Menu

Seznam 15 nejnebezpečnějších profesí na světě

Aktualizováno dne 11.2.2021

Říkáte si, jaké povolání na světě je nebezpečné natolik, že si na něj troufne jen opravdu odvážný člověk? Již nemusíte přemýšlet. Připravili jsme pro vás seznam profesí, kde nehrozí jen riziko úrazu, ale také smrt. Jakých 15 profesí to je?

Seznam 15 nejnebezpečnějších profesí na světě
14 minut čtení
Životní pojištění

Každé povolání (a že jich na světě je) má své výhody i nevýhody. Bohužel, ne všechna povolání na světě jsou bezpečná. Existuje i seznam profesí, kde zápory převažují nad klady, a přesto se najdou ti, kteří taková povolání vykonávají. Nejen velmi vážné úrazy, ale také smrt jsou častými následky vykonávání těchto profesí. Pokud i vás zajímá seznam 15 nejnebezpečnějších povolání světa, jste na správném místě.

Ve chvíli, kdy si máte představit nejvíce nebezpečná povolání světa, jistě vás napadnou hasiči i záchranáři. Ano, ti na náš seznam profesí, kde jde občas i o život, patří. Dnes jsme se však rozhodli vydat i po stopách jiných povolání, u kterých vás možná občas i překvapí, že jsou opravdu velmi nebezpečná. Pokud se však chcete dožít vysokého věku, nejde o povolání vhodná pro vás.

dřevorubec

1.) Dřevorubec

Dřevorubectví patří na seznam profesí s extrémním rizikem úmrtí. Odhaduje se, že je zde riziko smrti větší 20 až 30krát oproti běžným povoláním. Jde o práci fyzicky náročnou, často daleko od lékařské pomoci. Mezi nejčastější nehodu zde patří situace, kdy je dřevorubec zasažen padající větví nebo kulatinou; pak i úrazy spojené s velkými těžebními stroji – kombajn, řetězová pila.

Tip! Pokud jste také dřevorubcem nebo máte podobně rizikové povolání, je dobré si opatřit to správné životní pojištění. Nabídky trhu můžete jednoduše porovnat v našem srovnávači. Zkuste ho:

Porovnej životní pojištění

rybář na moři

2.) Krabí rybář a rybář na moři

Pokud hledáte povolání, které na náš seznam profesí patří určitě, jsou to jistě rybáři na moři. Rybaření na moři či oceánu je totiž považováno za jedno z nejnebezpečnějších povolání vůbec. Pracovníci musí čelit nevyzpytatelným přírodním vlivům, daleko od pomoci. Jde o fyzicky i psychicky náročnou práci.

Rybáři na moři a krabí rybáři si sice hodně vydělají, ale riskují svůj život. Mezi nejčastější příčiny úmrtí zde patří utonutí, ale také prochladnutí. Nemluvě o úrazech a úmrtích vlivem vadného vybavení.

prostitutka

3.) Prostitutka

Ačkoliv nejde o úplně běžné povolání, vydělává si tak spousta žen. I proto toto „povolání“ na náš seznam profesí patří také. Prostitutky totiž riskují problémy s policií za prodej sexuálních služeb, nemluvě o riziku přenosných chorob, fyzického násilí ze strany muže. Někdy jim hrozí dokonce i smrt.

dojič hadů

4.) Dojič hadů

Že nevíte, zda taková profese vůbec existuje? Ale ano! Pod tímto netradičním názvem se skrývá povolání pro osobu, jejíž úkolem je dostat z hada jed, aby se z něj poté vytvořilo hadí sérum proti uštknutí. Svým způsobem dojič riskuje život pro záchranu dalších životů. Jeho pracovní náplní je tlačení hadích zubů do plastové nádobky a získávání jedu. I při dodržování všech bezpečnostních opatření se jedná o velmi nebezpečnou profesi.

Výrobce mikročipů

5.) Výrobce mikročipů

Možná se vám na první pohled zdá tato profese bezproblémovou, opak je však pravdou. Počítačové čipy jsou vyráběny s množstvím nebezpečných chemikálií, kam patří také arsen. Ačkoliv výroba čipů nepřináší zdravotní následky při výrobě samotné, představuje nebezpečí z dlouhodobého hlediska. Potraty, rakovina, vrozené vady a nemoci dýchacích cest patří k nejčastějším problémům.

jezdec na býkovi

6.) Jezdec na býkovi

Jízda na býkovi není zrovna obvyklým povoláním, zato je velmi nebezpečným. Populární je od roku 1990, kdy se lidí s vidinou výhry velkých peněz měli na býkovi udržet 8 vteřin. Každý jezdec mohl utrpět nejméně jedno vážné zranění na každých 15 „akcí“, jichž se zúčastnil.

Tip! Pokud také toužíte po velkých penězích, sáhněte raději po bezpečnějším způsobu. Správná investice může být jedním z nich. 
Najděte nejvýhodnější investici

pracovník na ropné plošině

7.) Pracovník na ropné plošině

Práce na ropné plošině patří na náš seznam profesí s vysokým rizikem nebezpečí bezkonkurenčně. Pokud si vzpomenete na explozi Deepwater Horizon a ropnou skvrnu v Mexickém zálivu v roce 2010, jistě si vzpomenete také na to, že při této havárii zemřelo 11 mužů. Práce s nebezpečnými materiály, výšky a těžké vybavení jsou důvody, proč dochází k vážným úrazům. A nejčastější příčina úmrtí zde? Dopravní nehody vzniklé vlivem únavy a vyčerpání.

