Menu

Krádež peněz z účtu: Jak se bránit a jak pomůže banka?

Aktualizováno dne 13.8.2021

Zvykli jsme si žít v poměrně bezpečné době. Téměř každé nebezpečí je do pár minut zažehnáno rychlým telefonátem na policii. Pokud by se vám přece jen někdo pokusil sáhnout na peníze, obsah vaší peněženky jej zřejmě příliš nepotěší, protože drtivá vašich peněz spočívá bezpečně na vašem bankovním účtu. Jsou tam vaše finance opravdu nedotknutelné? Může se i v dnešní době povést krádež peněz z bankovního účtu?

Krádež peněz z účtu: Jak se bránit a jak pomůže banka?
11 minut čtení
Běžné účty

Americký turista Ben Tedesco před pár lety zažil při návštěvě Vídně nemilé překvapení. Při zasouvání karty do otvoru v bankomatu si všiml, že kryt zařízení není stabilně upevněn a na jeho okrajích jsou rozpoznatelné nepatrné stopy lepidla. Uchopil kryt a k jeho velkému údivu mu zůstal v ruce - byl totiž nasunutý na originální otvor pro čtení debetní nebo kreditní karty. Uvnitř falešného krytu objevil zvláštní drátky. Jednalo se o skimmovací zařízení, což je jeden ze způsobů, jak na krádež peněz z účtu.

falešný bankomat

Krádež peněz z účtu pomocí Skimmingu

Je to metoda spočívající v umístění speciálního zařízení na bankomatu, které dokáže přečíst údaje z magnetického proužku platební karty. Skimmovací zařízení bývá doprovázeno nenápadnou kamerkou či falešnou klávesnicí, která zachytí váš PIN. Na základě těchto údajů je zloděj schopen vyrobit si kopii karty, díky které si peníze z vašeho konta vybere.

Jak rozpoznat skimmovací zařízení?

Většinou se vyskytuje na otvoru, kam se zasouvá karta. Když jej uchopíte, většinou se trochu viklá, či jde odstranit úplně. Dalším podezřelým symptomem je neobvykle úzká štěrbina na kartu, protože skimmovací zařízení bývá  nasazeno na originální nástavec. Pokud takto postižený bankomat objevíte, uvědomte policii a z bankomatu nevybírejte, aby nedošlo ke krádeži peněz z účtu.

Tip! Uložte peníze na bezpečnější místo - spořicí účet! Náš srovnávač vám ukáže, který z nich je nejvýhodnější.
Porovnej spořicí účty

email

Phishing

Vizuální kontrolou bankomatů vyzrajete na skimmovací zloděje, ovšem to je pouze jeden ze způsobů, jak vám někdo může zcizit peníze z účtu. V bezpečí nejste ani v teple vašeho domova, kde se můžete stát obětí phishingu.

Tato metoda je založena na emailech, kdy se podvodník vydává za klientovu banku a v emailu jej pod nejrůznější záminkou vyzývá, aby klikl na odkaz, který vypadá jako jeho internetové bankovnictví. Klient zadá své přihlašovací údaje k internet bankingu, které podvodník zneužije.

Email se může týkat:

  • neuskutečněný bankovní převod
  • oznámení výpadku v internetovém bankovnictví
  • jakéhokoliv další téma, které má vzbudit dojem, že se klienta snaží kontaktovat jeho banka

Při kliknutí na odkaz se sice zobrazí celkem věrohodně vypadající webová stránka s logem dané banky, ovšem pozornému oku neuniknou drobné detaily, jako je například jiný grafický design, než jaký používá jejich banka. Usvědčujícím důkazem je url adresa - ve svém názvu sice obsahuje název banky, ale ve velmi zvláštní formaci, například: www.komercni-banka123.cz.

Rada odborníka: Tyto emaily zásadně ignorujte! Žádná banka nemá potřebu vyzývat své klienty k tomu, aby zadali své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Pokud jste na pochybách, zatelefonujte do své banky, kde vám potvrdí, že takový email nerozesílali a pravděpodobně přidají varování na krádež peněz z účtu.

malware

Malware

Dalším způsobem, jak někdo může zaútočit na vaše pracně nastřádané peníze, je prostřednictvím počítačového programu, který se může do vašeho počítače dostat nejrůznějšími cestami. Tato věta vás možná vyděsí, avšak dobrou zprávou je, že útočník k tomu potřebuje vaši aktivní spolupráci.

Čeho se vyvarovat?

Lidé si většinou nevědomky zavirují počítač kliknutím na přílohu v emailu, či stažením určité aplikace. Takový email má většinou podobu osobního přání - jedná se například o valentýnské blahopřání od neznámého člověka, který vás nabádá k otevření přílohy.

Nebo o email, který si opět hraje na nějakou známou firmu (vaši banku či oblíbený e-shop), zasílající vám zajímavou aplikaci, po jejímž stažení si zamoříte počítač virem.

Jak proti viru bojovat?

Řešení na tyto situace není složité - stačí si nainstalovat kvalitní antivirový program a používat selský rozum. Přemožte zvědavost a neklikejte na blahopřání od naprosto neznámého člověka - proč by vám někdo cizí něco posílal?

