Menu

Silniční daň: Kdo ji musí platit a kdo je osvobozen? Časté dotazy a odpovědi

Aktualizováno dne 29.6.2023

Silniční daň byla dlouhou dobu strašákem a významným výdajem podnikatelů. V této oblasti došlo v roce 2022 k důležitým změnám. Dnes už pro značnou část podnikatelů představuje silniční daň minulost. Podívejte se, koho se změny dotkly.

Silniční daň: Kdo ji musí platit a kdo je osvobozen? Časté dotazy a odpovědi
9 minut čtení
Povinné ručení

Silniční daň je upravena v zákoně č. 16/1993 Sb. (Zákon České národní rady o dani silniční). V roce 2022 však byla přijata novelizace (zákon č. 142/2022 Sb.), která má významný vliv na výše uvedený zákon. Tato novelizace nabývá účinnost 1.7.2022. Má ale zpětnou účinnost k 1.1.2022. Používá se proto na celé zdaňovací období 2022.

Co je silniční daň?

Co je to silniční daň a týká se i mě? To je poměrně častá otázka, která napadne dříve nebo později každého podnikatele, který ke své práci používá nebo plánuje používat vozidlo.

Tato daň představuje daň přímou, tedy daň přímo směrovanou na určitý daňový subjekt. Stejně jako jiné daně jde o platbu do státního rozpočtu.

Změny od roku 2022

Silniční daň se dříve vztahovala na vozidla, která se používala na podnikání. Od roku 2022 je však rozsah vozidel, za které je povinnost platit silniční daň, značně zúžená. Není podstatné, jestli vozidlo vlastníte jako podnikatel nebo jako soukromá osoba. Nákladní auta platí tuto daň vždy bez ohledu na způsob použití.

silnice

Kdo platí silniční daň?

Poplatníkem daně je provozovatel vozidla uvedený v technickém průkazu. Vychází se z informace uvedené k 1. dni zdaňovacího období, nebo podle první registrace vozidla, pokud k registraci došlo až po zahájení zdaňovacího období.

Věděli jste, že... pokud osoba uvedená v technickém průkazu zemřela, zanikla, byla zrušena, platí silniční daň ten, kdo vozidlo užívá?

Silniční daň 2023

  1. března 2022 schválila vláda podstatnou změnu na poli silničních daní. Z velké části byla silniční daň zrušena. Změna se promítla už do daňového přiznání k silniční dani podávaného k 31.1.2023.

I přes používání vozidel pro podnikání byla silniční daň zrušena pro:

  • osobní vozy,
  • autobusy,
  • dodávky do 12 tun.

Pozor! Jakékoliv změny v platbě silniční daně nemají vliv na povinnost platit povinné ručení.

Silniční daň i nadále platí:

  • nákladní auta kategorie N s karoserií BA, BB,
  • tahače návěsů,
  • silniční tahače,
  • přívěsy.

Zjednodušeně se dá říct, že se silniční daň platí z vozidel s největší povolenou hmotností 12 tun a více a jejich přípojná vozidla s největší povolenou hmotností 12 tun a více.

Tip! Bez ohledu na to, zda musíte platit silniční daň nebo jste od ní osvobozeni, jedna věc je jistá – povinné ručení je nutností pro všechny motoristy. S naším srovnávačem povinného ručení můžete najít ideální poměr ceny a parametrů, který vyhovuje vašim potřebám. Neztrácejte čas a peníze za předražené nabídky.

Najděte si nejlepší povinné ručení

výhled na hory ze silnice

Sazby silniční daně

Oproti dřívějším obdobím došlo k poklesu ročních sazeb eurovinety. Kdy se platí silniční daň? Po novelizaci odpadá povinnost hradit čtvrtletní zálohy daně. Silniční daň se nyní může platit jedinou roční částkou. Datum pro podání a zaplacení silniční daně je 31.1.

Sazby silniční daně jsou uvedené v příloze novelizace zákona o silniční dani. Níže uvádíme vybrané příklady:

Počet náprav

Největší povolená hmotnost v tunách

Výše daně

Kategorie N s karoserií BA (nákladní automobil) nebo BB (skříňový automobil)

2

do 12

0

2

12-13

800

2

nad 15

7.200

3

do 15

0

3

15-17

1.400

3

nad 23

9.000

4 a více

do 23

0

4 a více

23-25

3.800

4 a více

nad 29

14.000

Kategorie N s karoserií BC (tahač návěsu) nebo BD (silniční tahač)

2

do 16

0

2

16-18

400

2

23-25

4.600

2

nad 33

18.400

3 a více

nad 40

24.000

Vozidlo kategorie O

 

do 12

0

 

nad 12

3.600

Rozdělení vozidel do jednotlivých kategorií najdete ve vyhlášce č. 341/2014 Sb. (Vyhláška o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích). Ve zjednodušené podobě si o členění vozidel přečtěte v našem článku.

Jak se registrovat?

Novelou zákona odpadla povinnost provést registraci k silniční dani. Poplatníka nečeká ani další administrativa v souvislosti se zrušením registrace. Na úřadě se nyní ani nenahlašuje, ani neodhlašuje. Nevydává se rozhodnutí o zrušení registrace. Nezapomeňte však na placení povinného ručení na náklaďák.

Od 1. ledna 2025 budou mít všichni poplatníci silniční daně povinnost podat přiznání elektronicky.

Nová podoba silniční daně představuje značné zjednodušení. Za osobní a nákladní automobily s maximální hmotností nepřevyšující 12 tun se nejen že neplatí daň, ale ani se v daňovém přiznání neuvádí. A je jedno, jestli jde o vozidla pro soukromé použití nebo pro podnikatelské účely.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…