porovnej24 logo
test

Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

27. 3. 2023 | Aktualizováno: 27. 3. 2023
|
Délka čtení: 13 min.

Možná to znáte z vlastní zkušenosti, že jednou za čas vám přijde dopis od vaší pojišťovny, který obsahuje návrh na indexaci pojištění majetku, tzn. zvýšení ceny pojistného a také pojistných částek vaší nemovitosti. Tisíce lidí tento dopis otráveně vyhodí do koše. Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

Co je indexace pojištění majetku?

Jedná se o zvýšení pojistné částky z důvodu inflace, neboli růstu cen. Pojišťovna většinou navrhne klientovi, že jeho smlouva bude aktualizována a klientova nemovitost bude pojištěna na vyšší částku. Znamená to, že v případě škody na majetku pojišťovna nevyplatí částku, kterou si klient původně ujednal ve smlouvě, ale vyšší peněžní sumu. Kvůli tomu, že pojišťovna nabídne vyšší pojistné krytí, klientovi zdraží pojistné.

Spoustu lidí však odradí fakt, že by za pojištění měli platit víc, a indexaci odmítne. To se jim však může stát osudným. Odmítnutí indexace se může majiteli nemovitosti vymstít. Ilustrujme si to na příkladu pana Pavla níže, kde je jasně vidět, proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat.

Případ pana Pavla a jeho pojištění majetku

Dejme tomu, že si pan Pavel před deseti lety koupil byt 3 + 1 v jižních Čechách za 2 miliony Kč, a na tuto částku si jej také pojistil. Za těch deset let však ceny výrazně vzrostly a nyní je hodnota tohoto bytu 4 miliony Kč. Pan Pavel však pojistné částky nijak neindexoval, tudíž je pojištěn stále na 2 miliony Kč, tzn. je pojištěn o 50 % méně, než by měl být. Takový stav se nazývá podpojištěnost a pojišťovny kvůli němu často krátí pojistné plnění.

Dejme tomu, že Pavlův byt zničí rozsáhlý požár. Škoda na vybavení bytu se vyšplhá na 1 milion Kč. Ovšem kvůli tomu, že je Pavel o 50 % podpojištěn, poskytne i jeho pojišťovna o 50 % nižší pojistné plnění. Pavlovi vyplatí pouhých 500.000 Kč, což mu rozhodně nebude stačit na to, aby dal celý byt po tak ničivém požáru do pořádku. Pavel tedy bude muset zbytek nákladů na rekonstrukci uhradit sám, nebo si na to vzít úvěr, aby byt zrenovoval do takové podoby, aby se v něm dalo opět bydlet.

Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

Abyste se vyhnuli podpojištění či nadpojištění dodržujte následující zásady:

1.) Porovnání pojistných částek s aktuálními cenami nemovitostí

Jednou za 3 roky porovnávejte vaše pojistné částky ve smlouvě s aktuálními tržními cenami nemovitostí. Pokud ceny na trhu výrazně vzrostly či klesly, přizpůsobte tomu i pojistné částky. Zde je příklad toho, jak se průměrné ceny bytů změnily za poslední rok, a proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat. Zdroj: RealityMix.cz):

MěstoPrůměrná cena bytu, březen 2022Průměrná cena bytu, březen 2023O kolik procent se cena změnila?

Praha

9.607.154 Kč

8.586.062 Kč

-10,6 %

České Budějovice

5 620 796 Kč

4 969 511 Kč

-11,6 %

Brno

7.954.034 Kč

6.471.192 Kč

-18,6 %

Karlovy Vary

4.251.311 Kč

4.338.131 Kč

+2 %

Hradec Králové

5.605.270 Kč

4.790.930 Kč

-14,5 %

Liberec

3.987.182 Kč

4.106.426 Kč

+3 %

Ostrava

3.226.906 Kč

2.562.226 Kč

-20,6 %

Olomouc

4.678.071 Kč

4.344.618 Kč

-7,1 %

Pardubice

5.257.189 Kč

4.814.016 Kč

-8,4 %

Plzeň

5.336.336 Kč

4.557.056 Kč

-14,6 %

Ústí nad Labem

2.558.382 Kč

2.092.927 Kč

-18,2 %

Jihlava

4.073.900 Kč

3.798.556 Kč

-6,8 %

Zlín

5.155.459 Kč

4.938.605 Kč

-4,2 %

2.) Stanovení adekvátní pojistné částky

Při stanovování pojistné částky vycházejte u bytu tak, že si projdete inzeráty na prodej bytů obdobné velikosti ve vašem okolí. U stanovování pojistné částky u domu vycházejte z peněžní sumy, za kterou byste stavbu v případě jejího poničení znovu postavili.

