Menu

Půjčka se zástavou nemovitosti: Kolik si můžete půjčit a za jakých podmínek?

Aktualizováno dne 12.9.2022

Pokud si potřebujete půjčit vyšší finanční obnos, jednou z možností je půjčka se zástavou nemovitosti. Ta funguje tak, že bankovní nebo nebankovní společnosti zajistíte nemovitost a ona vám na jejím základě půjčí dohodnutou částku.

Půjčka se zástavou nemovitosti: Kolik si můžete půjčit a za jakých podmínek?
10 minut čtení
Půjčky

Půjčka se zástavou nemovitosti je hojně skloňovaná zejména v souvislosti s hypotékami. U většiny hypoték je zástavním právem zatížená přímo nemovitost, kterou kupujete. Kromě kupované nemovitosti však můžete ručit i další nemovitostí a půjčit si peníze nejen u banky, ale i u některé z nebankovních společností. Pojďme se tedy blíže podívat na to, jak fungují bankovní i nebankovní půjčka se zástavou nemovitosti a jaké jsou její výhody a nevýhody.

rekontrukce bytu

Jak funguje půjčka se zástavou nemovitosti?

Na základě dobré bonity vám většina bankovních i nebankovních společností půjčí menší obnosy peněz. I dobrá bonita však může být nedostatečná v případě, že potřebujete půjčit více peněz, například na koupi bytu či domu nebo třeba na rekonstrukci. Při vyšších částkách budou společnosti vyžadovat záruku, že půjčku opravdu splatíte. Takováto záruka může spočívat v tom, že budete ručit kupovanou nemovitostí nebo další nemovitostí.

V rámci ručení nemovitostí má banka v případě, že nebudete půjčku splácet, právo nemovitost prodat a z utržených peněz pohledávku uspokojit. Banka vám následně vrátí případný rozdíl mezi utrženými penězi a výší dluhu. Většinou však až k prodání zastavené nemovitosti nedojde.

Tip! Hledáte rychlou půjčku? V našem porovnávači snadno zjistíte, jaké podmínky poskytují jednotlivé společnosti na částky až do 10.000.000 Kč!

Najděte nejlepší půjčku

chata v horách

Jak vyřídit půjčku se zástavou nemovitosti?

Pokud se rozhodnete pro půjčku se zástavou nemovitosti, bude po vás banka vyžadovat:

  • aktuální výpis z katastru nemovitostí k zastavované nemovitosti
  • odhad tržní ceny zastavované nemovitosti zpracovaný odhadcem
  • pojistnou smlouvu na zastavovanou nemovitost
  • nabývací titul zástavce, například v podobě rozhodnutí o dědictví nebo kupní a darovací smlouvy

Po schválení půjčky a podpisu smlouvy je zapsáno zástavní právo banky v katastru nemovitostí. Zástava však neomezuje vlastnická práva majitele nemovitosti, takže majitel může dále nemovitost používat. Poté, co se celá půjčka splatí, banka vystaví potvrzení o zániku zástavního práce a katastrální úřad provede výmaz z katastru.

rodinný dům

Jaké nemovitosti jsou vhodné k zástavě?

Ručit je možné různými nemovitostmi na území České republiky, podmínkou ale je, aby:

  • byly zapsány v katastru nemovitostí
  • měly přidělené popisné nebo evidenční číslo
  • nemovitost také nesmí být zatížena věcným břemenem

V první řadě je možné ručit kupovanou nemovitostí (např. chcete si koupit byt a tím samým bytem i ručíte), jedná se o nejrozšířenější způsob ručení. Ručit můžete i jinou nemovitostí, kterou jste koupili už dříve. Nemovitost, kterou ručíte, vám dokonce nemusí ani patřit, při souhlasu vlastníka nemovitosti můžete ručit i cizí nemovitostí (např. ručení domem vašich rodičů). Kromě domů a bytů můžete ručit i rekreačním objektem a komerčním objektem nebo pozemkem.

novostavba

Výhody a nevýhody půjčky se zástavou nemovitosti

Jaké jsou výhody půjčky se zástavou nemovitosti?