Pokud se jedná o email, který se vydává za zprávu od nějaké známé firmy, vyhledejte si v historii vaší emailové schránky, jakou mají podobu tyto firemní rozesílky. Při porovnání s podezřelým emailem si všimnete, že něco „nesedí“ a dotyčný email má trochu jiný design, font písma a styl komunikace. V tomto případě by se vám před očima měla ukázat červená vlaječka s nápisem "krádež peněz z účtu".

bankéř

Jak pomůže banka?

Možná se vám orosilo čelo při představě, že vám někdo vykrade účet a vy skončíte na ulici bez jediné koruny, vydělávající si na živobytí hraním na harmoniku. Tak zlé to zase nebude, protože banky většinou za dané případy přijímají odpovědnost.

Krádež peněz z účtu bez vašeho zapřičinění

Pokud vám někdo ukradne peníze způsobem, který jste nemohli ovlivnit (například prostřednictvím skimmovacího zařízení), většinou škodu klientovi automaticky nahradí. Některé banky vrátí ukradené peníze do pár dnů, jiné do jednoho měsíce.

Nejrůznější banky mají také různá bezpečnostní opatření - pokud například zjistí, že jste si vybrali neobvykle velkou částku na neobvyklém místě, zatelefonují vám a ujistí se, zda jste to opravdu vy, kdo si zrovna chce vybrat padesát tisíc z bankomatu v Mexiku.

Krádež peněz z účtu vaší vinou

Jiná situace ovšem nastává, pokud jste si situaci zavinili sami. To se týká například případů, kdy se necháte obelstít phisingovým emailem, ve kterém zlodějům vlastně sami sdělíte své údaje do internetového bankovnictví. V takových případech se banka může cukat a vymlouvat na to, že jste si situaci zavinili sami.

Pokud banka rozhodne ve váš neprospěch, nenechte se neúspěchem odradit a obraťte se na bankovního ombudsmana. Jedná se o člověka, který by měl být v každém bankovním institutu a jeho úlohou je hájit zájmy klientů. Je pravděpodobné, že se postaví na vaši stranu a pomůže vám peníze od banky vymoct.

Prevence proti krádeži peněz z účtu

Ovšem nejlepší obranou je jednoznačně prevence. Peníze na vašem účtu ochráníte i díky těmto opatřením:

1.) Vaše finance si rozložte na více míst

Tím samozřejmě nemyslíme, abyste si začali ukládat úspory tzv. „do štrozoku,“ jak naši předkové nazývali úschovu peněz do matrace postele. Na bankovním účtu mějte jen nejnutnější prostředky a zbytek uložte na spořicí účet či na sekundární bankovní konto.

2.) Při platbě na internetu používejte Pay Pal

Možná jste milovníci levných nákupů na asijských eshopech a dobře děláte, protože ceny jsou tam skutečně výhodné. Ovšem při platbě se nevyplatí používat přímo vaši kartu, protože nikdy nevíte, jaký vykutálený obchodníček zrovna sedí na druhém konci světa a plánuje napadení vašeho účtu.

Založte si Pay Pal, což je vlastně taková internetová peněženka. Vložíte si do ní určitý finanční obnos, za který nakupujete, dejme domu dva tisíce. V případě zneužití přijdete pouze o ony dva tisíce, nikoliv o veškerou částku na vašem bankovním účtu.

3.) Kontrolujte si pravidelně vaše výpisy

Ten, kdo má přehled o svých výdajích a zůstatku na kontu, si mnohem dříve všimne podezřelých odchozích plateb než někdo, kdo do internetového bankovnictví nahlédne dvakrát za rok.

4.) Antivirus

Zabezpečte si váš počítač kvalitními antivirovými programy, které nedají pokoutnému malware šanci.

Tip! Chcete si pořídit nový bankovní účet? Nejdříve doporučujeme porovnat nabídky jednotlivých bank:
Porovnej banky

Mohlo by vás zajímat

platba kartou
Nejlepší běžný účet 2023
10.1.2023

Bez běžného účtu se v současné době jen stěží obejdeme. Na běžný účet chodí výplata, platíme z něj v obchodech, máme z něj nastavené trvalé příkazy, inkasa. Banky se přitom předhání, aby ten jejich účet nalákal co nejvíce klientů. Najít nejlepší běžný…

společný účet manželů
Společný účet manželů: Je to dobrý nápad? Kde vám jej dají zadarmo?
8.12.2022

Pro páry, které chtějí mít přehled o rodinných financích, je zajímavým řešením společný účet manželů. Jaké má výhody a úskalí a jak se k takovému řešení staví české banky?

online banking
Bankovní poplatky: Jak na nich co nejvíc ušetřit, nebo se jim zcela vyhnout?
17.11.2022

Číhají nevinně na vašem bankovním kontě a tváří se, že vůbec neexistují. Pak provedete nějakou neočekávanou akci (výběr z cizího bankomatu nebo zahraniční platbu) a ony vystrčí své růžky a strhnou vám za tento úkon z účtu nějakou peněžní částku. Jaké…

platba telefonem
Co je Google Pay a které banky tuto službu podporují?
29.9.2022

Chcete vědět co je Google Pay, k čemu se hodí, a jak ho použít při platbě v obchodě? Připravili jsme pro vás přehledný článek, který vám na tyto dotazy odpoví.