3.) Aktualizace po rekonstrukci

Aktualizace pojistných částek se doporučuje hlavně po rekonstrukci. Modernizace bytu či domu zvýší i jeho hodnotu, čemuž by měla odpovídat i výše pojistného krytí.

4.) Komunikace s pojišťovnou

Zjistěte, jakým způsobem vaše pojišťovna komunikuje. Některé společnosti vás na nutnost aktualizace pojištění nebudou upozorňovat, tudíž si to musíte ohlídat sami. Jiné vám pošlou dopisní výzvu k navýšení částek.

5.) Pozor na přepojištění!

Pokud si pojistíte váš dům či byt na vyšší částku, než je jeho aktuální hodnota, budete zklamáni. Pojišťovna vám v případě škody nevyplatí tuto vysokou sumu, ale bude vycházet z aktuální hodnoty nemovitosti.

Co všechno může zvýšit hodnotu nemovitosti?

  1. Jak už jsme zmínili, hodnotu vaší nemovitosti může zvýšit rekonstrukce, či jakékoliv jiné vylepšení (pořízení solárních panelů, bazénu).

  2. Na růst ceny však může mít vliv i zdražování stavebních prací a materiálů na trhu.

  3. Do ceny se může promítnout i změna okolí nemovitosti - například zlepšení dopravní dostupnosti (rozšíření metra až do blízkosti vašeho bytu), nebo rozšíření vlakové či autobusové dopravy, díky které se dá z dané lokality snadno dostat do centra města.

  4. Ceny nemovitostí rostou rovněž tehdy, pokud se dané město stane atraktivní pro život a začne se do něj stěhovat více obyvatel za prací.

Mějte přehled o nabídkách na trhu

Pojistný trh prochází výraznými změnami a jestliže jste si třeba před pěti lety uzavřeli pojištění majetku u jedné společnosti, je možné, že za tu dobu přišla jiná pojišťovna s mnohem propracovanějším a výhodnějším pojištěním.

Při výběru vhodné pojistky se zaměřte na několik parametrů. Především na výši pojistných částek a rozsah rizik. Rovněž si zjistěte, zda daná pojistka kryje pouze nemovitost, nebo i vnitřní vybavení domácnosti. Jaký je mezi tím rozdíl?

  • Pojištění nemovitosti kryje škody na stavební konstrukci budovy, tzn. stěnách, fasádě, oknech, dveřích, okapech, atd.

  • Pojištění domácnosti se vztahuje na poškození převážně vnitřního vybavení, tzn. nábytku, elektroniky, nátěru na stěnách, podlah a koberců, atd.

Někdy se tyto dvě pojistky můžou prolínat. Některé pojišťovny kryjí pojištění nábytkového vybavení i stavebních prvků bytu (umyvadel, sanitačního zařízení, trubek, oken). Je proto důležité najít takové pojištění, které pro vás bude nejvýhodnější.

Pojištění majetku

Zabezpečte svůj majetek s výhodným pojištěním

Sjednáváme pojištění nemovitosti a domácnosti s 30% slevou oproti standardním cenám na trhu. Stačí vyplnit několik údajů o vás a vaši nemovitosti do online kalkulačky, a my už všechno papírování vyřídíme za vás.

Sdílet článek

Související články

  • test
    08. ledna 2024|Porovnej24
    Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!

    Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

  • test
    02. listopadu 2023|Porovnej24
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    01. listopadu 2023|Porovnej24
    Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?

    Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

  • test
    04. října 2023|Porovnej24
    Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?

    Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je, jak funguje a zda vaše zařízení skutečně zachrání.

  • test
    18. září 2023|Porovnej24
    Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!

    Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

  • test
    11. září 2023|Porovnej24
    Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě

    Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.

  • test
    21. srpna 2023|Porovnej24
    5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?

    Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G vs 4G.

  • test
    22. června 2023|Porovnej24
    Jak přežít tornádo? Co v takové situaci dělat? Zkušenosti a rady odborníků

    Velkolepost a hrůza skloubené do jediného okamžiku. Lovci tornád vám budou nadšeně líčit, jak je tornádo nádherný přírodní jev. Někteří jej cíleně vyhledávají, je to pro ně adrenalinová zábava. Proč je řeč o tornádu?

  • test
    31. května 2023|Porovnej24
    Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

    Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když přestanete kouřit, jak překonat závislost na nikotinu a jak oslavit Světový den bez tabáku. Nechte se inspirovat k beztabákovému životu!

  • test
    24. května 2023|Porovnej24
    Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?

    Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění úroků z hypotéky a úvěru v daňovém přiznání.