon

Hlavní a největší město Portugalska, ležící na břehu řeky Tejo. Je to historické, kulturní a hospodářské centrum země, kde najdete mnoho památek, muzeí, galerií a parků. Mezi nejznámější turistické atrakce patří:

  • hrad svatého Jiří,
  • věž Belem,
  • klášter svatého Jeronýma,
  • most 25. dubna.

Porto

Druhé největší město Portugalska, ležící na severu země na břehu řeky Douro. Je to město s bohatou historií a architekturou, které je známé především jako kolébka portského vína

Coimbra

Třetí největší město Portugalska, ležící ve středu země na břehu řeky Mondego. Je to město s dlouhou akademickou tradicí. Nachází se zde jedna z nejstarších univerzit v Evropě.

Tip! Portugalsko je země plná historie, kultury a krásy. Ať už chcete navštívit Lisabon, Porto, Coimbru nebo jiné město, budete potřebovat cestovní pojištění. Cestovní pojištění vám ochrání před nepříjemnostmi, které by vám mohly zkazit dovolenou. Porovnejte si rychle a snadno ceny a podmínky různých pojišťoven a najděte si tu nejlepší variantu pro vás:

Srovnejte si cestovko a ušetřete

památky v Portugalsku

Malebné vesničky Portugalska

Portugalsko je země plná malebných vesniček, které nabízejí nádherné výhledy, bohatou historii a kouzelnou atmosféru:

Monsaraz

Středověká vesnice na vrcholu kopce v regionu Alengejo. Je obklopena hradbami a nabízí dechberoucí výhledy na okolní krajinu a přehradu Alqueva.

Monsanto

Vesnička ve středním Portugalsku, která je postavena z žuly a harmonicky se včleňuje do skalnatého terénu. Je známá jako “nejportugalštější vesnice Portugalska” a má zachované tradiční domy s břidlicovými střechami.

Azenhas do Mar

Vesnice na pobřeží Atlantiku nedaleko Sintry, která je známá svými bílými domky s modrými okny a dveřmi, které se řadí podél útesů. Vesnice má také slanou vodní nádrž, kterou vždy zaplní příliv.

Kulturní krajina Sintry

Horský pás s parky, zahradami a památkami, který byl ovlivněn romantickým hnutím v 19. století. Mezi nejznámější památky patří:

  • barevný palác Pena,
  • hrad Mouřenínů,
  • národní palác Sintra,
  • palác Seteais a Quinta da Regaleira.

Sintra je místem kouzel a fantazie, které lákalo královské rodiny a aristokraty. Je zařazena mezi památk y UNESCO.

Tip! Pro ubytování mimo ČR využijte naši slevu. Při rezervaci hotelu či penzionu klikněte na Booking.com a my vám vrátíme 4 % z nákupu zpět.

Výlety na Azory a Madeiru

Azory a Madeira jsou dvě portugalské ostrovní skupiny v Atlantiku, které nabízejí nádherné přírodní scenérie, bohatou kulturu a mnoho možností pro dobrodružné výlety. Azory a Madeira jsou ideální destinace pro ty, kteří hledají klid, krásu a dobrodružství v jednom balení.

Přírodní památka UNESCO na Madeiře

Přírodní památka, která zahrnuje původní lesy vavřínových stromů na ostrově Madeira. Tyto lesy pokrývají asi 20 % ostrova a jsou domovem mnoha endemických druhů rostlin a živočichů. Laurisilva Madeiry je jediným zbývajícím příkladem tohoto typu lesa v Evropě a je považována za živoucí fosilii.

Pastel de nata

Speciality místní kuchyně

Portugalské jídlo je známé svou pestrostí a bohatostí chutí. Mezi nejtypičtější pokrmy patří:

  • bacalhau (sušené a solené tresky),
  • cozido à portuguesa (dušený pokrm z masa a zeleniny),
  • caldo verde (polévka z brambor a zelí),
  • francesinha (sendvič s masem, sýrem a omáčkou).

Nicméně nejproslulejším kuchařským majstrštykem je pastel de nata.

Pastel de nata

Pastel de nata je malý koláček z listového těsta, který je naplněný krémovou směsí z vajec, mléka, cukru a citronové kůry. Na vrchu je posypán moučkovým cukrem a skořicí. Pastel de nata je neodolatelný pochoutka, která se podává teplá nebo studená, ideálně s šálkem kávy nebo čaje. Je to symbol portugalské kultury a gastronomie, který si můžete vychutnat v každém koutě Portugalska i ve světě.

Portské víno

Výlet do Portugalska zakončíme oslavou známého portského vína, které k Portugalsku neodmyslitelně patří. Jedná se o jedno z nejslavnějších a nejuznávanějších vín na světě. Je to víno s dlouhou a bohatou historií, která sahá až do 17. století, kdy se začalo vyrábět v údolí řeky Douro. Víno z Porta je výjimečné tím, že se obohacuje pálenkou, která zastaví kvašení a zachová vysoký obsah cukru a alkoholu. Je to více než jen nápoj. Je to dědictví portugalské kultury a gastronomie.

Portugalsko je fascinující země, která má návštěvníkům co nabídnout.  Od nádherných pláží a ostrovů, přes historická města a památky, až po bohatou gastronomii a vína. Portugalsko je také země s přátelskými a pohostinnými lidmi, kteří jsou hrdí na svou kulturu a tradice. Je to zkrátka země, kterou stojí za to objevovat a poznávat.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.