Menu

Prošlá technická: Kdy hrozí pokuta v řádech miliónů korun a zákaz řízení?

Aktualizováno dne 17.5.2021

Technické kontroly na vozech jsou povinné a mají přesně dané termíny, kdy je musíme s vozem absolvovat. Jenže v dnešní době toho je tolik, co je potřeba hlídat. A datum technické se v kalendáři povinností objevuje jednou za dva roky. Je tak jednoduché ho minout. Bohužel prošlá technická může být drahý špás.

Prošlá technická: Kdy hrozí pokuta v řádech miliónů korun a zákaz řízení?
9 minut čtení
Povinné ručení

Pokuta za prošlou technickou může začínat v řádu tisícovek, ale může se vyšplhat až k astronomickým sumám. A není to jediné, co nám hrozí. Prošlá technická může stát mnohem více. Mohou vás čekat problémy s pojišťovnou i zákaz řízení vozidel. Při tom je technická prohlídka relativně jednoduchá a s dodržením pár pravidel ji máte rychle za sebou. Jen nezapomenout na to důležité datum.

starý trabant

Technická a její platnost

Podmínky, kdy a jak má být provedena technická kontrola stanoví zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Ten stanovuje harmonogram kontrol pro jednotlivé druhy vozidel.

Lhůty technických kontrol (první/následující) Druh vozidla
po 4 letech / po 2 letech osobní automobil, nákladní automobil do 3,5 t, motocykl nad 50 cm3, přípojné vozidlo do 3,5 t
po 1 roce / po 1 roce nákladní automobil nad 3,5 t, autobus, vozidlo taxislužby, vozidlo s právem přednosti v jízdě, přípojné vozidlo nad 3,5 t
po 6 letech / po 4 letech nebrzděný přívěs do 750 kg, motocykl do 50 cm3

Informaci o poslední provedené technické kontrole, včetně data vypršení její platnosti, obsahuje velký techničák. Najdete v něm i podrobné technické informace o vozidle.

Tip! Porovnejte si to nejvýhodnější havarijní pojištění vám šité na míru. Ačkoliv není povinností ho mít, kolikrát zachrání i rodinný rozpočet. 

Porovnej havarijní pojištění

technická kontrola auta

Jak na rychlou technickou prohlídku?

Technická prohlídka není nic strašného. Znají jí téměř všichni majitelé vozidel, ať už vlastní auto, nebo motorku. Ale vyplatí se na ni trochu připravit. Poklidit, mít nahuštěná kola na výrobcem předepsaný tlak a neuškodí když sundáte poklice. 

  • Nachystejte si doklady – velký techničák, malý techničák, doklady k nadstavbám či doplňkům.
  • Auto ukliďte – nemusí se vyložené blýskat, ale se zabláceným vozem to bude těžší.
  • Zkontrolujte světla, stěrače, klakson apod.
  • Hloubka vzorku by měla být větší než ta minimálně stanovená.
  • Pozor na dětské sedačky, pokud kvůli nim musíte vyndat opěrku hlavy. Sedačku bez opěrky vám na technické zapíší jako poškozené sedadlo.

Při technické kontrole se pracovníci zaměří na kontrolu identifikace vozu a samozřejmě na jeho technický stav. Kontrolou projdou brzdy, řízení, zrcátka i skla. V pořádku musí být kola, motor, podvozek, karoserie i povinná výbava. Zkrátka vaše auto proklepnou a zhodnotí, jestli je schopné bezpečného provozu na cestách.

Tip! na skvělé a cenově výhodné nákupy doplňků do auta s cashbackem:

* AliExpress – obrovský výběr a cashback až 15 % z nákupu
* Autohotarek.cz – přesné autodoplňky podle modelu vozu s cashbackem až 2 %

staré auto

Jízda bez řádné technické – hrozí pokuty i zákaz řízení

Prošlá technická může být jen malé opomenutí, nebo absolutní nedodržení pravidel. A podle míry porušení pravidel také policie postupuje a vyměřuje tresty. Takže výměnou za dobrodružnou jízdu bez technické kontroly, bude odměna Policií ČR minimálně pokutou. Pokuta může být uložena blokově na místě, anebo ve správním řízení.

  • Pokud vás policie zastaví, auto je v dobrém stavu a prošlá technická má jen pár dní, vystačí si obvykle s domluvou a mírnou pokutou. Sazby jsou v řádech tisíců korun. Trestné body nedostanete.
  • Máte-li ale auto ve špatném stavu a zároveň prošlou technickou, ohrožujete ostatní účastníky silničního provozu. Tady už potkání se strážci zákona hodně bolí. Pokuta může být až do 10 000 Kč a hrozí i ztráta řidičáku na 6 až 12 měsíců.
  • Nejhorší situace je, když s autem ve špatném stavu a s prošlou technickou kontrolou, způsobíte vážnou dopravní nehodu. Pokuta pak může jít až do milionu. Navíc pojišťovna může odmítnout pojistné plnění a bude po vás vymáhat kompletní náhradu škody.

Pozor na jízdu ve vozidle technicky nezpůsobilém k provozu

Takové vozidlo podle definice přímo ohrožuje ostatní účastníky provozu na silnici. Obecně lze říct, že se z výfuku takového vozu valí hustý dým, unikají provozní kapaliny, chybí celé kusy karoserie nebo mu nefungují brzdy. Tady hrozí pokuta až 50 000 Kč.

Tip! Dostala vás pokuta do svízelné finanční situace? Podívejte se na rychlé půjčky, které pomohou téměř okamžitě.

Porovnej půjčky

staré bmw

Prošlá technická – co s tím?

Samozřejmě nechte si ji, co nejdříve udělat. Jenže má to malý háček. I cesta na technickou kontrolu s prošlou technickou je protiprávní a můžete dostat pokutu. Na místě je pak zvážit odtah jiným vozidlem, pokud to lze, nebo rovnou odtahovou službou.

Prošlá technická vs. jízda bez technického průkazu

Víte, že to jsou zcela odlišné situace? Prošlá technická znamená, že jsme propásli termín kontroly technického stavu vozu. Pokud jedete bez technického průkazu, tj. malého techničáku, můžete mít sice auto i technickou v pořádku, ale porušujete jednu z povinností řidiče. Za takový přestupek vám hrozí pokuta až 2 000 Kč.

Mít zkrátka pod kontrolou všechny důležité termíny se vyplatí. Vyhnete se pokutám i potížím s pojišťovnou. Doporučujeme dát si do kalendáře upozornění na blížící se konec technické. Vyplatí se hlídat si i konec pojistné smlouvy. V takový okamžiky můžete zkusit výměnu za výhodnější povinné ručení. Pomůže praktická kalkulačka povinného ručení.

Tip! Porovnejte si to nejvýhodnější povinné ručení právě pro vás. Ne jen technická kontrola je povinností.

Porovnej povinné ručení

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…