Menu

Povinná výbava motorky: Co v ní nesmí chybět?

13.3.2023

Jaro se blíží. S teplejšími dny se na cestách začnou ve větším objevovat vedle aut také motorky a skútry. Zkontrolujte si, jestli vaše povinná výbava motorky odpovídá požadavkům zákona. Bez ní riskujete nejen pokutu, ale také problémy v případě dopravní nehody.

Povinná výbava motorky: Co v ní nesmí chybět?
8 minut čtení
Povinné ručení

V mnoha neoficiálních zdrojích i na motorkářských diskuzních fórech najdete rozdílné informace o povinnosti používat reflexní vestu. Povinná výbava motorky v České republice je řešena poměrně minimalisticky. Není tomu tak ale ve všech evropských zemích. Veškeré důležité informace před začátkem motorkářské sezóny najdete v následujícím článku.

Co obsahuje povinná výbava motorky?

Povinná výbava motorky stejně jako auta je zpracována ve vyhlášce č. 341/2014 Sb. (Vyhláška o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích). Ve srovnání s povinnou výbavou auta je povinná výbava na motorku o poznání jednodušší. V České republice si vystačíte s jedinou věcí, kterou je:

  • motolékárnička.

Při případné kontrole může policie prověřit i stav motolékárničky. Na motorku do lékárničky stačí 4 věci:

  • hotový obvaz s 1 polštářkem o šířce minimálně 8 centimetrů,
  • hotový obvaz se 2 polštářky o šířce nejméně 8 centimetrů,
  • chirurgické latexové rukavice v obalu,
  • škrtící obinadlo 60 x 1250 mm.

Touto motolékárničkou musí být vybaveno motorové vozidlo kategorie L s výjimkou mopedu nebo motokola. Kategorie L jsou vozidla zpravidla s méně než 4 koly. Povinnost mají tedy motocykly, motocykly s postranním vozíkem, motorové tříkolky a čtyřkolky s hmotností do 400 kilogramů v nenaloženém stavu.

Jde jen o skromnou povinnou výbavu, která se vám na motorku rozhodně vejde. Můžete si ji dát třeba do náprsní kapsy, nebo do ledvinky. Každý rok si ale zkontrolujte datum expirace a stav těchto zdravotnických pomůcek. Při kontrole je rozhodující kvalita věcí k první pomoci. Vyměňte je vždy za aktuální a funkční.

Věděli jste, že... je výbava autolékárničky daleko obsáhlejší? Stejně jako u motorky ale platí, že je důležitá funkčnost veškerých pomůcek a ne vytištěné datum expirace.

Na motorku musíte mít podobně jako k řízení automobilu další věci:

  • řidičský průkaz,
  • zelenou kartu prokazující uhrazení povinného ručení.

údržba motorky

Co by se vám na motorce mohlo ještě hodit?

Existují různé diskuze o tom, zda je povinná také reflexní vesta. Ta však aktuálně není součástí povinné výbavy na motorku. Tuto informaci si můžete ověřit v příslušných normách. 

V § 5 Zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb. je stanovena povinnost řidičů

„mít na sobě oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem podle § 56 odst. 8, nachází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec v souvislosti s nouzovým stáním; to neplatí pro řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla.“

Co je dobré mít při ruce při jízdě na motorce?

  • reflexní vestu,
  • formulář pro záznam o dopravní nehodě,
  • sprej na defekty v pneumatice,
  • sprej na řetěz,
  • nářadí na opravy,
  • vhodné oblečení (páteřák, chrániče, motorkářské rukavice).

Tip! Před novou sezónou si zjistěte, zda máte platné povinné ručení na motorku nebo jestli neplatíte zbytečně moc. Srovnání cen povinného ručení vám může pomoci najít výhodnou nabídku s nižším pojistným a lepšími podmínkami:

Porovnej ceny povinného ručení na motorku

Je helma povinná výbava motorky?

O helmě se vyhláška č. 341/2014 Sb. nezmiňuje. Nepatří přímo do povinné výbavy. Její povinnost je ale dána §6 zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb.

Řidič má povinnost…

„mít za jízdy na motocyklu nebo na mopedu na hlavě nasazenou a řádně připevněnou ochrannou přílbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a chránit si za jízdy zrak vhodným způsobem, například brýlemi nebo štítem, pokud tím není snížena bezpečnost jízdy, například za deště nebo sněžení.“

jízda na motorce

Cesty na motorce do zahraničí

Ve většině zemí je povinná výbava motorky stejná jako u nás. Existují ale výjimky, které by vás mohly překvapit a nakonec stát i nemalé prostředky.

  • Ve Slovinsku je zakázáno přepravovat na motocyklu nebo mopedu děti do 12 let. Za porušení hrozí sankce ve výši 120 eur. Zákaz platí i v Chorvatsku a Lucembursku.
  • V Belgii musí mít motocyklisté ochranný oděv, tedy motorkářské rukavice, bundu s dlouhými rukávy, boty s ochranou kotníků, kalhoty s dlouhými nohavicemi. Speciální motorkářské rukavice a helmu musí mít motocyklista také ve Francii.
  • Reflexní vestu musíte mít ve Francii pro každého na palubě dopravního prostředku se 2 a více koly, tedy i na motorce.
  • V Norsku musí mít motorkáři reflexní vestu jen v případě, že je jejich vozidlo registrováno v Norsku.

Na povinnou výbavu automobilů napříč evropskými zeměmi se podívejte do našeho dřívějšího článku. I zde vás čekají nemalá překvapení.

Před začátkem jarní sezony si také zkontrolujte platnost povinného ručení. Podívejte se i do našeho srovnávače, jestli nemůžete za motorku platit méně. Až si budete sjednávat nové, vzpomeňte si, že je možné zřídit také krátkodobé a sezónní povinné ručení.  

 

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…