Menu

Jak funguje hypotéka na družstevní byt?

26.3.2021

Přežitek z časů dávno minulých? Kdepak, družstevní bydlení, které bylo tolik oblíbené za dob socialismu, využívá nemalé procento lidí i v současné době. Není sice tak vyhledávané jako přímé vlastnictví nemovitosti, přesto mnozí lidé na tuto možnost žití nedají dopustit. Jak funguje družstevní bydlení a jak hypotéka na družstevní byt?

Jak funguje hypotéka na družstevní byt?
6 minut čtení
Hypotéky

Družstevní bydlení představuje jakýsi průsečík mezi nájemním a vlastním bydlením. Zatímco u vlastního bydlení je obyvatel bytu přímým majitelem, tzn. je zapsaný v katastru nemovitostí, u družstevního bydlení je to jinak. V katastru nemovitostí je zapsaný celý dům, či několik bytů. Obyvatel bytu je členem družstva, které všechny byty vlastní. Družstvo jednotlivým členům byty pronajímá, ovšem na rozdíl od klasického nájmu mají členové vlastnický podíl.

stěhování

Právo a družstevní byt

Jaká jsou vaše práva, pokud žijete v družstevním bytě? Vlastnický podíl vás opravňuje k užívání bytu, ve kterém můžete bydlet, ovšem u případných stavebních úprav musíte žádat o souhlas družstvo. Rovněž pokud byste se rozhodli byt pronajímat, potřebujete schválení od ostatních členů družstva.

Co se stane při porušení pravidel užívání družstevního bytu?

Kdybyste vážným způsobem porušili pravidla užívání bytu (například prováděním stavebních úprav i přes nesouhlas družstva), můžete být z bytu vyloučeni. V takovém případě vám družstvo vyplatí vypořádací podíl, který však bývá nižší, než reálná cena bytu.

hypotéka na družstevní byt

Hypotéka na družstevní byt a další typy financování

Hlavním důvodem, proč je toto bydlení atraktivní, je jeho nižší pořizovací cena. Družstevní byt totiž můžete pořídit i o 20 až 30 % levněji, než byt v osobním vlastnictví. Přestože se jedná o levnější variantu, ne každý má na bankovním účtu tolik peněz, aby mohl bydlení pořídit ze svých úspor. Zájemci o družstevní bydlení mají tyto možnosti financování:

1.) Hypotéka na družstevní byt se zástavou jiné nemovitosti

Protože u tohoto typu bydlení je majitelem bytové družstvo, nejde při žádosti o hypotéku ručit družstevním bytem. Z toho důvodu musí žadatel ručit jinou nemovitostí. Podmínkou je, aby cena této nemovitosti byla stejná či vyšší, než cena družstevního bytu.                                                                                                   

2.) Hypotéka na družstevní byt s plánovaným převodem do osobního vlastnictví

U družstevního bydlení existuje možnost převést byt do osobního vlastnictví. Vše záleží na typu družstva a na jeho postoji k tomuto kroku. Existují družstva, která jsou k možnosti převedení do osobního vlastnictví velmi otevřená.

Naproti tomu jiná družstva tento počin vnímají jako něco velmi neobvyklého a případné převedení by u nich bylo komplikovanou záležitostí. Nejvhodnější je vstoupit do takového družstva, které vám dá písemný příslib toho, že byt později budete moct převést do osobního vlastnictví.

Tato situace se nejčastěji řeší tzv. předhypotečním úvěrem. Tento typ financování nevyžaduje ručení nemovitostí, avšak je úročen vyšším úrokem. Je určen pouze pro dočasné účely – jakmile klient získá družstevní byt do osobního vlastnictví, nahradí tento úvěr klasickou hypotékou, která obvykle mívá nižší úroky.

Tip! Zajímá vás, která banka právě teď poskytuje hypotéku za nejvýhodnějších podmínek? Zdarma vyzkoušejte porovnávač hypoték a obratem zjistěte, jak si vedou jednotlivé nabídky.

Porovnej hypotéky

3.) Kombinace úvěrů

V případě, že klient nemá možnost ručit jinou nemovitostí, ani se nerýsuje možnost převodu bytu do osobního vlastnictví, je nucen sáhnout po nejdražší variantě. Tou je kombinace více úvěrů.

Pro financování družstevního bytu může využít například překlenovací úvěr ze stavebního spoření, či několik spotřebitelských úvěrů, které pokryjí pořizovací cenu bytu. Některé banky a nebankovní společnosti umožňují vzít si půjčku na bydlení, jejíž výše se obvykle pohybuje od 500 000 do 700 000 Kč. Kombinací dvou či více těchto půjček může klient dosáhnout na pořizovací cenu družstevního bytu.

Tip! I na půjčky si můžete posvítit v porovnávači. Stačí zadat částku a obratem zjistit, jaké podmínky jednotlivé finanční instituce nabízí:

Porovnej půjčky

Mohlo by vás zajímat

výpočet hypotéky
Jak na výpočet hypotéky? Maximální částka, kolik můžu dostat, výše úroku, podmínky pro zaměstnance a OSVČ
31.5.2023

Chcete vlastní bydlení a je vám přitom jasné, že se bez hypotéky neobejdete. Vyzkoušejte si výpočet hypotéky v klidu doma a ujasněte si základní pojmy ještě dříve, než se vydáte do banky žádat o úvěr.

hypotéka bez úspor
Hypotéka bez úspor: mýtus nebo realita?
29.5.2023

Bydlení ve vlastním je sen pro mnoho z nás. Současná inflace smrskává naše úspory, ceny nemovitostí míří nahoru a bydlení se stává hůře dosažitelné. Proto se stále více diskutuje hypotéka bez úspor. Je něco takového možné, nebo jde jen o nedosažitelnou…

uplatnění úroků z hypotéky
Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?
24.5.2023

Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění…

jak dlouho trvá vyřízení hypotéky
Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Co celý proces urychlí?
22.5.2023

O sjednání hypotéky podle posledních průzkumů aktuálně uvažuje 13 % Čechů. Chcete si vyřídit hypotéku i vy a být tak zase o krok blíž vysněnému bydlení? Pak vás možná zajímá odpověď na otázku, jak dlouho trvá vyřízení hypotéky.