  • možnost půjčení vyšších částek
  • možnost zastavit kupovanou nemovitost i další nemovitost
  • v případě ručení další nemovitostí možnost získat půjčku na 100 % ceny nemovitosti
  • možnost další nemovitost za několik let vyvázat
  • obvykle výhodnější podmínky, například v podobě nižší úrokové sazby

Nevýhody půjčky se zástavou nemovitosti

  • v případě nesplácení půjčky hrozí riziko ztráty nemovitosti
  • k zástavě nejsou vhodné všechny nemovitosti

předsíň

Kolik peněz si můžete půjčit, pokud ručíte nemovitostí?

To, jakou částku vám banka nebo nebankovní společnost půjčí, se odvíjí od toho, jakou hodnotu zastavená nemovitost má, mnohdy se tak jedná i o částky v řádech milionů korun. U ručení kupovanou nemovitostí banky hypotéku obvykle poskytují do maximální hodnoty LTV 80 % nebo 90 %, při ručení pouze kupovanou nemovitostí je tedy třeba mít část peněz naspořenou. Hodnota kupované nemovitosti se počítá z odhadu tržní ceny nemovitosti, nikoliv z kupní ceny.

Tip! Za jakých podmínek byste nyní dostali hypotéku u různých bank si můžete spočítat pár kliky v naší hypoteční kalkulačce:

Vyzkoušejte hypoteční kalkulačku

pojištění schopnosti splácet

Zvažte sjednání pojištění schopnosti splácet!

V případě, že si sjednáte půjčku se zástavou nemovitosti, zavazujete se k jejímu řádnému splácení. Pokud byste z nějakého důvodu nemohli půjčku splácet, mohlo by dojít až k tomu, že byste o nemovitost, kterou ručíte, přišli. Na neočekávané situace, například v podobě ztráty práce, myslí pojištění schopnosti splácet. To funguje tak, že pokud nejste schopni platit splátky, pojišťovna převezme vaše závazky.

světlá ložnice

Nebankovní půjčka se zástavou nemovitosti

Jak už jsme zmínili v úvodu, půjčky se zástavou nemovitosti nabízejí jak banky, tak i nebankovní společnosti. Díky nebankovní půjčce se zástavou nemovitosti mohou získat peníze i lidé, kterým banka potřebné finance nepůjčila. Tedy například ti, kteří krátce podnikají, mají úvěry po splatnosti nebo mají negativní záznamy v registrech.

Většina nebankovních společností umožňuje ručit nejen vlastní nemovitostí, ale také nemovitostí ve vlastnictví třetí osoby, která dá žadateli o půjčku písemný souhlas. Nebankovní společnosti v případě ručení nemovitostí obvykle nezkoumají měsíční příjmy ani neřeší, na co klient peníze použije. Pokud si chcete půjčit peníze od nebankovní společnosti, doporučujeme si společnost dobře prověřit a ujasnit si, zda jste schopni splátky splácet, abyste v nejhorším případě o nemovitost nepřišli.

Půjčka se zástavou nemovitosti lidem umožňuje půjčit si i vyšší částky. Ručit je možné jak kupovanou nemovitostí, tak i další nemovitostí a půjčku si můžete sjednat u banky i u některé z nebankovních společností. Výše půjčené částky se odvíjí od hodnoty nemovitosti.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

tablet
Od kolika let dětem pořídit tablet? Jak často jim ho dovolit? Tipy na edukativní aplikace nejen pro školy
15.11.2023

Vstupujeme do éry, kdy se digitální technologie stávají nedílnou součástí života každého z nás. Tablet pro děti je proto často diskutovaným tématem. A s tím přichází otázka: Jaký vliv mají tablety na vývoj našich dětí? Někteří rodiče jsou zastánci…