Menu

Spotřeba sušičky na rok: Kolik utratíte za její chod?

Aktualizováno dne 9.5.2022

Sušička se stala v mnohých domácnostech naprostou nezbytností. V malých bytech pomohla zrušit nevzhledné sušáky prádla. Ve velkých rodinách už ženy konečně nemusí trávit hodiny u žehlicího prkna. Víte, jaká je spotřeba sušičky za celý rok? Vyplatí se?

Spotřeba sušičky na rok: Kolik utratíte za její chod?
10 minut čtení
Elektřina

Tak jako u jiných spotřebičů, je nutné si i u sušičky dát pozor při výběru. Je potřeba ohlídat si funkce sušičky, správnou kapacitu, i značku a dostupnost servisu. V poslední době, ale přibyl jeden důležitý bod. Je to spotřeba sušičky. Energie letí strmě nahoru, a tak si někteří možná řeknou, jestli ono by sušení prádla na sušáku nebylo levnější. Podívejme se, jak to s její spotřebou je. Možná vás překvapí, že sušička šetří nejen čas, ale také náklady, které vás hned nenapadnou.

sušička na prádlo

Rozdíly mezi sušičkami

Na trhu je poměrně pestrý výběr sušiček prádla. Liší se technickými parametry, velikostí a kapacitou, i spotřebou elektrické energie. Existují sušičky, které mají funkci parního sušení. A ty nejmodernější využívají principů tepelného čerpadla. Variantou pro malé byty je spotřebič, který v sobě ukrývá pračku a sušičku zároveň. Můžete mít sušičku s malou kapacitou, pro dvoučlennou domácnost, nebo třeba úzkou sušičku, která vyplní některou mezeru v domácnosti.

Tip! Podívejte se, jak nejlépe vybrat správnou sušičku právě pro vaši domácnost.

sušička na prádlo

Spotřeba sušičky za rok

Spotřeba sušičky lze jednoduše spočítat. Na energetických štítcích, nebo v informacích na e-shopu, si můžete najít údaj o roční spotřebě. Většinou výrobce počítá s přibližně 200 sušícími cykly. Cena elektrické energie v současné době je kolem 7,15 kWh. Oba údaje pak stačí jen vynásobit. Podívejme se, jaká je spotřeba různých typů sušiček.

Položka

Běžná kondenzační sušička

Sušička s tepelným čerpadlem

Pračka se sušičkou

Energetická třída

A++

A+++

A+++

D - E

Průměrná cena

10 – 12 tis. Kč

15 tis. Kč

15 – 20 tis. Kč

13 – 18 tis. Kč

Roční spotřeba

235 kWh

190 kWh

170 kWh

350 kWh

Cena za kWh

7,15 Kč/kWh

7,15 Kč/kWh

7,15 Kč/kWh

7,15 Kč/kWh

Cena za roční spotřebu

1 680 Kč

1358,5

1216 Kč

2503 Kč*

* V této ceně je i praní prádla po celý rok.

Tip! Hlídejte si ceny energií. Pravidelnou kontrolou podmínek a cen jednotlivých dodavatelů elektrické energie můžete ročně ušetřit až několik tisíc korun.
Zdarma porovnej dodavatele

sušička na prádlo

Co ovlivňuje spotřebu sušičky?

Základní parametr, který musíte hlídat, je příkon sušičky, který se udává ve wattech. Spotřeba starších modelů byla vysoká. Moderní sušičky už využívají princip tepelného čerpadla, a tak jejich spotřeba velmi výrazně klesla. Spotřeba sušičky, ale není ovlivněna jen příkonem. Záleží, kam ji v domácnosti umístíte. Není dobré, aby stála u radiátoru nebo v blízkosti sprchového koutu či umyvadla. Teplo i vlhkost zvyšuje spotřebu.

Doporučení odborníka: Spotřebu sušičky můžete výrazně snížit, pokud budete prádlo prát v pračce, která ho umí odstředit ve vysokých otáčkách a s velkou účinností.

sušička

Proč si pořídit sušičku?

Některé důvody jsou naprosto jasné. Sušička prádla je velký pomocník a chod domácnosti hodně zjednoduší. Jsou tady ale důvody, které vás možná překvapí. U některých jde i o úsporu elektrické energie a tedy také peněz.

1.) Konec otravnému žehlení

Naprostou většinu prádla můžete přestat žehlit. Žehličku budete vytahovat pouze na košile nebo dámské šaty. Navíc ušetříte náklady za energii, kterou by spotřebovala sušička.

2.) Obrovská úspora času

Věšení prádla a žehlení zabírá ženám spoustu času. Ten teď mohou věnovat rodině, nebo vlastním koníčkům.

3.) Vždy voňavé prádlo

Venku sice prádlo krásně uschne, ale občas se stane, že soused zapálí oheň a čisté prádlo načichne. Sušení v zimě na domácích sušácích už vůbec není o vůni.

4.) Měkoučké ručníky

Ručníky ze sušičky jsou stejně hebké jako někde ve špičkovém hotelu.

5.) Skvělé pro alergiky

Sušičky umí zlikvidovat mnoho alergenů a z oblečení odstraní jemný prach. V konečném důsledku i zde je úspora nákladů, například na léky nebo masti na ekzémy.

6.) Pomocník v boji s chlupy domácích mazlíků

Díky sušičce zmizí kočičí i psí chlupy z prádla jako mávnutím kouzelného proutku.

7.) Úspora místa

Už žádné roztahané sušáky a koše s prádlem. Mnoho sušiček se navíc dá postavit na pračku a v domácnosti tak nezaberou žádné místo.

8.) Rychlé oživení prádla

Někdy se stane, že nám prádlo načichne kouřem, ale jinak je čisté. Sušička s parním programem umí toto prádlo rychle zbavit zápachu a uvést ho opět do pořádku. Není nutné prát a spotřebovávat více elektrické energie.

9.) Rychlé sušení bot

Se speciálním košem do sušičky a programem na jemné sušení můžete snadno a rychle usušit promočené boty z vycházky.

Tip! Pokud uvažujete nad koupí sušičky prádla, doporučujeme tyto eshopy. Můžete v nich nakoupit s výraznou slevou. Tu můžete využít jinde, nebo si s ní kompenzovat úroky z půjčky na sušičku.
* LGshop.cz – až 5 % zpět z nákupu
* Klarstein.cz – 3 % zpět z nákupu

Jakmile jednou vyzkoušíte všechny benefity sušičky v domácnosti, už bez ní nebudete chtít žít. A vůbec to není špatně. Jen je potřeba sušičku opatrně vybírat. Jenom přece spotřeba sušičky za rok kolísá i o několik stovek. A pokud vás zajímá, jak dále můžete šetřit na energiích, podívejte se, jak šetří energii ostatní nebo jaká je spotřeba dalších spotřebičů, třeba lednice.

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.