Menu

Rozvod a hypotéka: Jak vyřešit vyvázání z hypotéky po rozchodu?

Aktualizováno dne 19.9.2022

Málokdo vstupuje do manželství či vztahu s obavou, že partnerství jednou skončí. Když vztah ztroskotá, pár to zasáhne nejen po emocionální, ale i finanční stránce. Zvláště pokud mají společný úvěr na bydlení. Jak se dá po peněžní stránce zvládnout rozvod a hypotéka?

Rozvod a hypotéka: Jak vyřešit vyvázání z hypotéky po rozchodu?
9 minut čtení
Hypotéky

Podle psychologů patří rozvod či rozchod k jedné z nejvíc stresujících životních situací. Celá záležitost se navíc komplikuje i nutností vyřešit otázku bydlení. Kdo z páru v bytě zůstane, a kdo se odstěhuje? Nebo půjdou pryč oba? V případě, že si pár na nemovitost vzal hypoteční úvěr, je třeba rozhodnout rovněž o tom, zda jej budou nadále splácet, nebo zvolí jiné řešení.

V případě, že se partneři rozchází či rozvádí, mají na výběr ze čtyř možností, jak naložit se svým stávajícím hypotečním úvěrem, které si představíme v následujících řádcích. Přehled vám pomůže k tomu, aby rozvod a hypotéka byly co možná nejsnažší.

rozvod a hypotéka

1.) Prodej nemovitosti a předčasné splacení úvěru

Po rozvodu mají některé páry tendenci hodit minulost za hlavu a odstěhovat se do nového bydlení. Zvláště, pokud si v budoucnu plánují najít nového partnera či dokonce založit novou rodinu. V takovém případě nemovitost prodají a získané peníze použijí k předčasnému splacení hypotéky. Má to ale háček. Ne vždy se jim podaří trefit do termínu fixace. Jestliže pár předčasně splatí úvěr mimo období fixace, banka si bude nárokovat tučný poplatek.

Co je fixace?

Fixace hypotéky je časový úsek, ve kterém má klient garantovanou určitou výši úroku. Po uplynutí této doby může banka výši úroku změnit, stejně jako klient má právo hypotéku předčasně splatit, či si ji převést k jiné bance.

Pozor na pokles ceny nemovitosti!

Existuje i další riziko, a tím je pokles ceny nemovitosti. V období ekonomické krize můžou ceny domů a bytů zlevnit. V případě, že jste váš byt koupili například za 3 miliony Kč, a v době krize jeho hodnota klesne na 2,5 milionu Kč, budete na jeho prodeji výrazně tratit. Rozvod a hypotéka se tak mohou zase o něco více prodražit.

hypotéka a rozvod

2.) Prodej nemovitosti s hypotékou

Další variantu představuje rovněž prodej nemovitosti i s hypotékou. Pokud banka shledá kupce vašeho domu či bytu dostatečně bonitním (tzn. schopným splácet váš hypoteční úvěr), lze na něj úvěr převést. Nemusí však být snadné na takového zájemce narazit. Ne všem může vyhovovat výše splátky, úroku, či délka úvěru.

Za kolik prodáte byt?

Rozvod a hypotéka také přináší průzkum prodeje nemovitostí. Pro přehled se podívejte, za kolik byste nyní prodali byt o velikosti 60 m2 v různých městech České republiky. 

Město Průměrná cena bytu, září 2022
Praha 7 345 498 Kč
České Budějovice 4 277 719 Kč
Brno 6 429 160 Kč
Karlovy Vary 3 061 684 Kč
Hradec Králové 4 632 835 Kč
Liberec 3 455 926 Kč
Ostrava 2 731 009 Kč
Olomouc 3 892 425 Kč
Pardubice 4 105 765 Kč
Plzeň 4 280 747 Kč
Ústí nad Labem 2 571 974 Kč
Jihlava 3 519 955 Kč
Zlín 4 573 856 Kč

Zdroj: Realitymix.cz

rozvod a hypotéka

3.) Rozvod a hypotéka - společné splácení

Ideální variantou, jak kauzu rozvod a hypotéka zvládnout s finanční grácií, je nadále hypotéku splácet. Bývalí partneři se tak vyhnou sankci za předčasné splacení, a navíc nepřijdou o svou nemovitost, která se jim později může hodit například pro investiční účely, nebo jako budoucí bydlení pro jejich děti.

Jak funguje společné splácení hypotéky po rozvodu?

Partneři se tak můžou odstěhovat každý do svého, nebo jeden z nich může v bytě dále přebývat, přičemž oba stále hradí svůj podíl splátky.

Nevýhody společného splácení po rozvodu

Nevýhodou tohoto řešení je finanční zatížení obou partnerů. Jestliže se každý z nich odstěhuje do svého, musí kromě nájmu či hypoteční splátky na nové bydlení hradit i původní hypotéku. Dalším úskalím jsou možné neshody partnerů. Při rozvodu se můžou vyskytnout vyhrocené emoce a nebývá snadné dopracovat se k oboustranně výhodnému řešení.

stěhování

4.) Jeden se vyváže, druhý splácí

Rozvod a hypotéka se dá vyřešit vícero způsoby. Další možností může být splácení hypotéky pouze jedním z partnerů, přičemž druhý se z placení vyváže. Převedení hypotéky pouze na jednoho z partnerů je sice bankou zpoplatněné, ovšem vychází výrazně levněji, než předčasné splacení hypotečního úvěru.

Jak vyvázání spoludlužníka z hypotéky po rozchodu provést?

Je nezbytné, aby partner, který hypotéku bude splácet, měl dostatečný příjem a banka jej vyhodnotila jako solventního. Avšak banky solventnost klienta hodnotí svými vlastními parametry a ani soudem schválená dohoda o vypořádání majetku nemusí být brána bankou v potaz. Pokud partnera, na kterého bude hypotéka převedena, vyhodnotí jako nedostatečně solventního, vyvázání spoludlužníka z hypotéky nemusí schválit.

Časté problémy při vyvázání z hypotéky po rozchodu

  • Častým problémem bývá skutečnost, že partneři si hypotéku vzali jako bezdětní, tudíž jejich výdaje a rovněž bonita byly nižší.
  • Po rozvodu musí jeden z partnerů platit výživné, tudíž jeho bonita se v očích banky snižuje.
  • V případě, že banka vyvázání spoludlužníka z hypotéky po rozchodu nepovolí, měli by partneři zvážit, zda nepočkat do konce fixačního období a převést hypotéku k jiné bance, která nebude mít tak přísné podmínky.

Doufáme, že vám naše tipy ulehčí celý průběh této nepříjemné záležitosti a rozvod a hypotéka se vám podaří vyřešit, co nejhladším způsobem!

Tip! Pokud nevíte, která banka má teď nejlepší podmínky, nezoufejte! V naší nezávislé hypoteční kalkulačce to zjistíte pár kliky:

Vyzkoušejte hypoteční kalkulačku

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.