potápěč

8.) Podvodní svářeč

Podvodní svářeči musí čelit riziku smrti každý den – hrozí jim riziko šoku, výbuch, opotřebení zubních výplní, ale také dekompresní nemoc. Zaměstnanci tohoto oboru opravují svářením pod vodou potrubí, přehrady, lodě a další. Velmi nebezpečné je riziko uvěznění pod vysokým tlakem proudu vody a následné utonutí. Dále pak úraz elektrickým proudem. Každý rok umírá při této práci asi 30 pracovníků z 200.

ocelář

9.) Ocelář

Ačkoliv pracují oceláři v bezpečnostních postrojích, stále jim hrozí pád z velmi velké výšky. Jejích profese zahrnuje také riziko zranění z ocelových nosníků nebo stěna. Ta se totiž může na pracovníky zhroutit. V roce 2005 činila úmrtnost 56 úmrtí na 100 tisíc pracovníků.

bush pilot

10.) Bush pilot

Ačkoliv bush pilot létá za mnohem nižší plat nebo průměrný dopravní pilot, je jeho práce mnohem nebezpečnější. Pokud se zaměříme na číslo, tak na jednoho pilota připadá 13,59 nehod na 100 tisíc letových hodin. Piloti na Aljašce mají dvakrát více nehod než běžní piloti.

slévač oceli

11.) Slévač v ocelárně

V ocelárnách je sice kladen velký důraz na bezpečnost, to však neznamená, že zde žádné riziko nebezpečného pracovního úrazu nehrozí. Jedním z nejčastějších příčin úrazu je pád z výšky a zranění způsobené zhroucením ocelových konstrukcí, nosníků či stěn, ale také velmi bolestivé popálení o rozžhavenou ocel.

Dělník v těžkém průmyslu

12.) Dělník v těžkém průmyslu

Dělníci v těžkém průmyslu svádí svůj boj při manipulaci s velkými a těžkými stroji, ale i s předměty, které představují velké riziko pracovního úrazu. Mezi ohrožené profese patří výroba strojů, nábytku, plastu a zpracování ocelových konstrukcí.

Sírový horník

13.) Sírový horník

Víte, jaká je mzda horníků, kteří dolují síru v Indonésii? Pouhé 3 dolary měsíčně (asi 65 Kč měsíčně). Jejich úkolem je vynášet ze sopek síru, která je vysoce toxická. A to většinou bez jakýchkoliv ochranných pomůcek. Když už nějaké mají, jsou nedostačující. Síra postupem času ničí plíce horníků, způsobuje bolesti na hrudníku a v krku, dále je pálí jejich oči. Jde o extrémně zdraví škodlivou práci.

Válečný reportér

14.) Válečný reportér

Povolání válečného reportéra také patří na náš seznam profesí s vysokou mírou nebezpečí. Úkolem tohoto člověka je ukázat světu dění přímo z místa činu, bojové linie. Reportérovi hrozí riziko zastřelení, únosu, mučení nebo třeba šlápnutí na minu. To, že jste reportér, zde totiž neznamená, že nejste nepřítel.

elektrikář vysokého napětí

15.) Elektrikář vysokého napětí

Elektrikář vysokého napětí je také velmi nebezpečnou profesí. Takový pracovník musí být nejen silný, ale musí mít také dobrou rovnováhu. Lezení v obrovských výškách s těžkým vybavením a při horších povětrnostních podmínkách není jednoduché. Nemluvě o tom, že jde o práci v nepravidelných časových intervalech. Hrozí zde také velké riziko úrazu či smrti elektrickým proudem.

nebezpečné povolání

Další nebezpečná povolání

  • Asistent kouzelníka
  • Kaskadér
  • Myč oken mrakodrapů

Ačkoliv jsou výše uvedená povolání velmi nebezpečná, stále se najdou odvážlivci, kteří se do takové práce pustí. Tito lidé však musí postupovat tak, aby se sami nedopustili žádné zbytečné chyby. Ta totiž může znamenat v mnohých případech i smrt. A co vy? O jakých povoláních si myslíte, že jsou nebezpečná?

V případě, že i vy vykonáváte některou z nebezpečných profesí, budou se vám hodit i naše další články:

* Životní pojištění 2021 a pojišťovny, které jste si oblíbili
* Pracovní úraz: Jak postupovat? Kdo co hradí?

Mohlo by vás zajímat

thajsko
Vánoční svátky pod palmami: Proč zvolit Thajsko jako zimní útočiště?
6.12.2023

Vánoční svátky jsou obdobím, kdy mnozí lidé touží po úniku z chladného a šedého zimního počasí do exotického ráje, kde mohou slavit pod palmami a na bílých písečných plážích. Jednou z atraktivních destinací pro zimní útočiště je Thajsko.

Světový den bez tabáku
Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?
31.5.2023

Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když…

lyžování v čechách
Hory kolem Prahy: 9 míst, kam si zvládnete zajet po práci zalyžovat
12.12.2022

Není pokaždé jednoduché utrhnout se na celý víkend a vyrazit do Krkonoš. A dovolená v Alpách je skvělá, ale kolikrát za zimu se povede? Jestli jako my milujete lyžování, pojďte se s námi podívat na hory kolem Prahy. Dojedete tam i po práci.

lyžování v čr
10 tipů na nejlepší hory v ČR na lyžování
5.12.2022

Netrpělivě čekáte na první letošní lyžovačku? Počasí zatím moc sněhu nepřineslo, ale už teď můžete začít vybírat, kam vyrazíte. Máme pro vás tipy na nejlepší hory v ČR, kde si zalyžujete na sjezdovkách a projedete se i bílou stopou.