Menu

Příkon (vzorec): Jak spočítat spotřebu energie?

Aktualizováno dne 6.6.2022

Energie a jejich spotřeba je téma, které v současné době rezonuje spoustou domácností. Důvod je prostý. Ceny energií rostou a výrazně zatěžují rodinné rozpočty. Jak začít se šetřením? Nejprve musíte zjistit spotřebu energií. Musíme znát dvě věci – u spotřebiče je to příkon, vzorec pak pomůže s výpočtem.

Příkon (vzorec): Jak spočítat spotřebu energie?
9 minut čtení
Elektřina, Energie

Každá domácnost, vyjma několika málo zcela soběstačných domů, spotřebovává elektrickou energii. Potřebuje ji ke svícení, provozu elektrických spotřebičů, a často také k topení a ohřevu užitkové doby. Část českých domácností vytápí své příbytky pomocí zemního plynu. Elektřina a plyn jsou dva hlavní energetické zdroje, jejichž ceny domácnosti bedlivě sledují. Třetí zásadní položkou domácností je spotřeba vody. Jak na výpočet spotřeby u elektřiny? Potřebujete znát příkon. Vzorec k výpočtu spotřeby pak není složitý. Výpočet u plynu a vody je jiný, ukážeme si to.

muž žehlí

Spotřeba elektrické energie – příkon (vzorec)

První, co musíte zjistit u elektrického spotřebiče, je příkon. Vzorec pro výpočet vám ukážeme. Na štítku najdete údaj, který udává příkon elektrické energie ve wattech (W). Tento údaj pak musíte vynásobit počtem hodin, po který je spotřebič v provozu. Dodavatel elektrické energie pak udává cenu za 1 kWh, proto musíte váš výsledek vydělit 1000.

Příklad – orientační roční spotřeba klasické napařovací žehličky

U žehličky to může být 5 hodin týdně, tedy 260 hodin za rok. Klasická napařovací žehlička za 1700 Kč má příklon 2 600 W. Průměrná cena elektrické energie se zatím drží na 7,15 Kč/kWh.

  • Roční spotřeba žehličky = 2 600 W * 260 h / 1000 = 676 kWh
  • Náklady na roční provoz žehličky = 676 kWh * 7,15 Kč = 4 833,4 Kč

Tip! Jak zjistit skutečnou spotřebu jednotlivých spotřebičů? Můžete hledat na štítku příkon, vzorec pak pomůže s teoretickým výpočtem. Skutečnou aktuální spotřebu ale odhalí až měřič spotřeby elektrické energie. Vyzkoušejte ho!

plynový sporák

Výpočet spotřeby plynu

U plynu je situace trošku složitější. Na faktuře najdete údaj v megawatthodinách (MWh), ale na plynoměru vidíte spotřebované metry krychlové (m3). Co s tím? V praxi se používá orientační koeficient, který s přepočtem pomůže. Je to 10,5 kWh/ m3. Tímto číslem vynásobíte údaj z vašeho plynoměru. Anebo se podíváte na aktuální nabídku dodavatelů plynu a rovnou si najdete cenu za m3.

Věděli jste, že… se současná cena plynu v ČR u jednotlivých dodavatelů velice liší? Můžete najít nabídky za 12 Kč za m3, ale také za 57 Kč za m3. Aktuální průměrná cena se zatím drží na 14,31 Kč za m3. Pokud plynem vytápíte rodinný dům, využívejte online kalkulačky a sledujte ceny u konkurence. Včasná změna dodavatele může pomoci výrazně zkrotit rodinný rozpočet.

Porovnej dodavatele plynu

mytí koně

Výpočet roční spotřeby vody

Chcete-li kalkulovat náklady rodiny, je nelepší vzít v úvahu spotřebu vody za minulý rok. Když takový údaj nemáte k dispozici, musíte roční spotřebu odhadnout. Co vzít v úvahu?

  • Napuštěná vana je cca 200 litrů, sprchování spotřebuje zhruba 80 litrů. Jak často se koupete ve vaně?
  • Myčka nádobí spotřebuje 10 litrů vody. Pouštíte ji denně?
  • Pračka potřebuje na jeden cyklus 44 až 50 litrů.
  • Splachování u WC bývá nastaveno na 6 litrů a 3 litry.
  • Nezapomeňte přidat zalévání zahrádky, napuštění bazénu, mytí domácích mazlíčků nebo vodu do akvária.
  • Průměrná cena vody včetně stočného je 97,33 Kč za m3 (1000 litrů).

kuchyňský robot

Jak zkrotit spotřebu energií v domácnosti?

Tento nelehký úkol čeká v následujících měsících každého z nás. Planeta i naše peněženky naši snahu ocení.

1.) Online kalkulačky

Praktické online kalkulačky poradí nejlepšího dodavatele s optimální cenou. Doporučujeme pravidelně kontrolovat aktuální ceny elektřiny i plynu na trhu a včas změnit dodavatele.

Tip! Online kalkulačku elektrické energie nemusíte nikde zdlouhavě hledat, ZDARMA ji vyzkoušíte zde:

kalkulačka elektrické energie

2.) Správné spotřebiče

Starší spotřebiče s vysokou spotřebou postupně nahraďte moderními úspornými elektrospotřebiči.

Tip! Některé lze nakoupit s výraznou slevou přes cashback - službu, u které dostanete část peněz z nákupu zpět. Podívejte se například na LGshop.cz nebo Klarstein.cz.

3.) Zbavte se stereotypů

Náklady na energii u žehličky už známe. Víte, že dobrá sušička dokáže prádlo usušit tak, že žehličku budete vytahovat pouze občas, a výrazně tím pomůže snížit náklady domácnosti? Jako bonus navíc získáte domácnost bez otravných sušáků na prádlo a zbytečné vlhkosti.

4.) Úsporné vytápění domu

Zvažte změnu vytápění rodinného domu. Mezi úsporné systémy vytápění patří tepelná čerpadla, ale překvapivě i vytápění klimatizací.

5.) Klimatická třída a umístění spotřebičů

Hlídejte optimální podmínky provozu spotřebičů. Například u lednice je dobré pohlídat si klimatickou třídu, u bojleru zase místnost, kde je umístěný.

Tip! S nákupem nových spotřebičů pomůže bankovní půjčka. Podívejte se, na kolik vás vyjde.

Najděte nejvýhodnější půjčku

6.) Využívejte nízký a vysoký tarif

V době, kdy máte tzv. nízký tarif, můžete ušetřit na praní prádla i mytí nádobí v myčce.

7.) Stand-by režimy

Pozor na stand-by režim u některých spotřebičů. Odběr může být zdánlivě malý. Spočítejte si ale, kolik takových spotřebičů doma máte.

To, co se děje na trhu s energiemi, bohužel ovlivnit nemůžeme. Jsou tady ale možnosti, jak se s vyššími cenami energií můžeme naučit žít. Základem je mít přehled o spotřebě energií v domácnosti a snažit se jejich spotřebu snižovat.

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.